ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Έπιασαν δουλειά τα 5 στελέχη του νέου Κέντρου Κοινότητας Αιγιαλείας - Οι αρμοδιότητες και οι δράσεις του κέντρου

Ολοκληρώθηκαν πριν λίγο καιρό οι διαδικασίες πρόσληψης 5 συνολικά ατόμων για την υλοποίηση του προγράμματος λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας στο Αίγιο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Δυτική Ελλάδα 2014-2020" για την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών διακρίσεων.

Οι 5 νεοπροσληφθέντες (στη φωτό με τον αντιδήμαρχο Πρόνοιας κ. Βασίλη Χριστόπουλο και υπαλλήλους της Πρόνοιας) υπέγραψαν συμβάσεις διάρκειας 1 έτους με δυνατότητα παράτασης έως τη λήξη του προγράμματος και ανέλαβαν σήμερα τα καθήκοντά τους, υπαγόμενοι στην υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου Αιγιαλείας που στεγάζεται στη συμβολή των οδών Αράτου και Ρήγα Φερραίου (φανάρια). Το ωράριο λειτουργίας του κέντρου είναι 8.00 το πρωί με 8.00 το βράδυ.

Αναλυτικά, τα στελέχη ανά ειδικότητα είναι τα εξής:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Τα Κέντρα Κοινότητας είναι νέα δράση, με καινοτόμα χαρακτηριστικά και με τη λειτουργία τους επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.

Ενσωματώνουν τα Γραφεία Διαμεσολάβησης του Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς και τις λειτουργίες εξειδικευμένων κέντρων για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού (π.χ. Κέντρα Ρομά, Κέντρα Μεταναστών κ.α.).

Περιλαμβάνουν: α) Πύλη Εισόδου για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας, κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης, β) Διασύνδεση με τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης, καθώς και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, γ) Παροχή Ποιοτικών Υπηρεσιών (συμβουλευτική υποστήριξη, συμβουλευτική αγωγή σε θέματα νομικού χαρακτήρα, ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού, ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α.)

Δικαιούχοι είναι Δήμοι, ΟΤΑ α΄ βαθμού και λοιποί φορείς καθ' αρμοδιότητα, φορείς που συστήνονται και εποπτεύονται από ΟΤΑ α' βαθμού (Δημοτικά ΝΠΔΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις).

Η δράση των Κέντρων Κοινότητας εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, ύψους 8 εκατ. ευρώ, μέσω του νέου ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει επίσης: δομές παροχής βασικών αγαθών (κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, κοινωνικά φαρμακεία), δομές για αστέγους (υπνωτήρια και Κέντρα Ημέρας), Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΕΔΗΦ) και Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ). Το κέντρο κοινότητας Αιγιαλείας ως πράξη του προγράμματος, έχει κόστος 220.320 €.

Saitis Home Έπιπλα