ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κ. Χατζηδάκης: Δημοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων εντός του 2020 - Μία μονάδα στην Πάτρα

Το στόχο του υπουργείου Περιβάλλοντος στον τομέα της ανακύκλωσης, που είναι η δημοπράτηση 17 μονάδων επεξεργασίας απορριμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, εντός του νέου έτους, παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μετά από σύσκεψη στο υπουργείο για το θέμα αυτό, αναφέροντας και μία μονάδα επεξεργασίας και στην Πάτρα.

Η Σύσκεψη είχε θέμα την επιτάχυνση διαδικασιών έγκρισης της χρηματοδότησης της αδειοδότησης και της δημοπράτησης Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και την αντιμετώπιση επιμέρους γραφειοκρατικών προβλημάτων. Οι εκπρόσωποι των φορέων παρουσίασαν την πρόοδο των έργων και υπέβαλαν συγκεκριμένα αιτήματα στο ΥΠΕΝ.

Ο κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στους μετέχοντες στη σύσκεψη, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας και δεν γίνεται να καθυστερούμε. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε συστηματικά έτσι ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Πολλοί λένε: να μη χάσουμε τα λεφτά της ΕΕ, άλλοι λένε να μην πληρώσουμε άλλα πρόστιμα».

Και συνέχισε: «Προσωπικά δεν τα λογαριάζω τόσο όλα αυτά, όσο λογαριάζω το ότι η διαχείριση απορριμμάτων είναι πρώτιστα θέμα εθνικού φιλότιμου, δημόσιας υγείας και Πολιτισμού. Θα είναι μια μεγάλη κατάκτηση όλων μας, αυτές οι μονάδες να δημοπρατηθούν, να γίνουν και να αλλάξει η όψη της κάθε περιοχής. Πρέπει να προχωρήσουμε παντού. Αυτό αφορά στο τι χώρα είμαστε, στο τι χώρα θέλουμε να είμαστε!»

Οι εν λόγω Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων αφορούν στις εξής 17 περιοχές:

· Δυτική Θεσσαλονίκη

· Πάτρα

· Βόλος

· Λαμία

· Βόρειος Έβρος

· Λέσβος

· Χαλκίδα

· Λάρισα

· Ηράκλειο

· Αγρίνιο

· Σητεία

· Χερσόνησος

· Μύκονος

· Φωκίδα

· Άνδρος

· Τήνος

· Κεφαλονιά

Να σημειωθεί ότι σε όλη την Επικράτεια, αυτήν την στιγμή λειτουργούν μόνον 4 σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας, στην Κοζάνη, τις Σέρρες, τα Γιάννενα και τα Χανιά και 2 πεπαλαιωμένες που χρήζουν αναβάθμισης, στην Αττική (Φυλή) και στην Κρήτη (Ηράκλειο).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, της Ειδικής Γραμματέως Διαρθρωτικών Ταμείων του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κα Νίκη Δανδόλου, υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και μελετητών έργων από 17 περιοχές της Επικράτειας.

Ο κ. Γραφάκος επεσήμανε την ανάγκη να επιταχυνθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες ώστε μέχρι τα τέλη του 2020 να έχουν δημοπρατηθεί και οι 17 μονάδες, ύψους χρηματοδότησης άνω των 400 εκατ. ευρώ και η κα Δανδόλου, τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η χρονική συγκυρία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, μιας και είναι η τελευταία ευκαιρία για τα αστικά απόβλητα.

 

www.liberal.gr

PrintEmail


 

Saitis Home Έπιπλα