ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Φεύγουν για... Κοζάνη τα απορρίμματα της Αιγιάλειας - Ξεκινά η αποκομιδή στα μέσα της άλλης εβδομάδας

Με την κατάσταση στην Αιγιάλεια να έχει φτάσει πραγματικά στο απροχώρητο και τους τόνους των απορριμμάτων να απειλούν τη δημόσια υγεία, επιτέλους φαίνεται ότι το θέμα οδηγείται σε λύση! Μετά από μια σειρά κρίσιμων ενεργειών ο ΧΥΤΑ της Κοζάνης ανοίγει τις «πόρτες» του για να απορροφήσει 15.000 τόνους σκουπίδια από την Αιγιάλεια ενώ οι κινήσεις δρομολογούνται πλέον «αστραπιαία» ώστε από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να ξεκινήσει κανονικά η αποκομιδή και να καθαρίσει η πόλη.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ημερήσιος Αχαΐας» η λύση έρχεται από τη Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα από τον ΧΥΤΑ της Κοζάνης που θα απορροφήσει 15.000 τόνους απορρίμματα από την Αιγιάλεια δίνοντας λύση όχι μόνο σήμερα αλλά και για ένα σημαντικό χρονικά, διάστημα.

Οι κινήσεις που ακολούθησαν της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου όπου εξέπεμψε SOS για τα σκουπίδια έγιναν κατά βάση στο παρασκήνιο, αφού όπως άφηνε εμμέσως πλην σαφώς το περιβάλλον του Θανάση Παναγόπουλου να εννοηθεί, η δημοσιοποίηση έβρισκε… εμπόδια και «τρικολοποδιές».

Χθες όμως ο κύβος ερρίφθη και τώρα… τρέχουμε για να προλάβουμε!

Σε χθεσινοβραδινή συνεδρίασή του ο ΦΟΔΣΑ Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε το αίτημα του δήμου Αιγιαλείας για μεταφορά 15.000 τόνων στον ΧΥΤΑ της Κοζάνης.

Από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση σήμερα κιόλας το πρωί οι Συντονιστές Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου (Παπαθεοδώρου και Μιχελάκης αντίστοιχα) αναμένεται να υπογράψουν την κοινή απόφαση που θα επιτρέπει την μεταφορά των απορριμμάτων της Αιγιάλειας εκτός Δυτικής Ελλάδος, πανομοιότυπη με την απόφαση που υπεγράφη προχθές για τους Παξούς όπου υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα.

Με το που «πέσουν» οι υπογραφές από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου, χέρι με χέρι θα φτάσουν στο δήμο Αιγιάλειας ώστε τη Δευτέρα κιόλας να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας όπου θα εγκρίνει την μεταφορά στον ΧΥΤΑ της Κοζάνης.

 
ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΜΕ 123€/ΤΟΝΟ

Στο κρίσιμο όμως θέμα που μπήκε και στο δημοτικό συμβούλιο, ότι μια τέτοια μεταφορά θα είναι πολυδάπανη και κατά πόσο θα είναι σε θέση ο δήμος Αιγιάλειας να καλύψει το κόστος, δεν φαίνεται τελικά να υπάρχει πρόβλημα αφού η τιμή για τον ΧΥΤΑ της Κοζάνης είναι μόλις 20€ παραπάνω και πιο συγκεκριμένα με 123€/τόνο (συν ΦΠΑ).

Να σημειωθεί ότι σήμερα στον ΧΥΤΑ της Παλέρου ο δήμος Αιγιάλειας πληρώνει 104€/τόνο (συν ΦΠΑ), οπότε δεν θεωρείται πολύ μεγάλη η διαφορά και ο δήμος σύμφωνα και με όσα έχει δηλώσει ο δήμαρχος μπορεί να καλύψει το κόστος.

Με το που ληφθεί η απόφαση αποδοχής από το δημοτικό συμβούλιο που όπως προαναφέραμε θα συνεδριάσει λογικά τη Δευτέρα, επίσης χέρι με χέρι την Τρίτη πηγαίνει σε όλους τους αρμόδιους φορείς και σε συνεννόηση με την εταιρία μεταφοράς (που αργά χθες βράδυ έγιναν και οι σχετικές συνεννοήσεις), εκτιμάται ότι την Τετάρτη θα ξεκινήσει η αποκομιδή δίνοντας ανάσα στην Αιγιάλεια που πραγματικά έχει φτάσει σε σημείο «μηδέν» για τα σκουπίδια.

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΧΑΪΑΣ

PrintEmail

Saitis Home Έπιπλα