ΠΟΛΙΤΙΚΑ

"ΛαμπΟίκος": Η μασκότ του προγράμματος ανακύκλωσης του Δήμου Αιγιαλείας - Τι παρουσιάστηκε το Σάββατο

Ένας μικρός και ορεξάτος «ήρωας» της καθαριότητας, ο Λαμπ-οίκος, που έχει όνειρο να δει «λαμπίκο» την Αιγιάλεια, είναι η μασκότ του αρκετά φιλόδοξου προγράμματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων μέσω της διαλογής στην πηγή, που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, το απόγευμα του Σαββάτου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», στο πλαίσιο της προσπάθειας να «ξεμάθει» και να «ξαναμάθει» ο δημότης την έννοια της ανακύκλωσης και της ενεργής συμμετοχής κάθε νοικοκυριού και κάθε επιχείρησης στην προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής να επιλύσει ένα πρόβλημα, που δυστυχώς έχει ταλαιπωρήσει και δυσφημίσει την πόλη μας τα τελευταία δύο χρόνια.

Παρόντων εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ και ενεργών πολιτών, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Νίκος Καραΐσκος, επανέλαβαν τη σημασία της συνεισφοράς κάθε δημότη, μικρού και μεγάλου, στην επιτυχία του σχεδίου, που ξεκινά μεν με σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και εργαλεία, πλην όμως το «στοίχημα» δεν μπορεί να περιμένει πια. Και το στοίχημα αφορά στην αλλαγή νοοτροπίας, στο να αντιληφθεί ο καθένας πως τα σύμμεικτα απορρίμματα που μεταφέρονται σε ΧΥΤΑ έχουν τεράστιο κόστος που ουσιαστικά επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου αλλά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των δημοτών, με ποσά που θα μπορούσαν καλύτερα να αξιοποιηθούν σε χρήσιμα και αναπτυξιακά έργα.

Μόνο με τη συνεργασία των δημοτών θα επέλθει «κανονικότητα», όπως τόνισαν αμφότεροι οι κ.κ. Καλογερόπουλος και Καραΐσκος, σημειώνοντας παράλληλα πως η δημοτική αρχή σκοπεύει να βελτιώσει τον ήδη εγκεκριμένο και πολύ σωστά καταρτισμένο Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου, ώστε μέσα από την ενεργοποίηση των απαραίτητων μηχανισμών να τον εφαρμόσει πλήρως και έτσι να ανταμείβονται οι συνεπείς δημότες αλλά και να αναλαμβάνουν την όποια ευθύνη και όσοι εξακολουθούν να ρυπαίνουν, είτε με τη ρίψη απορριμμάτων με ακατάλληλο τρόπο είτε με την παράνομη τοποθέτηση αφισών και banner κ.α.. «Μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών μας, μειώνουμε και το κόστος διαχείρισής τους, για να μην αναγκαζόμαστε να κάνουμε περικοπές από άλλα κονδύλια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογερόπουλος, προσθέτοντας: «Ο Δήμος δεν είναι τιμωρός αλλά πρέπει να λειτουργεί δίκαια. Η επιβράβευση της αδιαφορίας κάποιων δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Από την πλευρά του ο κ. Καραΐσκος αναφέρθηκε στα σημαντικότερα βήματα του τομέα καθαριότητας, σε συνεργασία με συλλόγους, φορείς, ΚΟΙΝΣΕΠ και κυρίως με τον κάθε δημότη ξεχωριστά. Η πρόληψη ώστε να μειωθεί η χρήση πλαστικού στην καθημερινότητα (μια από τις προτάσεις του κ. Καραΐσκου είναι να τοποθετηθούν βρύσες σε κεντρικά σημεία του Δήμου για να μην είναι απαραίτητη η χρήση πλαστικών μπουκαλιών στους διψασμένους), η προμήθεια κάδων και απορριμματοφόρων, η σωστή αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού και η ‘στρατολόγηση’ εθελοντών, η επέκταση του συστήματος «Ραντεβού» και σε άλλες κοινότητες και ο νέος προσδιορισμός σε ωράρια, καθώς και η άμεση έναρξή του σε συνοικίες του Αιγίου, η δημιουργία «Πράσινων Γωνιών» με κάδους αποκλειστικά για χαρτί, πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο, η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και η λειτουργία πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού για καθορισμένη ώρα παραλαβής κλαδοδεμάτων και αδρανών υλικών από νοικοκυριά, είναι κάποιες από τις κινήσεις που προωθεί η δημοτική αρχή στο προσεχές διάστημα, ενώ οι κάδοι της γειτονιάς για τα νοικοκυριά που θα κάνουν διαλογή στην πηγή και που θα λειτουργούν με κλειδί αναμένεται να τοποθετηθούν σε 1,5 χρόνο.

«Η λέξη-κλειδί είναι ‘αλληλοεξάρτηση’. Στα δύσκολα είμαστε εδώ και θα τα καταφέρουμε αλλά ΜΑΖΙ» όπως τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Καλογερόπουλος.
Σημειώνεται πως, πριν τις τοποθετήσεις, η ακρατινή εκπαιδευτικός-συγγραφέας κα Αναστασία Ευσταθίου διάβασε μια μικρή ιστορία με πρωταγωνιστή τον Λαμπ-Οίκο, το αγόρι που πολεμά τη βρωμιά και ονειρεύεται έναν Δήμο καθαρό και λαμπερό. Μετά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, έγιναν τοποθετήσεις από δημότες και η βραδιά ολοκληρώθηκε στα Ψηλαλώνια, με ένα μικρό πάρτυ με μουσική και παροχή ενημέρωσης, που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα. Η Κυριακή, πάλι, αφιερώθηκε στην ενεργοποίηση των δημοτών για την ανακύκλωση και την προστασία περιβάλλοντος, μέσα από σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την έκταση του Δήμου από συλλόγους, φορείς, σχολεία και δημότες που συμμετείχαν με διάφορες δράσεις.

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ