ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Λέκκας: Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει σεισμό έως 6,5 Ρίχτερ

Η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έναν σεισμό της τάξης των 6 έως 6,5 βαθμών, αλλά σε περίπτωση πιο ισχυρού σεισμού, θα χρειαστούμε βοήθεια από το εξωτερικό. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμιος Λέκκας την Τετάρτη, σε ομιλία του στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Στιγμιότυπα ενός ζωντανού πλανήτη».

Στην ομιλία του, που περιστράφηκε κυρίως γύρω από τους πρόσφατους σεισμούς στην Ιταλία, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι υπάρχει σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων γεωεπιστημόνων πως η έντονη σεισμικότητα στην Ιταλία δεν επηρεάζει την Ελλάδα.

Έχοντας επιστρέψει πρόσφατα από τη γειτονική χώρα, όπου (μαζί με τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ Παναγιώτη Καρύδη) διαμόρφωσε άμεση άποψη για τις καταστροφές, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στην Ιταλία, η οποία, όπως είπε, κινητοποίησε έναν ολόκληρο «στρατό» από εκπαιδευμένο προσωπικό και -αδιανόητα για την Ελλάδα- μέσα.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε τα ίδια μέσα, αλλά έχουμε μεγαλύτερη ετοιμότητα» είπε και τόνισε ότι στους τελευταίους σεισμούς στη χώρα μας, όπως αποδείχτηκε, οι αρμόδιοι φορείς είχαν κινητοποιηθεί μέσα σε μιάμιση μόνο ώρα.

Στην Ιταλία, παρά τις υλικές καταστροφές, δεν υπήρξαν καθόλου ανθρώπινα θύματα, επειδή είχε εκκενωθεί μια τεράστια περιοχή σχεδόν όσο η μισή Πελοπόννησος. Εκτίμησε ότι αποτελεί ζήτημα προς συζήτηση κατά πόσο η πολιτική προστασία και στην Ελλάδα θα έπρεπε, αν χρειαστεί, να ακολουθήσει ανάλογη στρατηγική.

Συγκρίνοντας την αντοχή των κτηρίων στις δύο χώρες, είπε ότι για τα παλαιά κτήρια η κατάσταση είναι περίπου ίδια και σε καλύτερη τύχη βρίσκονται όσα έχουν συντηρηθεί και δεν έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Όμως, για τις νεότερες κατασκευές, υπογράμμισε ότι οι ελληνικές είναι σαφώς πιο ανθεκτικές σε σεισμό σε σχέση με τις αντίστοιχες ιταλικές.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι η Ιταλία, η Ελλάδα και η Τουρκία συγκεντρώνουν το 80% περίπου της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης. Τόνισε, ωστόσο, ότι η γεωδυναμική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη της Ιταλίας και ότι οι δύο χώρες έχουν πολύ διαφορετικές συνθήκες σεισμικότητας.

Πηγή: ΑΠΕ

PrintEmail

Saitis Home Έπιπλα