ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η αισθητική αναβάθμιση της πόλης - Γράφει η Χρύσα Φιλιπποπούλου

Οι πόλεις ήταν πάντα συνυφασμένες με την καλλιτεχνική δημιουργία, χώροι ζωντανοί, πολύμορφοι, γεμάτοι ερεθίσματα, χώροι συνάντησης, εντάσεων, σύγκρουσης.
Παρά, λοιπόν, την πολιτιστική ιστορία και κληρονομιά της πόλης, το Αίγιο βαδίζει χωρίς όραμα για μια αισθητική αναβάθμιση του.

Η προσφορά αισθητικής παραγωγής στο δημόσιο χώρο, που θα πρέπει να είναι προσβάσιμη από όλους, έχει τη σημασία της.

Αναμφισβήτητα ο συνδυασμός φυσικού κάλους και ανθρώπινης παρέμβασης μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία αισθητικής στην πόλη μας μεταμορφώνοντας την σε μια απ’ τις ομορφότερες πόλεις, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Όσα βλέπουμε να υλοποιούνται σ’ αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια, είτε μας απογοητεύουν είτε συχνότερα τραυματίζουν αυτό που οι περισσότεροι χαρακτηρίζουμε ως αισθητική.

Είναι πασιφανές ότι οι είσοδοι της πόλης, που είναι μια βιτρίνα για κάθε περιοχή, δεν θυμίζουν ότι μπαίνεις στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της ΑΧΑΙΑΣ. Ακόμη, η έλλειψη πρασίνου, πεζοδρόμων, δημόσιων χώρων είναι πασιφανής.

Οι αέναοι και «μεγαλόπνοοι σχεδιασμοί», οι βαρύγδουπες εξαγγελίες – πυροτεχνήματα λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές έρχονται σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη περί αισθητικής του μέσου Αιγιώτη πολίτη.

Η δημιουργία μια καθημερινότητας με «αισθητική» μπορεί να επιτευχθεί χωρίς βαθυστόχαστους σχεδιασμούς αλλά προσεγγίζοντας την κοινή λογική. Οι αισθητικές παρεμβάσεις τοπίου μπορούν με πιο απλό και πρακτικό τρόπο να καταστούν απόλυτα εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες ακόμη και χωρίς πολυέξοδες αρχιτεκτονικές μελέτες που απαιτούνται για αναπλάσεις.

Είναι επιτακτική ανάγκη η αντίληψη για το αστικό κέντρο το οποίο θα εμπεριέχει την κανονικότητα, την αρμονία και παράλληλα την ύπαρξη μιας σειράς αντιθέσεων στις γειτονιές του Αιγίου, λόγω του μορφολογίας της πόλης.

Μία τέτοια αντίληψη είναι βέβαιο ότι θα υποστηριχτεί από τους ενεργούς πολίτες.

Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την ψυχολογία μας αλλάζοντας την αισθητική της πόλης μας. Αρκεί όλοι μαζί να διεκδικήσουμε το Αίγιο που μας αξίζει!

ΧΡΥΣΑ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΙΓΙΟΥ
(ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΣ-ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ,ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΑΡΙΣΑΣ)
ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ «ΜΠΡΟΣΤΑ» του Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου

Saitis Home Έπιπλα