ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

"Πελώριο σκάνδαλο" χαρακτηρίζει η Kontranews τη συνεχιζόμενη αναστολή ανασκαφικών εργασιών στην Αρχαία Ελίκη - Εγκαλεί Μπαλτά για αυτή την 'κοροϊδία'

Αίσθηση προκαλεί το δημοσίευμα της κυριακάτικης KontraNews που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Σάββατο 13 Αυγούστου και στο πρωτοσέλιδό της, εγκαλεί τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μπαλτά για το 'πελώριο σκάνδαλο' της συνεχιζόμενης αναστολής ανασκαφικών εργασιών στο χώρο της Αρχαίας Ελίκης, μιας και πρόσφατα το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σε έκθεση-πόρισμα, μιλάει ξεκάθαρα για παράνομες ενέργειες και παραπλανητικές εισηγήσεις προς τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αν και το πόρισμα αναφέρει πως η διακοπή των ανασκαφών στερείται κάθε νόμιμης αιτιολογίας, οι εργασίες όχι μόνο δεν ξεκίνησαν φέτος αλλά φαίνεται πως χάνεται και αυτή η ανασκαφική περίοδος λόγω μικροσυμφερόντων και προσωπικών αντιζηλιών, όπως δηκτικά αναφέρει μιλώντας στο filodimos.gr η αρχαιολόγος και επικεφαλής των ανασκαφικών εργασιών των προηγούμενων ετών δρ. Ντόρα Κατσωνοπούλου.

Το δημοσίευμα είναι αρκετά αιχμηρό και φέρει τον τίτλο: "ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΛΤΑ ΤΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΛΩΡΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ;". Βεβαίως ο κ. Μπαλτάς μάλλον λείπει σε διακοπές αφού δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία επίσημη αντίδραση στο άρθρο, που έχει υπότιτλο: "Κορόιδεψαν τρεις υπουργούς για να σταματήσουν την ανασκαφή, για την ανακάλυψη της αρχαίας Ελίκης, κοντά στο Αίγιο, την άλλη «Πομπηία» της κλασικής Ελλάδας - Όλο το πόρισμα"

 

ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ KONTRANEWS
***

Ηχηρό «χαστούκι» στο υπουργείο Πολιτισμού από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Σε πρόσφατη έκθεση - πόρισμα, με αριθμό 27/A/2016, το ΣEΕΔΔ κατακεραυνώνει την Αρχαιολογική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ για παράνομες ενέργειες και παραπλανητικές εισηγήσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να σταματήσουν οι πολύ σημαντικές έρευνες για την ανακάλυψη της αρχαίας Ελίκης κοντά στο Αίγιο.

Ο έλεγχος που πραγματοποίησε από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, κατέδειξε ότι το γραφειοκρατικό κατεστημένο του ΥΠΠΟ, κατάφερε να παραπλανήσει με τις ίδιες μεθόδους, τρεις υπουργούς Πολιτισμού, τους κ.κ. Παναγιωτόπουλο, Τασούλα και Ξυδάκη, οι οποίοι έβαλαν τις υπογραφές τους σε αντίστοιχες παράνομες αποφάσεις. Το πόρισμα των ελεγκτών, χαρακτηρίζει τις αποφάσεις αυτές, «νομικά πλημμελείς αφού η επιβληθείσα με αυτές διακοπή των ανασκαφών στερείται κάθε νόμιμης αιτιολογίας».

Η έρευνα για την ανακάλυψη της Αρχαίας Ελίκης, πρωτεύουσας της αρχαίας Αχαΐας και από τις σημαντικότερες πόλεις της προϊστορικής και κλασικής Ελλάδας, ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου αιώνα, στον υποθαλάσσιο χώρο ανατολικά του Αιγίου, με πρωτοβουλία του αείμνηστου Αρχαιολόγου Σπύρου Μαρινάτου που είχε αποκαλέσει την Ελίκη μια άλλη «Πομπηία της κλασικής Ελλάδας», και τερματίστηκε το 1973 χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Η υποθαλάσσια έρευνα όμως που έγινε σε βάθος 100 μέτρων, έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος της αρχαίας πόλης στο βυθό. Αντιθέτως, υπήρξαν σημάδια (κατάλοιπα αρχαίου μόλου) που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι οι έρευνες πρέπει να στραφούν στην ξηρά.

Έτσι, μετά από πάροδο πολλών ετών, στη διάρκεια των οποίων κανένα ενδιαφέρον και από κανέναν φορέα δεν υπήρξε για το θέμα, ξεκίνησαν εκ νέου έρευνες (1988) με πρωτοβουλία της Αρχαιολόγου Ντόρας Κατσωνοπούλου που κατάγεται από το Αίγιο και πραγματοποίησε τις διδακτορικές σπουδές της στην Κλασική Αρχαιολογία στο γνωστό Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τον αμερικανό Φυσικό Steven Soter και το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το 1991, η έρευνα ξεκίνησε στην ξηρά. Επειδή όμως η παράλια πεδιάδα του ανατολικού Αιγίου διαρρέεται από τρία ποτάμια, η έρευνα εντοπίστηκε στην πεδιάδα ανάμεσα στα δύο ποτάμια με την αρχαία ονομασία, Σελινούντας και Κερυνίτης. Σε αυτό το τμήμα, ξεκίνησαν οι πρώτες γεωτρήσεις καθώς στην επιφάνεια δεν ήταν κάτι ορατό και δεν γινόταν να ξεκινήσει η έρευνα στα τυφλά.

Η νέα αυτή ερευνητική προσπάθεια ακολούθησε διαφορετική διεπιστημονική προσέγγιση στο ζήτημα, με εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας sonar και πρωτοποριακή μεθοδολογία συνδυαστικής τεχνικής των γεωεπιστημών και των αρχαιολογικών ανασκαφών, με αποτέλεσμα τον επιτυχή εντοπισμό της θέσης της αρχαίας πόλης στην ξηρά, και όχι στη θάλασσα όπως λανθασμένα πιστευόταν μέχρι σήμερα.

Από το 2000, η έρευνα στην Αρχαία Ελίκη πραγματοποιείται συστηματικά από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και την Εταιρεία Φίλων της Αρχαίας Ελίκης, στο πλαίσιο 5ετών προγραμμάτων, σε συνεργασία με τον Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ Δρα Γ. Παπαθανασόπουλο.

Οι σημαντικότερες ανακαλύψεις της ερευνητικής ομάδας μέχρι σήμερα στην Αρχαία Ελίκη:

-Πρωτοελλαδικός οικισμός της 3ης χιλιετίας π.χ. στο κέντρο της περιοχής των ερευνών, στην περιοχή του σύγχρονου Ριζομύλου, μοναδικό πρωτο-αστικό παράλιο κέντρο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού σε ολόκληρη την Αχαΐα, που σώζεται με το περιεχόμενό του ανέπαφο σε βάθος 3-5.5 μ. κάτω από τη σημερινή επιφάνεια.

-Σημαντικός πλούσιος οικισμός των πρώιμων Ελληνιστικών χρόνων που αναπτύχθηκε  λίγες μόνο δεκαετίες μετά το σεισμό του 373 π.Χ. στη σύγχρονη Ελίκη, στο δυτικό τμήμα της πεδιάδας της Ελίκης. Ανάμεσα στα κτίρια του οικισμού, εξέχουσα θέση κατέχει μεγάλο κτιριακό συγκρότημα με εγκαταστάσεις βαφής υφασμάτων και νημάτων που διατηρούνται ακέραιες και σε εξαιρετική κατάσταση, εύρημα μοναδικό στο είδος του στη λεκάνη της δυτικής Μεσογείου, καθώς προηγείται 5 ολόκληρους αιώνες των γνωστών αντίστοιχων εγκαταστάσεων της ρωμαϊκής περιόδου.

-Εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα κτιρίων της Γεωμετρικής περιόδου (τέλη 9ου-αρχές 7ου αι. π.Χ.), τα πρώτα που ανακαλύπτονται στην Αχαΐα και συνδέονται με την περίοδο ακμής της Ελίκης, όταν ίδρυσε την περίφημη αποικία της, τη Σύβαρη, στην Κάτω Ιταλία, γνωστή ως η διασημότερη αχαϊκή αποικία στη Δύση.
         
-Κεντρικός ρωμαϊκός οδικός άξονας, πλάτους 6 μ., που διασχίζει την πεδιάδα της Ελίκης και έχει ανακαλυφθεί στο εντυπωσιακό μήκος των 1300 μ. Πρόκειται πιθανότατα για τη «λεωφόρο» που ακολούθησε ο περιηγητής Παυσανίας τον 2ο αιώνα μ.Χ., και αποτελεί το πρώτο ρωμαϊκό τεχνικό έργο μεγάλης κλίμακας στον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών που ανακαλύπτεται στη βόρεια Πελοπόννησο.

-Αρχαία λιμνοθάλασσα στο κέντρο της πεδιάδας της Ελίκης, στο βυθό της οποίας ανακαλύφθηκαν τα πρώτα κατεστραμμένα κτίρια των κλασικών χρόνων που κατά πάσα πιθανότητα συνδέονται με το διάσημο ήδη από την αρχαιότητα, καταστροφικό φαινόμενο του 373 π.Χ.

-Κτίρια και θέσεις νεκροταφείων της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Ελίκης που εκτείνονται σε όλο σχεδόν το μήκος της πεδιάδας της Ελίκης μεταξύ των ποταμών Σελινούντα και Κερυνίτη, αποδεικνύοντας ότι η Ελίκη δεν αφανίστηκε από την ιστορία της περιοχής μετά τον καταστροφικό σεισμό, όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα, αλλά συνέχισε τη ζωή της μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα.


Η διεθνής προβολή της επιτυχίας της ερευνητικής ομάδας

Η έρευνα στην Αρχαία Ελίκη και οι ανακαλύψεις της ερευνητικής ομάδας έχουν γίνει αντικείμενο επιστημονικών ντοκιμαντέρ από μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, όπως του βρετανικού BBC, των αμερικανικών Discovery και History Channel και του γερμανικού ZDF, καθώς και εκτενών άρθρων σε διεθνείς εφημερίδες (New York Times, Independent, Herald Tribune).

Το νέο βιβλίο του best seller αμερικανού συγγραφέα Mark Adams

Πρόσφατα, στο δεύτερο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2015 με τίτλο «Ραντεβού στην Ατλαντίδα», ο best seller αμερικανός συγγραφέας Mark Adams ερευνά και αποκαλύπτει ένα από τα μεγάλα άλυτα μυστήρια της αρχαιότητας, την χαμένη πόλη της Ατλαντίδος.

Σε αυτό το βιβλίο, η υπόθεση της Ελίκης και το ερευνητικό έργο της επιστημονικής ομάδας απασχολούν ιδιαίτερα τον συγγραφέα που γράφει για την ιδιαίτερη επιτυχία της Ντόρας Κατσωνοπούλου και της ομάδας της στην Ελίκη καθώς και για τη γνωριμία του με την ίδια την αρχαιολόγο σε συνάντησή τους στο νέο Μουσείο της Ακροπόλεως στην Αθήνα. Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων σημειώνει:  

Ακολουθώντας τη συνήθη ερμηνεία του πόρου ως υδάτινου όγκου, ο Μαρινάτος αναζήτησε τη χαμένη πόλη (Ελίκη) στο βυθό του Κορινθιακού. Άλλοι, ανάμεσά τους ο Jacques Cousteau, θέλησαν επίσης να δοκιμάσουν την τύχη τους. (Ο Cousteau μάλιστα δύο φορές, χωρίς αποτέλεσμα). Και μόνον όταν μια νέα ερευνήτρια των Κλασικών επιστημών, η Ντόρα Κατσωνοπούλου, έθεσε σε αμφισβήτηση την παλαιότερη ερμηνεία του πόρου, έγινε η σημαντική ανακάλυψη.

Το 2000, η επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Προγράμματος Αρχαίας Ελίκης που είχε εν τω μεταξύ μεταφέρει την έρευνα στην ξηρά, άρχισε να ανακαλύπτει στις ανασκαφές της κεραμική, τοίχους κτιρίων αλλά και ένα χάλκινο νόμισμα του 5ου αιώνα π.Χ., σε βάθος 3 περίπου μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Προφητικά, το BBC σηματοδότησε αυτές τις ανακαλύψεις με το ντοκιμαντέρ Ελίκη: Η πραγματική Ατλαντίδα.

Τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι παράνομες ενέργειες που οδήγησαν στην παύση των ανασκαφών

Το σημαντικό αυτό αρχαιολογικό έργο στην Αρχαία Ελίκη που πραγματοποιείται για περισσότερο από 25 χρόνια από επιστήμονες που εργάζονται με αφοσίωση και αυταπάρνηση, χωρίς μάλιστα να λαμβάνουν την παραμικρή κρατική επιχορήγηση που σε άλλες περιπτώσεις «ημετέρων» προσφέρεται αφειδώς, έχει συναντήσει μόνον εμπόδια από το ισχυρό γραφειοκρατικό κατεστημένο του Υπουργείου Πολιτισμού, που με εντυπωσιακή ευκολία και κάνοντας χρήση της δοκιμασμένης τακτικής των μεθοδεύσεων, σκοπίμως παραπλανητικών εισηγήσεων, απόκρυψης και διαστρέβλωσης των πραγματικών δεδομένων της έρευνας στην Αρχαία Ελίκη, κατόρθωσε να παραπλανήσει τρεις κατά σειράν Υπουργούς: Π. Παναγιωτόπουλο (2013), Κ. Τασούλα (2014) και Ν. Ξυδάκη (2015). Οι τελευταίοι έβαλαν την υπογραφή τους σε αντίστοιχες παράνομες Αποφάσεις, όπως απέδειξε ο ενδελεχής έλεγχος που πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) μεταξύ Αυγούστου 2015 και Φεβρουαρίου 2016.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ΣΕΕΔΔ, και οι δύο Αποφάσεις Παναγιωτόπουλου και Τασούλα υπήρξαν «νομικά πλημμελείς» αφού η επιβληθείσα με αυτές διακοπή των ανασκαφών στερείται κάθε νόμιμης αιτιολογίας.

Παρομοίως, κατά παράβαση της νομιμότητας εκδόθηκε και η ακόλουθη Απόφαση Ξυδάκη 2015 στην οποία «συμπεριλήφθηκαν όροι με μη νόμιμη αιτιολογία» με αποτέλεσμα το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης να εντέλλεται προς την ελεγχόμενη Υπηρεσία «την ανάκληση και επανέκδοση της Υ.Α. 2015 σύμφωνα με το νομίμως υποβληθέν αίτημα του Πανεπιστημίου Πατρών και της ΕΦΑΕΛ (Εταιρεία Φίλων της Αρχαίας Ελίκης) για την έγκριση του πενταετούς προγραμματισμού που έχουν υποβάλει για τη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος που διενεργούν επί σειρά ετών στην Αρχαία Ελίκη σε συνεργασία με τον Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων Γ. Παπαθανασόπουλο, αντί της μη νομίμως επιβληθείσας συνεργασίας με την ΕΦΑ (Εφορεία Αρχαιοτήτων) Αχαΐας (όρος 1 της Υ.Α.) και των επιβληθέντων χωρίς νόμιμη αιτία περιορισμών (όροι 2, 4 και 5 εδάφιο δεύτερο της Υ.Α.).».

Θα περίμενε κανείς μετά το τεκμηριωμένο πόρισμα - καταπέλτη των 40 σελίδων του ειδικού Σώματος του κράτους που ανήκει μάλιστα στη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης κατά της Διαφθοράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να έχει υπάρξει άμεση συμμόρφωση της ελεγχόμενης αρχαιολογικής Υπηρεσίας με τη νομιμότητα και να έχει εκδοθεί με εντολή του αρμόδιου Υπουργού νέα Απόφαση για τη συνέχιση του ερευνητικού έργου και των ανασκαφών.

Αν και έχουν περάσει όμως 5 μήνες από την έκδοση και γνωστοποίηση της Έκθεσης Ελέγχου του ΣΕΕΔΔ στο ΥΠΠΟ, και παρά το γεγονός ότι η προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης των ερευνών (11 Ιουλίου 2016) έχει ήδη παρέλθει, δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα.

 Η ελεγχόμενη Υπηρεσία αντί να συμμορφωθεί όχι μόνο κωλυσιεργεί αλλά επιχειρεί και πάλι την εκ νέου παραπλάνηση και του νυν Υπουργού κ. Αρ. Μπαλτά, με τη χρήση για μια ακόμη φορά των ιδίων δοκιμασμένων μεθόδων της διαστρέβλωσης των πραγματικών δεδομένων και της παραπληροφόρησης προκειμένου να συγκαλυφθούν οι αποδεδειγμένες παρανομίες του υπηρεσιακού κατεστημένου και να ισχύσει η επιβολή της ιδιότυπης εξουσίας του.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται, είναι πως εξασφαλίζει την επιβολή της νομιμότητας και την απρόσκοπτη συνέχιση των ανασκαφών που διακόπηκαν παράνομα τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Μπαλτάς; Θα υπερβεί και θα παρακάμψει τα τεχνάσματα της κυριαρχούσας συντεχνίας στο ΥΠΠΟ; Αν δεν το πράξει, όπως είναι το αυτονόητο, ποιοι τον εμποδίζουν;

Πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται στις υπηρεσίες να αυθαιρετούν και να μην συμμορφώνονται ενώ αποδεδειγμένα έχουν προβεί σε παράνομες ενέργειες εις βάρος σημαντικού επιστημονικού έργου επιφέροντας τη διακοπή των ανασκαφών και κατά συνέπεια ζημία στην ανάπτυξη της περιοχής της Αχαΐας αλλά και της χώρας, αφού η ανακάλυψη και ανάδειξη της Ελίκης είναι ζήτημα εθνικής σημασίας;

Το γεγονός μάλιστα ότι στο ερευνητικό έργο συμμετέχουν φοιτητές και ειδικοί επιστήμονες από Πανεπιστήμια του εξωτερικού που συνεργάζονται σταθερά από χρόνια με το Ερευνητικό Πρόγραμμα Αρχαίας Ελίκης, εκθέτει τη χώρα μας στους συνεργαζόμενους επιστημονικούς φορείς του εξωτερικού που με τη συμμετοχή τους στηρίζουν το έργο των ανασκαφών στην Αρχαία Ελίκη επί σειράν ετών, και που εξαιτίας αυτών των εξελίξεων υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την περιοχή.
           
                                                                                                 
Κυριακάτικη Kontranews – Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ