ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Φ. Αραμπατζή: "Πρότυπη η ΠΕΣ στον τομέα των αγροτικών συνεταιρισμών"

 

Ιδιαίτερης σημασίας επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Φωτεινή Αραμπατζή, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αχαΐα λόγω του Αναπτυξιακού Συνεδρίου 8th Regional Growth Conference που διοργανώνεται στην Πάτρα αυτές τις μέρες.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην ΠΕΣ, η κα Αραμπατζή ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΠΕΣ κ. Θανάση Σωτηρόπουλο και τον διευθυντή κ. Μιλτιάδη Σταυρόπουλο, τόσο για τη δράση της Ένωσης σε Ελλάδα και εξωτερικό, όσο σχετικά με την ιστορικότητα της καλλιέργειας της σταφίδας αλλά και τη διαχρονική συμβολή του προϊόντος στη στήριξη της οικονομίας και στη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας. Το κυριότερο ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος είναι η ανάγκη στήριξης της σταφιδοκαλλιέργειας μέσω της αναδιάρθρωσης, μιας και πρόκειται για καλλιέργεια κοστοβόρα που χρειάζεται οπωσδήποτε ενίσχυση αλλά και ανανέωση, δεδομένου πως δίνει ένα -σχεδόν στο σύνολό του- εξαγώγιμο προϊόν με το ανάλογο όφελος προς την ελληνική και την τοπική κοινωνία. Αναφορές έγιναν και στην ανάγκη υποστήριξης των παραγωγών ελαιολάδου και εσπεριδοειδών, που έχουν πληγεί λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως και στο ζήτημα της διακίνησης αγροτικών προϊόντων χωρίς παραστατικά, που αποτελεί μάστιγα για τους επαγγελματίες παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς που προσπαθούν να λειτουργήσουν ως υγιείς και νόμιμες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε η άμεση προώθηση της ηλεκτρονικής διακίνησης που μέσω διασταύρωσης στοιχείων θα "κόβει" ανάλογες δραστηριότητες παραγωγών.

Στην τοποθέτησή της, η υφυπουργός ανέφερε πως η ΠΕΣ αποτελεί μια συνεταιριστική οργάνωση-πρότυπο για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα, κατέγραψε όλα όσα συζητήθηκαν και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει στόχο να διαχειριστεί με σοβαρότητα και φειδώ την κρίση που προέκυψε και λόγω κορωνοϊού, συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για ζημιές που προκλήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ώστε να αξιολογηθούν και αναλόγως να υπάρξουν οι σχετικές χρηματοδοτικές ενισχύσεις.

Λίγο πριν αποχωρήσει, η κα Αραμπατζή ξεναγήθηκε στους χώρους της ΠΕΣ και στο κατάστημα εφοδίων, ενώ υποσχέθηκε να επισκεφθεί σύντομα και τη γραμμή παραγωγής.

 

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

Saitis Home Έπιπλα