ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν 2 άτομα για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, από δικυκλιστές αστυνομικούς Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., στην περιοχή της Πολίχνης, προχθές (06-10-2016), δύο άτομα, τα οποία, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ενέχονται σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Πρόκειται για δύο ημεδαπούς, ηλικίας 59 και 73 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της παράβασης του Νόμου «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» κατά συναυτουργία και του Νόμου «Περί όπλων».

Ειδικότερα, πρωινές ώρες της 06-10-2016, οι δύο άντρες εντοπίστηκαν σε άλσος στην περιοχή της Πολίχνης, από αστυνομικούς ομάδας ΔΙ.ΑΣ., να κατέχουν (1) πλήρη ανιχνευτή μετάλλων.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν έρευνες, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, στο Ι.Χ. αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν αλλά και σε οικίες του 59χρονου άντρα, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(1) τμήμα λαβής πήλινου αγγείου,
(1) αδιάγνωστο πήλινο αντικείμενο,
(1) ασημένιο νόμισμα,
(1) πήλινο υφαντικό βάρος,
(5) εικόνες στις οποίες απεικονίζονται διάφοροι Άγιοι,
(ανωτέρω αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιου αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης)

(6) φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου,
φωτογραφίες που απεικονίζουν αρχαία νομίσματα,
(161) φύλλα χάρτου με ονομαστικές περιγραφές αρχαίων νομισμάτων κ.α.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

PrintEmail

Saitis Home Έπιπλα