ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας τελικά τα σκουπίδια της Αιγιάλειας - Η απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα

Η αύξηση του όγκου υποδοχής απορριμμάτων σε συγκεκριμένους ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και η επέκταση του χρόνου ισχύος της περσινής απόφασης, ώστε να γίνει αποκομιδή και να εναποτεθούν μέσα στις επόμενες μέρες οι χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε σωρούς σε όλη την έκταση του Δήμου Αιγιαλείας, αποφασίστηκε και υπεγράφη από τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Καπετάνο, μετά από κινήσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής που, η αλήθεια είναι, έχει δείξει για μια ακόμα φορά πως παρ'όλες τις σεβαστές προσπάθειες, παρουσιάζει διαχρονικά μεγάλες καθυστερήσεις στη διαχείριση κρίσεων, όπως αυτή με τα απορρίμματα και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 18 μηνών.

Το ΦΕΚ με την υπογεγραμμένη απόφαση οδεύει προς το «τυπογραφείο» και με το που δημοσιευθεί, επισήμως η Αιγιάλεια θα έχει απόφαση για μεταφορά εντός Δυτικής Ελλάδος μέχρι τον Μάρτη του 2020, στο πλαίσιο πάντοτε της κήρυξης της Αιγιάλειας σε έκτακτη ανάγκη. Η τρέχουσα απόφαση είναι σε ισχύ μέχρι τον Οκτώβρη του 2019 και με τη νεότερη απόφαση για μεταφορά μέχρι την επόμενη άνοιξη, θα υπάρχει ένας «οδικός χάρτης», τόσο για το καλοκαίρι αλλά και για το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής κάτι που έχει εκφραστεί τόσο δημόσια από τον Δημήτρη Καλογερόπουλο και τους συνεργάτες του, όσο κι από τις επαφές που επεδίωξε στο πλαίσιο ενημέρωσης για την κατάσταση που επικρατεί.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι από την αρχική απόφαση μεταφοράς που ήταν για 12.000 τόνους έχουν μέχρι σήμερα μεταφερθεί σε ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας οι 9.500 τόνοι και όπως διευκρίνισε και χθες στον «Ημερήσιο Αχαΐας» ο Θανάσης Παναγόπουλος υπολείπεται ποσότητα ακόμα 3.500 τόνων που δεν απορροφήθηκε κι ενώ είχε λήξει ο χρόνος της μεταφοράς και με τη νεώτερη απόφαση για παράταση για ένα χρόνο και με επιπλέον 8.000 τόνους ο δήμος θα έχει στα χέρια του ένα ΦΕΚ και στην ουσία ένα νέο «εντέλλεσθε» προς τους ΧΥΤΑ της περιοχής για 11.500 τόνους συνολικά (τους 8.000 της νεώτερης απόφασης και τους 3.500 που υπολείπονται).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι 8.000 επιπλέον τόνοι προβλέπεται να κατανεμηθούν σε τέσσερις ΧΥΤΑ και πιο συγκεκριμένα: Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Πάλερο από 2.000 τόνους.

Την Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι συγκαλείται, εξάλλου, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας ώστε να εγκριθεί η 7η (από την αρχή του χρόνου) αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Αιγιαλείας για το οικονομικό έτος 2019, ώστε να εξασφαλιστούν κονδύλια για τη μεταφορά των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, μιας και ο κωδικός έχει "στερέψει".

Saitis Home Έπιπλα