ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Η κοινωνία ενδιαφέρεται για έργο, όχι για γκρίνιες – Ατομικά υπεύθυνος πλέον κάθε δημοτικός σύμβουλος»
Την αναγκαιότητα να συνειδητοποιήσει καθένας από τους δημοτικούς συμβούλους την ατομική του ευθύνη για την επίλυση των ζητημάτων της πόλης, πάνω από παρατάξεις και προσωπικές στοχεύσεις, τόνισε μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΓΙΟ ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, με αφορμή την αποχώρηση των μελών της παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» της κας Βασιλικής Ψυχράμη από το δημοτικό σχήμα. Ο κ. Καλογερόπουλος τόνισε πως ουδέποτε αθέτησε οποιαδήποτε συμφωνία, ούτε υπαναχώρησε από οποιαδήποτε θέση και επανέλαβε πως πλέον πρέπει να υπάρχει ουσιαστική συνεργασία χωρίς βέτο και άρνηση όταν υπάρχουν ανεπίλυτα ζητήματα, απλήρωτες και συσσωρευμένες εδώ και χρόνια οφειλές του Δήμου και παράλληλα υψηλοί στόχοι για την ανάπτυξη του τόπου.

«Όταν ασχολούμαστε με τα κοινά πρέπει να έχουμε σαφείς θέσεις, καθαρότητα απόψεων και να εμπνέουμε εμπιστοσύνη σε συνεργάτες και συμπολίτες, ότι αυτό που λέμε ισχύει. Την κοινωνία λοιπόν την ενδιαφέρει η παραγωγή του έργου κι όχι γκρίνιες, μεμψιμοιρίες και προσωπικές στοχεύσεις. Νομίζω πως οι πολίτες έχουν βαρεθεί ποια τέτοιες διαδικασίες» σημείωσε ο δήμαρχος. Για την αθέτηση της συμφωνίας που κατηγορείται από την κα Ψυχράμη και την παράταξή της πως έπραξε, ο κ. Καλογερόπουλος επέστρεψε το ‘μπαλάκι’: «Μία προγραμματική συμφωνία έχει θέσεις οι οποίες πρέπει να λέγονται και ποιες είναι. Από ποια θέση πολιτική υπαναχώρησα; Εγώ από καμία. Θα σας έλεγα έτσι για ένα μικρό παράδειγμα, ότι η πρόταση της παράταξης της κ. Ψυχράμη ήταν οι πεζοδρομήσεις. Όμως μετά υπήρξε υπαναχώρηση. Αυτό σημαίνει υπαναχώρηση από τις προγραμματικές δεσμεύσεις. Ποιος τις έκανε αυτές; Εγώ; Όχι. Όλα τα άλλα λοιπόν δεν έχουν καμία σημασία. Σημασία έχει να στοχεύουμε αυτό που πρέπει και να το πετυχαίνουμε».

Για τα οικονομικά του Δήμου και τις προκαταβολές των ΚΑΠ που δίνει τη δυνατότητα το Υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους να λάβουν σε βάθος εξαετίας, ο κ. Καλογερόπουλος σημείωσε πως τα 4,4 εκ. ευρώ που στοχεύει η δημοτική αρχή να αποδεχθεί προορίζονται στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι τους για να αποπληρωθούν προμηθευτές και επαγγελματίες που παραμένουν ανεξόφλητοι εδώ και πολλά χρόνια. «Εγώ 9 μήνες είμαι σε αυτή τη θέση, δεν είναι όμως έντιμο να αφήσω απλήρωτους τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν με προηγούμενες δημοτικές αρχές και με αυτούς που διοικούσαν ή συνδιοικούσαν τότε. Έχω την ευθύνη να τα διευθετήσω αυτά τα ζητήματα. Τα χρήματα αυτά, που ως καταγεγραμμένες οφειλές ξεπερνούν τα 3,2 εκ. ευρώ, λείπουν από την Αιγιάλεια και παράλληλα όταν πληρωθούν θα δώσουν στον Δήμο μας αξιοπιστία και συνέπεια, καθώς και εμπιστοσύνη. Έχουμε αυτή τη στιγμή αυτή την ευκαιρία και με αρκετά ευνοϊκούς όρους, να πληρώσουμε τους προμηθευτές που εργάστηκαν για το Δήμο και που οι οφειλές μας λιμνάζουν ακόμα και για 10 χρόνια και παράλληλα υπάρχουν και άλλες οφειλές που ακόμα δεν έχουν καταγραφεί, όπως δεσμεύσεις, περσινές και προπέρσινες απαιτήσεις κλπ. Τι να κάνουμε, να μην πληρώσουμε τους ανθρώπους δηλαδή;»

Και συνέχισε ο κ. Καλογερόπουλος: «Είναι καλύτερο να συνειδητοποιήσουμε την ατομική ευθύνη πλέον. Εφόσον δεν υπάρχει επιθυμία συναντίληψης των ευθυνών, υπάρχει πλέον η ευθύνη του καθενός δημοτικού συμβούλου ξεχωριστά και πλέον χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από συλλογικά όργανα ή αρχηγούς παράταξης, θα έχουμε έτσι ο καθένας την ευθύνη για το αν θα εξοφληθεί ή όχι ο κάθε προμηθευτής που δούλεψε και πρόσφερε στον Δήμο».

Στη δήλωση της κας Ψυχράμη πως ο κ. Καλογερόπουλος είναι πολιτικά αχάριστος, ο ίδιος σημειώνει: «Δεν ξέρω από πού προκύπτει η πολιτική αχαριστία. Αχάριστος είναι εκείνος που δεν δίνει αυτά που πήρε σε προγραμματική βάση. Εγώ έκανα αυτά που έπρεπε, πρέπει όμως να πω για τελευταία φορά, γιατί δεν μου αρέσουν αυτά τα κουτσομπολιά, πως για να γίνει μια συνεργασία, θα πρέπει ο καθένας που κάθεται στο τραπέζι ως συνεργάτης να μη λέει εκβιαστικά «αυτό δεν γίνεται» ούτε να πηγαίνει με βέτο στο τραπέζι, ούτε καν ο δήμαρχος δεν επιτρέπεται να το κάνει αυτό. Τότε δεν συνδιοικούμε».

Για όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν περί πολιτικού παρασκηνίου των τελευταίων ημερών, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως ο ίδιος αυτές τις ημέρες δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν, ούτε προτίθεται να μπει σε τέτοια διαδικασία συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών για το μέλλον. «Πλέον θα γίνει το πρωτοφανές, αν θέλετε, ο καθένας από τους 33 δημοτικούς συμβούλους να έχει και την ευθύνη να δώσει λύση με την ιδιότητά του, ακόμα κι αν δεν συνδιοικεί. Έτσι γίνεται όταν έχεις ‘δέσει’ τα χέρια του θεσμικού εκφραστή, του δημάρχου αν θέλετε. Παίρνεις την ευθύνη πάνω σου. Αν έχει καθένας αποφασίσει να ρίξει στον Καιάδα το μέλλον της περιοχής, ας συνεχίσει να κάνει τις ίδιες υπόγειες παραταξιακές ίντριγκες. Πρέπει να φύγουμε από τη λαϊκίστικη νοοτροπία της λακκούβας. Όταν δεν υπήρχε η στρατηγική Καλογερόπουλου με τους υψηλούς στόχους, οι Αιγιαλείς ήταν ευχαριστημένοι;»

Καταλήγοντας ο δήμαρχος ανέφερε: «Έχουμε πολλά ανοιχτά ζητήματα και το θέμα είναι να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Ας αλλάξουμε λοιπόν φύλλο και σελίδα, ας αλλάξουμε τους εαυτούς μας και την πολιτική μας συμπεριφορά, χωρίς στρατηγικές ενόψει ενός θολού και αόρατου μέλλοντος αλλά με υπευθυνότητα να διαχειριζόμαστε τα ζητήματα όπως μας εξουσιοδότησε να κάνουμε ο λαός που μας έστειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από εδώ και πέρα λοιπόν, ο καθένας με την ευθύνη του».

 

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

PrintEmail

Saitis Home Έπιπλα