ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η Χαρτοποιία Αιγίου ξαναγεννιέται - Πώς θα γίνει η ανάπλαση και η αποκατάσταση των κτιρίων

Το φιλί της ζωής για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου, που κείτονται εδώ και χρόνια θλιβερά με την ανάμνηση της παλιάς τους αίγλης να ξεθωριάζει μέρα με την ημέρα, δίνει η εξασφάλιση της χρηματοδότησης 2,5 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για την ανάπλαση και αποκατάστασή τους μέσω του προγράμματος "Επιχειρηματικότητα-Ανταγωνιστικότητα-Καινοτομία" που αφορά σε πρώην βιομηχανικά κτίρια σε όλη τη χώρα, τα οποία πλέον αποτελούν δημοτική ακίνητη περιουσία. Η είδηση αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως εντός των ημερών, μαζί και με την κατανομή του συνολικού κονδυλίου που θα διατεθεί για την αποκατάσταση και ανάδειξη και άλλων ανάλογων εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα.

Η πληροφορία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πατρινό ειδησεογραφικό site thebest.gr, αποτελεί σίγουρα μια θετική εξέλιξη για την παραλιακή ζώνη του Αιγίου, μιας και η τεχνική μελέτη προβλέπει την δημιουργική επανάχρηση των βασικών κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας, ώστε ο Δήμος Αιγιαλείας να τα αξιοποιήσει για δράσεις δημοτικών υπηρεσιών αλλά και πολιτισμού και αναψυχής. Λαμβάνοντας υπόψιν και την επερχόμενη σύνδεση του γειτονικού νέου λιμένα Αιγίου με την Ολυμπία Οδό (που προωθείται ήδη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), η παραλιακή οδός Ψαρρών θα αναβαθμιστεί σε κύριο μεταφορικό άξονα για την περιοχή της Μυρτιάς αλλά και την ευρύτερη παραλιακή ζώνη. Όσον αφορά στις χρήσεις που προβλέπονται για τα κτίρια που θα αποκατασταθούν, περιλαμβάνονται τόσο οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, όσο και εκθεσιακός χώρος ιστορίας της Χαρτοποιίας, χώροι πολιτισμού, αναψυχής και εστίασης (με μίσθωση σε ιδιώτες) και λειτουργία δημοτικών υπηρεσιών τόσο για λόγους ουσιαστικής κάλυψης αναγκών, όσο και για συμβολικούς λόγους, όπως τονίζεται στη μελέτη.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε μιλώντας στο filodimos.gr ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Γ. Χριστόπουλος, ο οποίος κατά τη θητεία του ως αντιδήμαρχος Ανάπτυξης προετοίμασε τη μελέτη και την "έτρεξε" ώστε σήμερα να υπάρχει το θετικό αποτέλεσμα της ένταξης σε χρηματοδότηση. "Το εγχείρημα είχε πολλές αντικειμενικές και άλλες δυσκολίες και σίγουρα η υλοποίησή του, που πλέον δρομολογείται μετά από μεγάλες προσπάθειες, θα αποτελέσει ουσιαστικό έργο ανάπτυξης για την παραλία του Αιγίου και της ευρύτερης περιοχής, με πολλαπλά οφέλη για τους δημότες αλλά και ως πόλος έλξης επισκεπτών" σημειώνει ο ίδιος.

Το έργο έχει κοστολογηθεί συνολικά στα 4 εκ. ευρώ συμπ. ΦΠΑ 24%, που σημαίνει πως θα καλυφθούν 2,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 1,5 εκ. ευρώ από ίδιους (δηλαδή δημοτικούς) πόρους. Ο συνολικός καθαρός χρόνος υλοποίησης υπολογίζεται σε 49 μήνες από την ημερομηνία ένταξης της Πράξης.

 

ΠΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Στην τεχνική μελέτη, που εξασφάλισε το filodimos.gr, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Τα κτίρια που πρόκειται να αποκατασταθούν, βρίσκονται σε επαφή με τα κτίρια του Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας και αναπτύσσονται σε έκταση γηπέδου επιφάνειας 7.320,99 μ2.

Από τα κτίρια που βρίσκονται στην έκταση αυτή προβλέπεται η αποκατάσταση των τριών κύριων κτιρίων, συνολικής επιφάνειας 4.040,96 μ2 και η διαρρύθμισή τους, ώστε να λειτουργήσουν ως μία πολυλειτουργική ενότητα με χρήσεις πολιτιστικές-ψυχαγωγικές-αθλητικές και διοίκησης που θα παρέχονται από τον Δήμο, σε συνδυασμό με χρήσεις αναψυχής-εστίασης που θα παρέχονται από ιδιώτη.

Στην ενότητα εντάσσονται και Υπηρεσίες του Δήμου για λόγους ουσιαστικής κάλυψης αναγκών, αλλά και συμβολικούς. Το έργο εξάλλου, καλύπτει τις υπάρχουσες ανάγκες και ταυτόχρονα αναδεικνύει ένα βιομηχανικό κτίριο εμβληματικό για την περιοχή της παραλιακής ζώνης της πόλης:

- από κοινού με τις διατηρούμενες ακόμη λιθόκτιστες σταφιδαποθήκες και
- συνδέει την ιστορία της πόλης, με την σύγχρονη εποχή και λειτουργία της.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η αποκατάσταση των εξής κτιρίων:

1. Κτίριο με αρ. 12 & 6 (πρώην κτίριο Λεβητοστασίων) (έτος κατασκευής 1925-1940) συνολικής επιφάνειας 1.211,72 μ2 με νέες χρήσεις:
1.1. Εκθεσιακός χώρος ιστορίας της Χαρτοποιίας, επιφάνειας 500,00 μ2
1.2. Χώρος συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου και επιτροπών του Δήμου, με λοιπούς βοηθητικούς χώρους, επιφάνειας 711,72 μ2. Η λειτουργία του κτιρίου θα ασκείται από τον Δήμο και τους αντίστοιχους φορείς του.

2. Κτίριο με αρ. 10 (πρώην κτίριο Συνεργείων - Μηχανουργείο-Ξυλουργείο-Χυτήριο) (έτος κατασκευής 1925) επιφάνειας 521,30 μ2 με νέες χρήσεις:
2.1 Πολυχώρος αναψυχής & εστίασης 521,30 μ2. Το κτίριο θα λειτουργεί με μίσθωση σε ιδιώτη.

3. Κτίριο με αρ. 15 (πρώην κτίριο Κοπτικών Μηχανών & Καλανδρών) (έτος κατασκευής 1925-1930) συνολικής επιφάνειας 2.307,94 μ2 με νέες χρήσεις:
3.1. Πολυχώρος πολιτισμού-άσκησης & εκπαίδευσης, επιφάνειας 1.090,00 μ2
3.2. Κοινόχρηστοι χώροι & έκθ. μηχ/των επιφάνειας, 487,94 μ2
3.3. Χώρος Υπηρεσιών (Αρχεία) του Δήμου, επιφάνειας 450,00 μ2
3.4. Χώροι αναψυχής, επιφάνειας 280,00 μ2

Η λειτουργία του κτιρίου θα ασκείται από τον Δήμο και τις Υπηρεσίες του πλην των χώρων αναψυχής που θα λειτουργούν με μίσθωση σε ιδιώτη.

Με την αποκατάσταση των τριών αυτών κτιρίων, διαμορφώνεται και ο περιβάλλων χώρος τους, επιφάνειας 3.280,03 μ2, στον οποίο περιλαμβάνεται:
- το κτίσμα του θυρωρείου (κτίριο 1) επιφάνειας 41,20 μ2 το οποίο είναι ενσωματωμένο στην λιθόκτιστη περιτοίχιση του γηπέδου
- το κτίσμα των εργαλείων-ηλεκτροσυγκόλλησης
- και wc εργατών (κτίριο 11), επιφάνειας 79,05 μ2
το οποίο ενσωματώνεται στις διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου.

Τα λοιπά κτίσματα (αποθήκη -κτίριο 9 και Υπόστεγα -(κτίριο 2) κατεδαφίζονται.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα κτίρια παρουσιάζουν μεγάλες φθορές από την εγκατάλειψη και παρά την σεισμικότητα της περιοχής, δεν παρουσιάζουν εμφανείς βλάβες στον φέροντα οργανισμό τους, ο οποίος διατηρείται σε καλή κατάσταση. Η πρότυπη κατασκευή των κτιρίων με φέροντα οργανισμό σκυροδέματος με δυνατότητα παραλαβής μεγάλων φορτίων, για την λειτουργία των μηχανημάτων και οι ολόσωμες κατασκευές σκυροδέματος του κτιρίου των λεβήτων, διατηρούν ανακτήσιμη την κατάσταση των κτιρίων και αναλλοίωτη την επιβλητικότητα και δυναμική αξιοποίησή τους.

 

ΤΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ

Οι εργασίες αποκατάστασης για επανάχρηση των κτιρίων με τις νέες χρήσεις περιλαμβάνουν:

1. Οικοδομικές εργασίες και ειδικότερα:
- Εργασίες ελέγχου – ενίσχυση και αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού και του κελύφους του κτιρίου
- Εργασίες εσωτερικών διαρρυθμίσεων για την κάλυψη των νέων αναγκών
- Εργασίες μονώσεων (ήχου – υγρασίας – θερμότητας) με έμφαση στα συστήματα θερμομόνωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας.
- Εργασίες λοιπών αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων για την λειτουργία και ανάδειξη των κτιρίων, σε συνδυασμό με την διατήρηση υπαρχόντων μηχανημάτων ως αισθητικών
στοιχείων των χώρων.

Στις εργασίες αυτές περιλαμβάνονται:
- Αντικατάσταση κουφωμάτων
- Επιστρώσεις-επενδύσεις χώρων – χρωματισμοί
- Κατασκευή όλων των απαραίτητων προσβάσεων στα κτίρια για ΑΜΕΑ
- Απαραίτητος εξοπλισμός για την λειτουργία του κτιρίου (διαμόρφωση χώρων wc, πάγκων, ερμαρίων κλπ.
- Εργασίες ανάδειξης-αξιοποίησης του βιομηχανικού εξοπλισμού που έχει απομείνει.
- Εργασίες ανάδειξης της ιστορικότητας των κτιρίων.
Όλες οι οικοδομικές εργασίες εξειδικεύονται ανάλογα με τις υπάρχουσες φθορές και την νέα χρήση του κάθε κτιρίου.

2. Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και ειδικότερα:
- Επανασχεδιασμός και ανακατασκευή όλων των Η-Μ εγκαταστάσεων του κτιρίου
- Εφαρμογή συστημάτων και τεχνικών που συνεισφέρουν στην ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας των κτιρίων.
- Εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων στις στέγες των κτιρίων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων.

Συγκεκριμένα η υλοποίηση των επεμβάσεων στα κτίρια της Χαρτοποιΐας Αιγίου συνεπάγεται τον εκ νέου σχεδιασμό και υλοποίηση όλων των Η/Μ εγκαταστάσεων, με σκοπό την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και την χρήση καινοτόμων υλικών, μηχανημάτων και συσκευών, που απώτερο στόχο έχουν την βέλτιστη ενεργειακή συμπεριφορά και κατανάλωση των κτιρίων αυτών, με ουσιαστικό αποτέλεσμα την εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι Η/Μ εγκαταστάσεις που θα επανασχεδιασθούν και κατασκευασθούν, είναι :

• Εγκατάσταση Ύδρευσης
• Εγκατάσταση Αποχέτευσης
• Εγκατάσταση Ενεργητικής Πυροπροστασίας - Πυρανίχνευση
• Εγκατάσταση Ενεργητικής Πυροπροστασίας - Πυρόσβεση
• Εγκατάσταση Ηλεκτρικών Ισχυρών Ρευμάτων – Κίνησης
• Εγκατάσταση Ηλεκτρικών Ισχυρών Ρευμάτων – Φωτισμού (κτιρίων και περ. χώρου)
• Εγκατάσταση Γειώσεων-Αντικεραυνικής Προστασίας
• Εγκατάσταση Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας
• Εγκατάσταση Ηλεκτρικών Ασθενών Ρευμάτων – Ασφάλειας
• Εγκατάσταση Ηλεκτρικών Ασθενών Ρευμάτων – Δομημένης Καλωδίωσης
• Εγκατάσταση Ηλεκτρικών Ασθενών Ρευμάτων – Ήχου/Εικόνας
• Εγκατάσταση Ψύξης-Θέρμανσης-Αερισμού-Κλιματισμού

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα μηχανήματα-συστήματα-τεχνικές υλοποίησης κάθε επιμέρους εγκατάστασης, και σε καινοτόμες σύγχρονες μεθόδους που συνεισφέρουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

3. Εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και πρασίνου και ειδικότερα:
- Εργασίες καθαίρεσης των κτισμάτων που δεν χρησιμοποιούνται και αποκατάσταση της λιθόκτιστης περιτοίχισης στην πρόσοψη του γηπέδου.
- Εργασίες διαμορφώσεων – φυτεύσεων και εξοπλισμού των υπαίθριων χώρων και - Εργασίες λειτουργικής σύνδεσης των επί μέρους κτιρίων με ελαφριές κατασκευές (εφ’
όσον απαιτηθούν).

PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ