ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Σε απώλεια για 4η συνεχή χρονιά, οδήγησαν το πρόγραμμα ερευνών και ανασκαφών στην Αρχαία Ελίκη οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή 19 Αυγούστου, το χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων της ερευνητικής περιόδου 2016, χωρίς να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες γεωαρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές του Ερευνητικού Προγράμματος Αρχαίας Ελίκης.

Η σχετική ανακοίνωση της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης αναφέρει σχετικά: "Αιτία η πρωτοφανής άρνηση των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού να συμμορφωθούν με τη νομιμότητα, την οποία πολλάκις παραβίασαν, όπως κατέδειξε ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όπως σαφώς όριζε το σχετικό πόρισμα του Σώματος.  

Η προκλητική άρνηση τήρησης της νομιμότητας και η συνεχής κωλυσιεργία περί το  θέμα των ερευνών, κατά παράβαση κάθε τασσομένης από το νόμο προθεσμίας, αποδεικνύεται ότι είχαν προφανή σκοπιμότητα την παρέλευση του χρόνου ώστε να  λήξει η ερευνητική περίοδος και να μην πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες έρευνες και ανασκαφές, τακτική που είχε ακολουθηθεί και το 2015 με συνέπεια και τότε την απώλεια της ερευνητικής περιόδου. Η κατάφωρη παραβίαση της νομιμότητας, για τέταρτη συνεχή χρονιά, χωρίς να έχει υπάρξει καμία απόδοση ευθυνών, ξεφεύγει πλέον από μια συνήθη περίπτωση κακής ή ανεπαρκούς διοίκησης και καθίσταται εμφανές ότι κάποιοι ανενόχλητοι αυθαιρετούν κατά βούλησιν, υπηρετώντας ιδιοτελείς στόχους αντί του δημοσίου συμφέροντος.

Η ζημία που προκαλούν στην εξέλιξη μιας ιδιαίτερα σημαντικής αρχαιολογικής έρευνας, με μοναδικής σημασίας ευρήματα για τη χώρα μας είναι περισσότερο από προφανής. Ειδικότερα δε για την περιοχή της Αιγιάλειας, στην οποία βρίσκεται η Αρχαία Ελίκη, η βλάβη στην αναπτυξιακή της προοπτική είναι τεράστια. Είναι, επομένως, καθήκον και ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ να επιβάλει τη συμμόρφωση με τη νομιμότητα σε εκείνους που συστηματικά την παραβιάζουν και να διασφαλίσει τη συνέχιση του ερευνητικού έργου στην Αρχαία Ελίκη που όλως παρανόμως διακόπηκε. Και είναι αυτονόητο δικό μας καθήκον και της Δημοτικής Αρχής του τόπου μας να απαιτήσουμε την εφαρμογή της νομιμότητας".

PrintEmail

Saitis Home Έπιπλα