ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Ξεκινά η λειτουργία των 6 ΚΔΑΠ στην Αιγιάλεια – Δραστηριότητες και μηνιαίο κόστος για τη συμμετοχή παιδιών

Στον ορισμό των δραστηριοτήτων των 6 ΚΔΑΠ σε όλη την Αιγιάλεια (εκ των οποίων το 1 για παιδιά ΑΜΕΑ) αλλά και των διδάκτρων για όσα παιδιά δεν πήραν voucher για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» μέσω ΕΣΠΑ, προχώρησε σε έκτακτη συνεδρίαση του την περασμένη εβδομάδα το Δ.Σ. του αρμοδίου για τη λειτουργία τους Νομικού Προσώπου «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός και Κοινωνική Προστασία» του Δήμου Αιγιαλείας, υπό την προεδρία του κ. Περικλή Παπαγιαννακόπουλου.

Κι αυτό, σύμφωνα με τον οριστικό πίνακα ωφελούμενων της Ε.Ε.Τ.Α.Α περιόδου 2016-2017, σε συνδυασμό με το όριο της δυναμικότητας του κάθε Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, υπάρχει περιθώριο εγγραφής παιδιών για όσες μητέρες δεν εντάσσονται στην κατηγορία των δικαιούχων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος.
Υπενθυμίζεται πως τα ΚΔΑΠ του Δήμου Αιγιαλείας που ξεκινούν από φέτος τη λειτουργία τους, είναι: Δύο στο Αίγιο, ένα στο 2ο Δημοτικό και ένα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, ένα στην Ακράτα, στις εγκαταστάσεις του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας, ένα στο Διακοπτό, στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου, ένα στη Συμπολιτεία, στο Δημοτικό Σχολείο Αβύθου κι ένα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στο Αίγιο και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του 1ου Ειδικού Σχολείου και του 10ου Δημοτικού. Όπως ανακοινώθηκε εξάλλου σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Ιούλιο, τα πέντε Κ.Δ.Α.Π. θα έχουν δυναμικότητα 20 παιδιών ανά βάρδια και το Κ.Δ.ΑΠ. – ΜΕΑ 15 παιδιών ανά βάρδια.

 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Για τα 5 ΚΔΑΠ που απευθύνονται σε παιδιά από 5-12 ετών, είναι τα εξής:

1. Αίτηση γονέα ή κηδεμόνα
2. Ιατρική βεβαίωση για την κατάσταση υγείας του παιδιού
3. Πιστοποιητικό γέννησης από το οποίο να προκύπτει η ηλικία του παιδιού
4. Αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους ή εκκαθαριστικό της Εφορίας του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση που δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση, βεβαίωση της οικείας Δ.Ο.Υ.

Αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις.

Τα δικαιολογητικά εγγραφής για το Κ.Δ.Α.Π – ΜΕΑ, είναι τα εξής:

1. Αίτηση γονέα ή κηδεμόνα.
2. Πιστοποιητικό γέννησης από το οποίο προκύπτει η ηλικία του παιδιού.
3. Βεβαίωση γιατρού του Δημοσίου, ΝΠΔΔ ή Ασφαλιστικού Οργανισμού για την κατάσταση υγείας του παιδιού.
4. Γνωμάτευση Α΄ βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής για το είδος και το ποσοστό αναπηρίας.
5. Αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους ή εκκαθαριστικό της Εφορίας του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση που δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση, βεβαίωση της οικείας Δ.Ο.Υ.
6. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τη δυναμικότητα του Κέντρου, λαμβάνονται υπόψη για την εγγραφή κοινωνικοοικονομικά κριτήρια προηγούνται τα βρέφη, παιδιά με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα βρέφη, παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και τα βρέφη, παιδιά που οι γονείς τους βρίσκονται σε ανεργία, έχουν αναπηρία ή χρόνια πάθηση.

Αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις εξυπηρετούμενων στο Κέντρο.

ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΔΑΠ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

Τα Κέντρα θα λειτουργούν σε 2 βάρδιες καθημερινά και σε 3 βάρδιες το Σάββατο, καθώς τις ημέρες αργιών και εορτών κατά την χειμερινή περίοδο 2016-2017. Οι δραστηριότητες παρακολούθησης των συμμετεχόντων της χειμερινής περιόδου 2016-2017 των Κ.Δ.Α.Π. είναι οι κατωτέρω:

1. Για τα Α΄& Β΄ Κ.Δ.Α.Π. Αιγίου, Κ.Δ.Α.Π. Διακοπτού, Κ.Δ.Α.Π. Ακράτας και Κ.Δ.Α.Π. Συμπολιτείας

Δημιουργική Απασχόληση: γλωσσικά παιχνίδια, οπτικοακουστικά, παιχνίδια γνώσεων, επιτραπέζια κ.α.
Λογοτέχνες από κούνια: παραμύθι, μυθολογία, παιδική λογοτεχνία, μαθήματα γραφής για επίδοξους συγγραφείς κ.α.
Τρελοί Επιστήμονες: δημιουργία της γης και η εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη- αλχημείες, δυνάμεις, βαρύτητα κ.α.
Παιδοτεχνήματα: χειροτεχνίες, ψηφιδωτά, οικιακή οικονομία, ντεκουπάζ, δημιουργία κατασκευών από ξύλο, χαρτόνι, πηλό κ.α.
Κίνηση και Ρυθμός: μοντέρνος-παραδοσιακός χορός, αθλητικές δραστηριότητες, όπως ρυθμική γυμναστική, ενόργανη, παιδικό αερόμπικ, μπάσκετ, βόλεϋ, ποδόσφαιρο, κ.α.
Κλέφτες και Αστυνόμοι: κοινωνική και πολιτική αγωγή
Συναισθηματική έκφραση –Ψυχοκινητική: θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο, έκφραση συναισθημάτων, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης κ.α.
Ζωγραφική –Ελεύθερο σχέδιο: εισαγωγή στην χώρα των χρωμάτων, των σχημάτων και των όγκων, σχέδιο, σύνθεση, οργάνωση του χώρου, αντιμετώπιση του όγκου.
Περιβαλλοντική αγωγή: περιβαλλοντική ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και στάσεων αναγκαίων για την κατανόηση και εκτίμηση της αλληλοσυσχέτισης ανθρώπου, πολιτισμού και βιοφυσικού περιβάλλοντος, πρακτική ενασχόληση με τη λήψη αποφάσεων και τη διαμόρφωση κώδικα συμπεριφοράς για θέματα που αφορούν στην ποιότητα του περιβάλλοντος (ανακύκλωση, αναδασώσεις, οικολογία)
Χαρά και μουσική: κατασκευή μουσικών οργάνων, μουσική γραφή, γνωριμία με τα όργανα, ενεργητική αναγνώριση των ήχων (το παιδί ενθαρρύνεται να προσέχει και να διαχωρίζει τους ήχους, ενισχύοντας την ακουστική του ικανότητα και ευαισθησία), αναγνώριση των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του ήχου (ο ρυθμός, η διάρκεια και το τέμπο των ήχων, η έντασή τους, το τονικό ύψος)

2. Για το Κ.Δ.Α.Π. -ΜΕΑ

Αυτοεξυπηρέτηση: εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση, άσκηση στην ατομική καθαριότητα και στο ντύσιμο, άσκηση στην παραγωγή απλών φαγητών και γλυκών, γνώσεις για τα τρόφιμα, καθαριότητα, χρησιμοποίηση σκευών και συσκευών κουζίνας, κυκλοφοριακή αγωγή κτλ.
Άσκηση του Λόγου: διαγνωστική αξιολόγηση, συνεδρίες λογοθεραπείας κ.τ.λ.
Δημιουργική Απασχόληση: δημιουργία κατασκευών από ξύλο, χαρτόνι, πηλό κ.α. - θεραπεία μέσω σωματικού έργου ή μιας δραστηριότητας.
Συναισθηματική έκφραση –Ψυχοκινητική: θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο, έκφραση συναισθημάτων, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης κ.α.
Ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων: κοινωνικοποίηση, ενίσχυση ομαδικού πνεύματος, ανάπτυξη συνεργασίας. Ασφαλής απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών με την ανάπτυξη προσωπικής ή ομαδικής δραστηριότητας.
Κίνηση και Ρυθμός: προγράμματα γυμναστικής, φυσικοθεραπεία, εκμάθηση αθλημάτων, παραδοσιακός και μοντέρνος χορός.
Μουσικοθεραπεία: μέσο επικοινωνίας έκφρασης και δημιουργικότητας, προσφέροντας στα άτομα που έχουν περιορισμένες δυνατότητες λεκτικής επικοινωνίας έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας και έκφρασης.
Ζωγραφική –Ελεύθερο σχέδιο: εισαγωγή στην χώρα των χρωμάτων, των σχημάτων και των όγκων, σχέδιο, σύνθεση, οργάνωση του χώρου, αντιμετώπιση του όγκου.
Οικογενειακή και ατομική συμβουλευτική υποστήριξη.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1. Οι αθλητικές δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιούνται κατόπιν αιτήσεως του κάθε Κ.Δ.Α.Π. και στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Νομικού Προσώπου, εάν το  πρόγραμμα Άθλησης το επιτρέπει.
2. Στις ανωτέρω δραστηριότητες περιλαμβάνονται και συνεργασίες με όλα τα Τμήματα του Δήμου, καθώς και με άλλους φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς για θέματα πολιτισμού,  πολιτικής προστασίας, περιβάλλοντος, υγείας, κοινωνικής και πολιτικής αγωγής κτλ.
Σε περίπτωση που λειτουργήσουν τμήματα Σαββάτου, αργιών, εορτών και καλοκαιρινής περιόδου θα ληφθεί νέα απόφαση, αφού δεν εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος ΕΣΠΑ και επιβαρύνονται οικονομικά οι ωφελούμενοι, σύμφωνα με την παρ. 4.2 του άρθρου 4 της υπ’ αριθμ. 3070/11-07-2016 πρόσκλησης της Ε.Ε.Τ.Α.Α.

ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΚΔΑΠ

Ο ορισμός του αντιτίμου εγγραφής και του μηνιαίου αντιτίμου παρακολούθησης των ανωτέρω δραστηριοτήτων των έξι (6) Κ.Δ.Α.Π. για την κάλυψη των επιπλέον λειτουργικών αναγκών, εκτός των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, διαμορφώνονται ως εξής:
1. Αντίτιμο εγγραφής στα 5 Κ.Δ.Α.Π.: 5,00€
2. Μηνιαίο αντίτιμο παρακολούθησης των δραστηριοτήτων των 5 Κ.Δ.Α.Π.: 35,00€

Για το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, η εγγραφή και παρακολούθηση είναι δωρεάν.

Σημείωση: Στο ανωτέρω μηνιαίο αντίτιμο παρακολούθησης δραστηριοτήτων των 6 Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης δεν περιλαμβάνονται τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες που δεν αφορούν την βασική απασχόληση και διαπαιδαγώγηση, όπως επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων, εκδηλώσεων, εκπαιδευτικές εκδρομές κ.α. Επίσης για τις σχολικές παραστάσεις που πραγματοποιούνται τα Χριστούγεννα, στις Εθνικές Επετείους ή και πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, οι ενοικιάσεις ή αγορά στολών ή ενοικιάσεις χώρων ή αιθουσών ή θεάτρων είναι προαιρετικές και δεν καλύπτονται από ανωτέρω αντίτιμα.

Οι γονείς αναλαμβάνουν την υποχρέωση καταβολής του μηνιαίου αντιτίμου παρακολούθησης δραστηριοτήτων των Κ.Δ.Α.Π. για όλο το εκπαιδευτικό έτος 2016-2017, το οποίο μπορεί να καταβάλλεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις προς διευκόλυνσή τους. Σε περίπτωση διαγραφής παιδιού δεν επιστρέφεται η οικονομική εισφορά που έχει καταβληθεί. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση απουσίας ή ασθενείας, τα αντίτιμα καταβάλλονται κανονικά. Μη καταβολή των αντιτίμων συνιστά λόγο διαγραφής του παιδιού.
Για την αναγκαστική είσπραξη των οφειλόμενων ποσών από γονείς εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), όπως ισχύουν κάθε φορά.

Το Δ.Σ. του ΝΠΔΔ του Δήμου Αιγιαλεάις θα αποφασίζει για μείωση ή απαλλαγή από την καταβολή διδάκτρων για ειδικά κοινωνικά περιστατικά.

PrintEmail

Saitis Home Έπιπλα