ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

«Τέρμα» τα delivery – Επιστροφή στο σπιτικό φαγητό... λόγω κρίσης

Στροφή του έλληνα καταναλωτή στο μαγείρεμα στο σπίτι λόγω της οικονομικής κρίσης διαπιστώνει μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες.

Η εξέλιξη αυτή, αν και έχει ως αφετηρία τη μείωση του εισοδήματος του καταναλωτικού κοινού, αναμένεται σε βάθος χρόνου να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, καθώς οι έρευνες αποτυπώνουν μία γενικότερη στροφή προς τη μεσογειακή διατροφή

Η μελέτη του ΙΕΛΚΑ, βασισμένη σε δείγμα 2.000 ατόμων από όλη τη χώρα, αναλύει σε βάθος τη συχνότητα κατανάλωσης τροφών εβδομαδιαίως, καθώς και τις συνήθειες-αντιλήψεις που σχετίζονται με τη διατροφή διαμορφώνοντας το προφίλ του Έλληνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η πλειοψηφία των γευμάτων, σε ποσοστό άνω του 75%, ετοιμάζεται καθημερινά στο σπίτι, ενώ το 95% των ερωτώμενων τρώει τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα το κύριο γεύμα του, που είναι μαγειρεμένο φαγητό, στο σπίτι. Αντίθετα μόλις το 1% τρώει καθημερινά ως κύριο γεύμα φαγητό που δεν έχει ετοιμαστεί στο σπίτι και το 82% δεν παραγγέλνει ποτέ ή το πολύ μία φορά την εβδομάδα «φαγητό απ’ έξω».

Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά για την εστίαση εκτός σπιτιού, η οποία αποτελεί εβδομαδιαία συνήθεια περίπου για το 60% του δείγματος, ενώ το 37% δεν τρώει ποτέ ή σχεδόν ποτέ εκτός σπιτιού.

«Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τη διαχρονική τάση αύξησης του μαγειρέματος στο σπίτι και μείωσης του φαγητού απ’ έξω που καταγράφεται στις έρευνες καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ την τελευταία πενταετία. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές δηλώνουν κάθε χρόνο ότι προτιμούν να μαγειρέψουν παρά να παραγγείλουν φαγητό απ’ έξω ή να επισκεφθούν κάποιο εστιατόριο. Αυτό δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για το λιανεμπόριο τροφίμων και τους προμηθευτές, με αναβάθμιση κατηγοριών στα τρόφιμα και δημιουργία νέων προωθητικών ενεργειών», εκτιμούν οι ειδικοί του ΙΕΛΚΑ.

πηγή: patranews.gr

PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ