ΠΟΛΙΤΙΚΑ

"Γιατί δεν προχωρά η κατασκευή του ΧΥΤΑ Παπανικολού;" - Ανοιχτή επιστολή Ν. Τσάνη προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

Ανοιχτή επιστολή και ταυτόχρονα δημόσια παρέμβαση προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του έργου της κατασκευής του ΧΥΤΑ στην Παπανικολού, που θα δώσει "ανάσα" στα δημοτικά ταμεία που επιβαρύνονται με τη κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων της Αιγιάλειας σε ΧΥΤΑ της Κοζάνης, απέστειλε προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος και έμπειρος αυτοδιοικητικός κ. Νίκος Τσάνης.

Αναλυτικά αναφέρει:

"Κύριε Περιφερειάρχα,

Σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, στο δύσκολο έργο που αναλάβατε λόγω οικονομικής κρίσης της χώρας μας.

Θέλω να πιστεύω πως η χαμηλών τόνων προσφορά σας στα κοινά, και η οικονομική κρίση, θα ενώσει το σύνολο των συνεργατών σας, μακριά από σκοπιμότητες και κομματικές αγκυλώσεις, προκειμένου να λαμβάνετε ομόφωνα αποφάσεις για το καλό όλων μας, της περιφέρειάς μας.

Ως παλαιός και επί δώδεκα χρόνια υπηρετών και εγώ (Νομαρχία-Περιφέρεια Αντινομάρχη Περιβάλλοντος, εποπτεύων ΧΥΤΑ – Φλόκα –Αιγείρα – Παπανικολού) και ως δημότης του Δήμου Αιγιαλείας.

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΙ τόσον εγώ όσον και πολλοί συνδημότες μου, οι οποίοι είναι έτοιμοι να αντιδράσουν έντονα προς πάσα κατεύθυνση, επειδή φορολογούμεθα με υπέρογκα χαράτσια για την διαχείριση-μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου μας.

Δεν ανεχόμεθα να ακριβοπληρώνουμε απορρίμματα και η σωρεία αυτών, η δυσοσμία έχουν αποτέλεσμα η υγεία μας να κινδυνεύει από αυτά.

Διαβάζοντας την τοπική εφημερίδα «η Αιγιάλεια» 4/9/2019, δηλώνει ο Δήμαρχός μας, «Έκανα ότι ήτο δυνατόν και ζητώ βοήθεια από τους βουλευτάς μας, για εξεύρεση πόρων για μεταφορά των απορριμμάτων, αφού ο Υπουργός Εσωτερικών ήτο αρνητικός να χρηματοδοτήσει την διαχείρισή των.

Επίσης διαβάζοντας τον Τύπο της Αχαίας, για την διαμάχη που έχει προκύψει για την ίδρυση σχήματος από τους αιρετούς της περιοχής μου και φίλους (Δημαρχείο Αιγίου, Καλαβρύτων, Γρηγόρη Αλεξόπουλο) προκειμένου να ευρεθεί κοινή λύση διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειάς μας.

Και επί θητείας μου εγίνοντο παρόμοιες κινήσεις το εγώ και όχι εσύ;

Και όποια άλλα συμφέροντα υποκρίπτοντο πάσαν από κάθε άρνηση.

Μην ξεχνάμε πως τα απορρίμματα έχουν χρήμα. Και διαβάζοντας την πρόταση του νέου σχήματος ΦΟΣΔΑ όπου θέλουν να δημιουργήσουν οι Αιρετοί μας (για τον οποίο και εγώ συναινώ αρκεί να γίνει προς όφελος όλων μας), ως μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας.

Ερωτώ: Η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος έχει Συμβούλια; Έχει περιουσιακά στοιχεία; Έχει πάρει αποφάσεις Συμβουλίων; Έχουν νομική υπόσταση, η οποία για να εγκριθεί είναι χρονοβόρα πως θα συσταθεί;

Αυτά τα γράφω από εμπειρίες όπου είχα συλλέξει από τους ΦΟΔΣΑ άλλων Περιφερειών. Σας θέτω υπ’ όψιν σας τα ερωτήματα αυτά διότι μαζί με τον προκάτοχο σας, φίλο μου Αποστόλη Κατσιφάρα είχαμε προχωρήσει τον ΧΥΤΑ Παπανικολού. Υλοποιήθηκε το 65% του έργου, το οποίο και εγώ ως Αιγιώτης το επέβλεπα προκειμένου να κατασκευασθεί σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη.

Επίσης σας φέρω στη μνήμη σας πως:

-Το έτος 2009 Ιούνιος υπεγράφη Σύμβαση να υλοποιήσει η Περιφέρεια της κατασκευής του έργου.
-Το έτος 2009 δημοπρατείται το έργο.
-Το έτος 2010 αν ενθυμούμαι καλά υπογράφεται η σύμβαση κατασκευής του έργου με τον ανάδοχο.
-Το έτος 2012 προβλεπόταν η παράδοση του έργου. Διακόπτονται οι εργασίες λόγω αντιδράσεων των κατοίκων και αρχίζει η δικαστική διευθέτηση της συνέχισης του έργου. Αποτέλεσμα ανάδοχος ζητά διαφυγόντα κέρδη. Η Ε.Ε. να ρίχνει πρόστιμα αφού το έργο σταμάτησε.
-Το έτος 2018 το ΣΤΕ δικαιώνει τον Ανάδοχο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Δίδει το δικαίωμα συνέχισης του έργου, με την υποχρέωση σύνταξης συμπληρωματικής περιβαλλοντικής μελέτης εν συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Ερωτώ:
Έρχεται χειμώνας και η συνέχιση εργασιών θα είναι δύσκολη. Τον Δεκέμβριο του 2020 πρέπει να παραδοθεί ο ΧΥΤΑ με τις τροποποιήσεις περιβαλλοντικές.
-Γιατί δεν προχωρά το έργο;
-Ποιος ευθύνεται;

Απ’ ό,τι γνωρίζω διότι παρακολουθώ την πορεία του έργου, το Περιφερειακό Συμβούλιο τον 8ο μήνα 2019 έκανε πρόταση για χρηματοδότηση ομόφωνα.

Γράφω αυτή την επιστολή μου, διότι δεν είναι δυνατόν οι δημότες να ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΝΟΥΝ τα απορρίμματα, εν μέσω οικονομικής κρίσης και η Αιγιάλεια να μένει με απορρίμματα συνεχώς.

Κλείνοντας θέλω να πιστεύω πως θα ενημερωθούμε και εμείς επί των προθέσεων σας και αναλόγως να ενεργήσουμε προκειμένου να ευρεθεί οριστικά η ιδανική λύση του προβλήματος και να απαλλαγεί ο Δημότης μας από τις αυξήσεις των απορριμμάτων και δημόσια υγεία να μην κινδυνεύει.

Με εκτίμηση
Νίκος Τσάνης
Πρώην Περιφ. Σύμβουλος
Αίγιο"

Saitis Home Έπιπλα