ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τι χρειάζεται η Αιγιάλεια για την περαιτέρω ανάπτυξή της, στο πρόσφατο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου η  4η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Παρατήματος του Επιμελητηρίου Αχαΐας στο Αίγιο.

Συμμετείχαν : Ο πρόεδρος του Συμβουλίου και πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, οι αντιπρόεδροι Πλάτων Μαρλαφέκας (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας) και Παναγιώτης Τσιχριτζής (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας), τα μέλη Παπαϊωάννου Απόστολος, Τσεκούρας Ιωάννης, Κρίκης Παναγιώτης, Δεληγιάννης Κωνσταντίνος, Χριστόπουλος Χρήστος, Λάμπρος Κωνσταντίνος, Ξανθούλης Ηλίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, η βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Ντία Ζαχαροπούλου – Στούμπου, ο βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Χρήστος Μπούνιας, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ο Στράτος Βαρδάκης πρόεδρος της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Αιγιαλείας, η Ντια Παναγοπούλου Γραμματέας και εκπρόσωπος του Εμπορικού & Εισαγωγικού συλλόγου Αιγίου, ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ανατολικής Αιγιαλείας, ο Δημήτρης Ντερντές πρόεδρος του συλλόγου Επαγγελματιών Αυτοκίνητου και Μοτοσυκλέτας της Αιγιαλείας, ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη π. Ιωάννης Αμαραντίδης, ο Αριστείδης Τηλιγάδας Α Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και επικεφαλής της επιμελητηριακής παράταξης ΠΑΕΚ, ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος επικεφαλής της Επιμελητριακης παράταξης ΔΕΚΑ και τα μελη ΔΣ Επιμελητηρίου Αχαΐας  Δημήτρης Δρούκας, Ανδρέας Σπαλιάρας και Χρήστος Σολωμός.

Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την τοπική οικονομία και γενικότερα την Αιγιάλεια και οι δυνατότητες που υπάρχουν για συνεργασία των φορέων της περιφέρειας αλλά και κοινών παρεμβάσεων προς την κυβέρνηση. Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της ένταξης της καλλιέργειας της σταφίδας στην αναδιάρθρωση, καθώς και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ανακουφιστούν οι ελαιοπαραγωγοί μιας και η παραγωγή φαίνεται πως φέτος θα παρουσιάσει δραματική μείωση που μπορεί να αγγίξει το 80% λόγω του δάκου. Επίσης, αναφέρθηκε στη στάσιμη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο επιχειρείν και η οποία οδήγησε τον Δήμο Αιγιαλείας πέρσι σε μείωση 10% των δημοτικών τελών, ενώ η εισήγηση του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης θα είναι να υπάρξει μείωση επιπλέον 4% στα τέλη για το 2019. Μίλησε επίσης για την αναγκαιότητα σύνδεσης και των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Αιγιάλεια με το δίκτυο φυσικού αερίου μετά την έλευσή του στην Αχαΐα, καθώς και για τη σύνδεση του νέου λιμένα με την Ολυμπία Οδό, την ένταξη σε χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης της πρώην Χαρτοποιίας και των Παλαιών Σφαγείων, την ανάπτυξη που γνώρισε η λιμενική ζώνη του Αιγίου μετά την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης του παλιού λιμανιού και την πρόσφατη επαφή του με επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Αιγιάλεια κατασκευάζοντας μαρίνα και ξενοδοχειακή μονάδα στο Αίγιο.

Με τη σειρά του, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καρπέτας αναφέρθηκε σε χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία αξιοποιήθηκαν ή πρόκειται να αξιοποιηθούν στην Αιγιάλεια με σκοπό την τουριστική και κοινωνική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ αυτών έργα οδοποιίας και συντήρησης, η ανάπλαση της Παναγίας Τρυπητής, η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου του Αιγίου, η αλλαγή βιοϊατρικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου του Αιγίου, η ανάπλαση αθλητικών εγκαταστάσεων, το Κέντρο Κοινότητας κ.α.. Στην ανάγκη δημιουργίας σχολών μεταλυκειακού εκπαιδευτικού επιπέδου που θα σχετίζονται με την ανάπτυξη της περιοχής, δηλαδή τη σταφίδα, το ελαιόλαδο, την οινοποιία και τον τουρισμό αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου κα Ντία Παναγοπούλου, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τη διαχείριση των πυροπλήκτων και σεισμοπλήκτων δανείων σε μια περιοχή όπως η Αιγιάλεια που έχει πολλάκις πληγεί από φυσικές καταστροφές. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιγιάλειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ του Δήμου Αιγιαλείας και της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου κ. Στράτος Βαρδάκης, ο οποίος ζήτησε αντί για αφορισμούς, να κατατίθενται ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις για την ανάπτυξη του τόπου.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ακολούθησε δείπνο σε παραλιακό κέντρο του Αιγίου.

 

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ