ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Η “έξυπνη” αλλά εύθραυστη πλειοψηφία του κ. Καλογερόπουλου

Την Τετάρτη 18/09 προσήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο της Αιγιάλειας. Στα πρώτα θέματα της συνεδρίασης οι παρατάξεις τοποθετήθηκαν και βάσει των εκτιμήσεων και των προτάσεων τους πήραν ανάλογη θέση στη διαδικασία ψηφοφορίας.

    Σε όλα τα θέματα όμως, παρατηρήθηκε η πλήρης σύμπλευση των παρατάξεων “Αιγιάλεια Τώρα” του δημάρχου κ. Καλογερόπουλου, “Ποιοτική Αιγιάλεια” της κας Ψυχράμη και “Αιγιαλέων Πόλις” του κ. Τριανταφυλλόπουλου. Η συμπαράταξη αυτή πραγματοποιήθηκε με τέτοια πειθαρχία και ομοφωνία που θα πίστευε κανείς ότι οι τρεις αυτές παρατάξεις είναι πλέον μια και μάλιστα φοβερά συμπαγής και αδιαίρετη, χωρίς ίχνος πολιτικών αντιθέσεων ή διαφοροποιήσεων.
    Προφανώς γνωρίζουμε ότι η κα Ψυχράμη και ο κ. Τριανταφυλλόπουλος δήλωσαν από την πρώτη κιόλας ώρα της αυλαίας των εκλογών τη θέλησή τους να συμπορευτούν με την πολιτική του κ. Καλογερόπουλου. Και το έκαναν με το παραπάνω, αφού μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εξασφάλισαν σημαντικές θέσεις εξουσίας στη διοίκηση του Δήμου. Πορεύτηκαν σε συντεταγμένη τακτική με την παράταξη του δημάρχου στις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αλλά και στον γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό, δημιουργώντας έτσι μια νέα πολιτική πλειοψηφία εντός των οργάνων διοίκησης.
    Θα έλεγε κανείς ότι στην Αιγιάλεια ανθίζει η δημοκρατική συναινετικότητα, αφού σε μικρό χρονικό διάστημα εξανεμίστηκαν οι κατά τα λεγόμενά τους μεγάλες διαφορές της προεκλογικής περιόδου και πλέον βαδίζουν χέρι χέρι ακριβώς στον ίδιο δρόμο. Δημοκρατικό τους δικαίωμα θα πει κανείς και θα έχει απόλυτο δίκιο. Άλλωστε, ο νόμος υπαγορεύει στις παρατάξεις που συμπράττουν πολιτικά και ασκούν πλέον δημοτική εξουσία να το κάνουν και με τη βούλα, υπογράφοντας ένα πρακτικό που ξεκαθαρίζει ότι οι παρατάξεις αυτές είναι πλέον δημοτική πλειοψηφία. Τέτοιο πρακτικό ποτέ δεν υπέγραψαν οι παρατάξεις αυτές. Όχι επειδή δεν είναι σίγουρες για την έκβαση της συμμαχίας τους αλλά κυρίαρχα για να διατηρούν και τα δικαιώματα της μειοψηφίας, αφού αυτά της πλειοψηφίας δεν τους είναι αρκετά...
    Μερικά από τα δικαιώματα της μειοψηφίας είναι να εκλέγουν έστω και έναν αντιπρόσωπο στις διάφορες σημαντικές επιτροπές του Δήμου ή στα Διοικητικά Συμβούλια των δημοτικών επιχειρήσεων. Δικαίωμα που, εκτός του ότι αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τις αποφάσεις που λαμβάνονται εκεί, υπάρχει για να εκφράζονται οι διαφορετικές απόψεις των δυνάμεων, για να γίνεται καλύτερος έλεγχος και να υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση αποκρυσταλλώνοντας έτσι και τον πραγματικό πολιτικό συσχετισμό.
    Ακόμη και αυτά τα δικαιώματα θέλησαν να αρπάξουν οι σημερινοί πλειοψηφούντες, αφού σε όλες τις αντίστοιχες αναθέσεις πρότειναν για τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του δημάρχου και για τους εκπροσώπους της μειοψηφίας πρότειναν μόνο την κα Ψυχράμη και τον κ. Τριανταφυλλόπουλο. Μέχρι και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Στερεών Αποβλήτων ακολουθήθηκε η ίδια πρακτική, εξοστρακίζοντας έτσι τις παρατάξεις της πραγματικής μειοψηφίας από έναν φορέα άμεσα συνδεδεμένο με το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων που αντιμετωπίζουμε.
    Η στάση αυτή είναι προσβλητική και επικίνδυνη για τη Δημοκρατία και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία των οργάνων του Δήμου. Φανερώνει μια πρόθεση να εξοβελιστεί όποιος δεν συναινεί με τις επιλογές του δημάρχου ή όποιος εκλαμβάνεται ως εμπόδιο σε μελλοντικά σχέδια. Δεν θα μπορούσαμε σε καμιά περίπτωση να νομιμοποιήσουμε μια τέτοια πρακτική που στρεβλώνει την λαϊκή ετυμηγορία και μεταβάλει τον πραγματικό πολιτικό συσχετισμό. Ούτε θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αποχώρηση των συμβούλων της παράταξης του κ. Γούτου και να δεχτούμε θέσεις που κατόπιν εορτής απλόχερα μας πρότεινε ο κ. Καλογερόπουλος, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι. Δεν είναι άλλωστε του ήθους μας και της πολιτικής μας να διαφωνούμε μέχρι να πάρουμε μια θέση, τοποθετούμαστε όμως αναδεικνύοντας τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής συγκρότησης των οργάνων που όχι μόνο τους πολίτες και τις αγωνίες τους δεν ενσωματώνει, αλλά παραγράφει συνολικά εκλεγμένες δημοτικές παρατάξεις.
    Αποχωρήσαμε λοιπόν από τη διαδικασία αφήνοντας στην αίθουσα μόνο αυτούς που συναινούν, συμπράττουν, αποφασίζουν από πριν και μας ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους εντός του Συμβουλίου αξιοποιώντας ως μοχλό την "έξυπνη" πλειοψηφία που έχουν εφεύρει.
    Η πλειοψηφία αυτή λοιπόν, που διατηρεί τα δικαιώματά της ως πλειοψηφία αλλά ταυτόχρονα επεκτείνεται και σε αυτά της μειοψηφίας, παρόλο που θεωρεί ότι είναι "έξυπνη" εμείς πιστεύουμε ότι είναι φοβερά εύθραυστη. Και αυτό γιατί συγκροτείται σε αντιπαράθεση με τη δημοκρατική κοινωνία της Αιγιάλειας, που ιστορικά δίνει μάχες για να παραμείνει δημοκρατική.
    Η αποχώρησή μας αυτή δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Το αντίθετο. Η στάση της "πλειοψηφίας" που έχει προκύψει, μας γεμίζει όρεξη και αυταπάρνηση προκειμένου να ψάξουμε το κάθε έγγραφο, να αναδείξουμε το κάθε θέμα, να εξαντλήσουμε την οποιαδήποτε δυνατότητα και να εμπλέξουμε όσους περισσότερους μπορούμε στην κοινή μας υπόθεση: να πάει μπροστά η Αιγιάλεια.                                                                     Δημοτική ομάδα της παράταξης  Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.


PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ