ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μειώσεις τελών, πεζοδρομήσεις και άλλα μέτρα, ανακοινώνει ο Καλογερόπουλος - Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη

Όλο το πλάνο των δράσεων ανακούφισης δημοτών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού θα ξεδιπλώσει με συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει πριν λίγες εβδομάδες, όταν και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα προς τοπικούς παραγωγικούς, επιχειρηματικούς και επιστημονικούς φορείς για κατάθεση προτάσεων ώστε να διαμορφωθεί τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στην περιοχή της Αιγιάλειας.

Μετά από ένα έντονο διήμερο συσκέψεων και διαβουλεύσεων, η δημοτική αρχή κατέληξε στην τελική πρόταση για την εστίαση, ενώ αποφασίστηκαν και οι μειώσεις για την άρδευση (ΔΙΑΒΑΣΤΕ Μειώνει τα τέλη άρδευσης η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας - Το νέο, χαμηλότερο τιμολόγιο).

Η διαδικασία που αφορά τόσο σε τέλη, εστίαση και πεζοδρόμηση του κέντρου του Αιγίου (και όχι μόνο), έκλεισε με σύσκεψη των επικεφαλής των τριών παρατάξεων της δημοτικής αρχής κ.κ. Καλογερόπουλου, Ψυχράμη, Τριανταφυλλόπουλου.

Σε επίπεδο δημοτικής αρχής είναι σαφές ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία σε ό,τι αφορά στην προστασία της εστίασης που αποτελεί βαριά «βιομηχανία» για την περιοχή, ώστε να φτάσει στο υπέρτατο όριο των ελαφρύνσεων και μειώσεων δημοτικών τελών. Παράλληλα όμως υπήρξε και ουσιαστική σύγκλιση στα ζητήματα των πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πόλης και στην παραλία, θέμα που ξεκαθάρισε και τυπικά πλέον σήμερα Τρίτη μέσα από συναντήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της δημοτικής αρχής.

Το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδρίασε η τριμελής Επιτροπή που αποτελείται από τη νομική σύμβουλο του δημάρχου Γιώτα Παπαδοπούλου, τον Σωτήρη Βίλλιο ως εκπρόσωπο των καταστηματαρχών Εστίασης και τον Στράτο Βαρδάκη από πλευράς Τουριστικής Ανάπτυξης, δεδομένου ότι δόθηκε πλέον το θεσμικό περίγραμμα της κυβέρνησης όσον αφορά τα όρια των δυνατοτήτων για τις μειώσεις των τελών αλλά και την χρήση των κοινοχρήστων χώρων.

Η εισήγηση της επιτροπής που είναι και στην κατεύθυνση των παρατάξεων της δημοτικής αρχής είναι να εξαντληθεί στο 100% το περιθώριο που δίνει ο νόμος σ`ό,τι αφορά τις μειώσεις, ενώ και για το θέμα των πεζοδρομήσεων φαίνεται ότι υπάρχει μια πρώτη ουσιαστική σύγκλιση…

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΣΕ ΚΛ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ – ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ

Η εισήγηση είναι στην κατεύθυνση να αλλάξει μορφή ο κεντρικός άξονας της πόλης του Αιγίου και να ισχύσει πεζοδρόμηση για διάστημα τουλάχιστον 5 μηνών, της Κλ.Οικονόμου και της Μητροπόλεως έως την οδό Σολωμού (από την Τρίγωνη Πλατεία έως την Π.Χαραλάμπους), ωστόσο θα εξεταστούν όλες οι τεχνικές δυνατότητες και ποιες ώρες της μέρας θα πεζοδρομηθεί το κέντρο αν και το «σενάριο» που προκρίνεται είναι από 9.00 το πρωί έως 10.00 το βράδυ.

Παράλληλα πεζοδρόμηση τις βραδινές ώρες της παραλιακής ζώνης του Αιγίου και συγκεκριμένα στην οδό Ζ.Πηγής από τη συμβολή με την οδό Μιχαλοπούλου (λιθόστρωτο) έως τη συμβολή με την οδό Παυσανίου (το δρόμο που οδηγεί προς την παραλία της Αλυκής) από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 2.00 τα ξημερώματα.

Η ίδια πολιτική θα ακολουθηθεί και σε όλες τις δημοτικές ενότητες με πεζοδρομήσεις τις βραδινές ώρες στους παραλιακούς δρόμους ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη τρεπαζοκαθισμάτων και διέλευση των πολιτών. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για την παραλία της Αλυκής, μετά και την ολοκλήρωση της διάνοιξης της οδού Αλυκόβρυσης, που θα δώσει κυκλοφοριακή "ανάσα" κατά την θερινή περίοδο.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΕΛΩΝ

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των τελών η πρόθεση της δημοτικής αρχής και βεβαίως η εισήγηση της τριμελούς επιτροπής είναι να εξαντληθούν τα περιθώρια που δίνει ο νόμος και ειδικότερα, όπως αποτυπώθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου, δίδεται δυνατότητα μείωσης της τάξεως 50% για το χώρο που καταλαμβάνεται μέχρι σήμερα ή η δυνατότητα επέκτασης του χώρου ώστε να αναπτυχθούν επιπλέον τραπεζοκαθίσματα χωρίς επιβάρυνση. Στο ζήτημα αυτό ενδεχομένως υπάρξει «παράθυρο» ώστε να επιτραπεί και επέκταση και μια κάποια μείωση, κάτι που θα εξεταστεί ώστε να εξαντληθεί το περιθώριο ελάφρυνσης των καταστηματαρχών.

ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Σε ό,τι αφορά τις παραλίες, η αρμοδιότητα μέχρι τις 15 Ιουλίου ανήκει στην Αυτοδιοίκηση και πλέον ο δήμος θα διαχειριστεί και τα τετραγωνικά που μέχρι πρότινος έδινε η Κτηματική και η ΕΤΑΑ. Εκεί επιτρέπεται η μείωση να φτάσει στο 60% σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή σε επίπεδο Αιγιάλειας που οι χρεώσεις ήταν κατά βάση στα 5€/τ.μ. οι χρεώσεις θα φτάσουν στα 2€/τ.μ. για όποιον δεν κάνει χρήση της δυνατότητας επέκτασης του χώρου.

Προκειμένου να υπάρξει απόλυτη ισονομία και διαφάνεια, όλες οι αιτήσεις και η διαδικασία θα γίνονται ηλεκτρονικά αφού πρώτο μέλημα του δήμου Αιγιάλειας είναι να προστατέψει τον κλάδο και την αναψυχή δεδομένου ότι τα μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού και οι λύσεις με τις μικρές μονάδες καταλυμάτων θα πρέπει να αποτελέσει το «brand name» της Αιγιάλειας στην μετακορονοϊου εποχή, ενώ αναμένεται να υπάρξει διαφημιστική καμπάνια για την Αιγιάλεια σε ΜΜΕ μεγάλης εμβέλειας, προώθηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων για την περιοχή και άλλες δράσεις.

PrintEmail

Saitis Home Έπιπλα