ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ: "Στόχος η δημιουργία κατασκηνωτικού κέντρου και πολιτιστικών/αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αιγιάλεια για ΑμΕΑ"

Ιδιαίτερα δραστήριος, ευαίσθητος σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και ειδικότερα στα ζητήματα των ΑμΕΑ, ο βοηθός Περιφερειάρχη σε Θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αντώνης Χαροκόπος είναι γνωστός για την πολυσχιδή και ακούραστη δράση του, με ζηλευτή αποτελεσματικότητα.

Η συνεργασία του με τον Απόστολο Κατσιφάρα υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμη και ο ίδιος ζητά να ανανεώσει τη θητεία του για να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν και άλλες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, με έμφαση στην βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμΕΑ, όπως σημειώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο filodimos.gr:

 

1.    Ξανά υποψήφιος με τον Απόστολο Κατσιφάρα, κύριε Χαροκόπε. Που σημαίνει πως η συνεργασία σας υπήρξε δημιουργική και γι’αυτό θέλετε να τη συνεχίσετε.

Όντως, την προηγούμενη περίοδο με τον Περιφερειάρχη είχαμε μία στενή και γόνιμη συνεργασία στην προσπάθεια που κάναμε από κοινού να στηρίξουμε την κοινωνία με έργα και παρεμβάσεις, να άρουμε τις ανισότητες, να καταπολεμήσουμε την ένδεια και τις συνέπειες μία βαθύτατης και πολυεπίπεδης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Οι υψηλοί στόχοι που έχει θέσει η παράταξη για το μέλλον, με οδήγησε χωρίς δισταγμό να θέσω εκ νέου υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του Απόστολου Κατσιφάρα. Η στήριξη των υπαρχόντων και η δημιουργία νέων δομών για τα άτομα με αναπηρία και των οικογενειών τους, η εφαρμογή προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας, η συνέχιση των κοινωνικών δράσεων με κέντρο τον πολίτη της Δυτικής Ελλάδας, η ενίσχυση των δομών υγείας και πρόνοιας είναι μερικοί στόχοι που έχουν τεθεί για την επόμενη περίοδο και είναι επιθυμία μου να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις.      


2.    Πόσο έχει βελτιωθεί η καθημερινότητα των ΑΜΕΑ και τι άλλα βήματα πρέπει να γίνουν;

Το έργο του αναπηρικού κινήματος και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία στην οποία κατέχω την θέση του Γ’ Αντιπροέδρου σημαδεύτηκε από συνεχείς ακούραστες  «μάχες» που έδωσε σε όλα τα επίπεδα, σε μία περίοδο που χαρακτηρίστηκε από από σκληρή οικονομική και κοινωνική κρίση σε όλους τους τομείς (διοίκηση, υγεία, πρόνοια, εργασία, ασφάλεια κτλ.). Η Οικονομική κρίση και τα προβλήματα που έχει επιφέρει πρέπει να αντιμετωπίζετε με το αναπηρικό κίνημα ενωμένο, να παλεύει, να αγωνίζεται να κάνει  δράσεις και πολιτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να αναδεικνύει  διαρκώς, τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών  τους ,να τοποθετείτε  με πλήρεις και ολοκληρωμένες προτάσεις ώστε να αντλήσει τους περιορισμένους πόρους από την Πολιτεία, να συνεργάζεται με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Αγωνιστήκαμε για να μην υπάρξει καμία μείωση από το 2009 στα επιδόματα της Πρόνοιας (υπήρξε άλλωστε σταδιακή αύξηση την τριετία 2009-2011), καταθέσαμε εμπεριστατωμένες προτάσεις για την αλλαγή του νόμου για την εργασία των ατόμων με να αναπηρία, προωθήσαμε την δημιουργία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αλλά και την  στήριξη των υπαρχουσών, προστατέψαμε τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία και έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Όλες οι ανωτέρω παρεμβάσεις έγιναν για να βελτιωθεί η καθημερινότητα του ατόμου με αναπηρία και των οικογενειών τους.
Φυσικά, δεν επαναπαυόμαστε, ενέργειες πρέπει να πραγματοποιηθούν ακόμα για την καταβολή του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, την αύξηση του ποσών για την προμήθεια των ορθοπεδικών ειδών και των παραφαρμακευτικών υλικών, την εφαρμογή προγραμμάτων για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα όλων των ατόμων με αναπηρία, την εργασία των ανέργων ατόμων με αναπηρία, την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας κ.α.


3.    Ποιες είναι οι πιο έντονες στιγμές που ζήσατε κατά τη θητεία σας ως Αντιπεριφερειάρχης ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου τομέα όπως η κοινωνική πολιτική;

Κάθε δράση και έργο που βλέπω να υλοποιείται με επιτυχία και να προσφέρει έμπρακτη στήριξη στον πολίτη μου δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Η υλοποίηση των προγραμμάτων για την χρηματοδότηση των Κέντρων Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας, ο εγκαινιασμός των Στεγών Υποστηριζόμενη Διαβίωσης αλλά και η εξασφάλιση πόρων για την δημιουργία νέων δομών για τα άτομα με αναπηρία όπως του ΕΚΑΜΕ Αιγίου που πιστεύω ότι θα αποτελέσει έργο που θα προσφέρει ανακούφιση και στήριξη στα άτομα με αναπηρία και της οικογένειές τους.
Προσωπικά νιώθω ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση όταν καταφέρνω με τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτω να συμβάλω στην στήριξη των πολιτών, ειδικά των πιο αδύναμων και να βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με την κοινωνία και τις ανάγκες της.


4.    Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την επόμενη πενταετία;

Θεωρώ δεδομένο ότι το ετήσιο σχέδιο δράσης πρόληψης, προαγωγής της υγείας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας που τα προηγούμενα τέσσερα έτη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία θα συνεχιστεί με την προσθήκη νέων δράσεων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην στις ευάλωτες ομάδες, τους φοιτητές, τους μαθητές και τους πολίτες που διαβιούν σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.

Επίσης, εκτός από την προμήθεια δύο κινητών μονάδων αιμοδοσίας που πρόκειται να δοθούν προς λειτουργία στο τέλος Μαΐου σκοπός μου είναι να προωθήσω την προμήθεια άλλων δύο με σκοπό την διενέργεια εξετάσεων μαστού και προσυμπτωματικών ιατρικών ελέγχων και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

Πολύ υψηλά στην ατζέντα μου τοποθετώ την δημιουργία ενός χώρου κατασκήνωσης και εγκαταστάσεων πολιτιστικών και ειδικών αθλητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Αιγιαλείας που θα πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την αναψυχή και τον παραθερισμό των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Το συγκεκριμένο έργο θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή και θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης τουριστών και από το εξωτερικό καθώς η απόσταση από την Αθήνα είναι μικρή.

Επιπλέον, θα στηρίξω με όλες τις δυνάμεις μου την ενίσχυση των δομών των ατόμων με αναπηρία όπως τα Κέντρα Διημέρευσης και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και θα προωθήσω την δημιουργία νέων.

PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ