ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΚΑΛΑΜΙΔΑΣ: "Εξορθολογίζουμε ή βουλιάζουμε" - Ζοφερή η οικονομική κατάσταση του Δήμου, η προσπάθεια για ανάκαμψη

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την οικονομική κατάσταση του Δήμου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Καλαμίδας, ο οποίος 20 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σε μια θέση που υπηρέτησε με ζήλο και αποτέλεσμα στο παρελθόν, προχώρησε σε παρουσίαση στα τοπικά ΜΜΕ, του διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποίησε στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου και σε πραγματικά στοιχεία, που δείχνουν πως ή θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί ο Δήμος ως ιδιωτική επιχείρηση με εξορθολογισμό δαπανών και αύξηση εισπραξιμότητας, είτε θα πρέπει η δημοτική αρχή να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών (προφανώς προς τα πάνω) ή να προχωρήσει σε χρεωστικό δάνειο, το οποίο προφανώς θα επιβαρύνει επιπλέον τα ήδη "δύσκολα" οικονομικά στοιχεία.

Ο κ. Καλαμίδας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, σημείωσε πως τόσο τα επαχθή μνημονιακά μέτρα που επηρέασαν αρνητικά την οικονομική ρευστότητα των δημοτών, όσο και οι μειωμένες επιχορηγήσεις στους Δήμους, μαζί με τα τεράστια λάθη στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου Αιγιαλείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, έχουν φέρει την κατάσταση του Δήμου σε τραγικό σημείο. Ειδικότερα, ο κ. Καλαμίδας αναφέρθηκε στην κλιμακούμενη ύφεση, από το 2017 έως τις 31/8/2019, στις εισπράξεις του Δήμου, αφήνοντας αιχμές για προχειρότητα, αδιαφορία, έλλειψη οργάνωσης μέσω της αξιοποίησης του προσωπικού και γενικότερα προβληματικής διαχείρισης από την προηγούμενη δημοτική αρχή, που προχωρούσε όπως είπε κανονικά σε πληρωμές χωρίς όμως να φροντίζει να εισπράττει οφειλές. Ειδικά το ζήτημα της μεταφοράς των απορριμμάτων του Δήμου στον ΧΥΤΑ της Κοζάνης επιβάρυνε και άλλο τα δημοτικά ταμεία, όπως είναι λογικό, παρ'όλα αυτά ο Δήμος δεν αντιμετωπίστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή ως ευθεία γραμμή με αρχή και συνέχεια παρά ακολουθήθηκε η τακτική "Γαία πυρί μιχθήτω": "προφανώς επειδή το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Μαΐου δεν ήταν το αναμενόμενο" όπως είπε ο κ. Καλαμίδας με νόημα. Συνεχίζοντας, πάντως, ο ίδιος έσπευσε να πάρει πλέον πάνω του την ευθύνη με εντολή του σημερινού δημάρχου κ. Καλογερόπουλου, που ρητά τόνισε πως δεν επιθυμεί μεταφορά των ευθυνών αλλού, παρά θέλει να δει δουλειά και αποτέλεσμα.

Πώς θα κινηθεί ο Δήμος για να βελτιώσει την κατάσταση στα ταμεία του; Με βήματα που περιλαμβάνουν περικοπές και σύνεση σε δαπάνες, με παράλληλη οργάνωση των εσόδων που στην τελική προσδιορίζουν και τις δαπάνες, με εξορθολογισμό των δημοτικών τελών (με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει), με την κατάρτιση ρεαλιστικών και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και όλα αυτά με την σωστή αξιοποίηση στελεχών και ελεγκτικών μηχανισμών που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την εισπραξιμότητα εκ μέρους των δημοτικών υπηρεσιών.

"Ο Δήμος είναι στην ουσία μια επιχείρηση, με μετόχους τους ίδιους τους δημότες. Αν δεν συμπεριφερθούμε ανάλογα, με σωστή και χρηστή οικονομική πολιτική, ο μόνος δρόμος θα είναι η αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών και η σύναψη χρεωστικού δανείου, το οποίο θα επιβαρύνει και άλλο τα πράγματα" σημείωσε ο κ. Καλαμίδας, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα συγκεκριμένους πίνακες, όπου οι αριθμοί "μιλούν" -και δεν λένε ψέματα.

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

ΠΙΝΑΚΑΣ 3

ΠΙΝΑΚΑΣ 4

 

PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ