ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Ιδρύονται ΕΕΕΕΚ και Ειδικό Νηπιαγωγείο στο Αίγιο – Νέα τμήματα ένταξης σε σχολεία της Αιγιάλειας

Την ίδρυση, από το σχολικό έτος 2016-2017, Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) αλλά και μονοθέσιου ειδικού νηπιαγωγείου στο Αίγιο, αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας, υλοποιώντας ένα αίτημα ετών από την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και από γονείς μαθητών με ειδικές μαθησιακές και άλλες δυσκολίες. Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, ανάμεσα στις νεοϊδρυθείσες δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για το νέο σχολικό έτος, συμπεριλαμβάνεται επίσης η ίδρυση τμημάτων ένταξης τόσο στο 3ο Νηπιαγωγείο Αιγίου όσο και στο Δημοτικό Σχολείο Αιγείρας.

Το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) είναι ένα Επαγγελματικό Σχολείο που απευθύνεται σε ΑΜΕΑ και αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα αλλά και αντικείμενο προσωπικού αγώνα εκ μέρους της αντιδημάρχου Παιδείας κας Βασιλικής Ψυχράμη, ενώ είχαν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις και επαφές ώστε να επιτευχθεί το σημερινό αποτέλεσμα, το οποίο καλύπτει ένα σοβαρό κενό εκπαίδευσης και κατάρτισης σε αρκετά παιδιά άνω των 12 ετών από την περιοχή, που εμφανίζουν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες και που μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να μετακινούνται στην Πάτρα. Η φοίτηση στο ΕΕΕΕΚ διαρκεί από 5 έως 8 χρόνια και οι μαθητές του διδάσκονται μαθήματα Γενικής Παιδείας (όπως Γλώσσα, Μαθηματικά, Γυμναστική, Μουσική) ενώ παράλληλα αποκτούν γενικές - ακαδημαϊκές, κοινωνικές δεξιότητες, δεξιότητες ανεξάρτητης διαβίωσης και προεπαγγελματικές - επαγγελματικές δεξιότητες, όπως και εργαστηριακά μαθήματα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του filodimos.gr, το ΕΕΕΕΚ θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του Εσπερινού ΓΕΛ Αιγίου, τέρμα Μητροπόλεως (πρώην αθλητικό γυμνάσιο/λύκειο).

Η ίδρυση του μονοθέσιου ειδικού νηπιαγωγείου στο Αίγιο αναμένεται επίσης να προσφέρει καλύτερη και πιο ποιοτική εκπαίδευση για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Μιλώντας στο filodimos.gr η πρόεδρος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αιγιαλείας κα Αθηνά Σκανδάμη, μιλά με συγκίνηση για μια δικαίωση πολυετών δύσκολων αγώνων που επιτέλους οδήγησαν στη δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας ειδικής αγωγής στο Αίγιο, η οποία θα λειτουργήσει στο ισόγειο του 3ου Δημοτικού/4ου Νηπιαγωγείου Αιγίου, μετά από κάποιες απαραίτητες μετατροπές στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, ιδρύονται δύο ακόμη τμήματα ένταξης: Ένα στο 2/θ 3ο Νηπιαγωγείο Αιγίου και ένα στο 7/θ Δημοτικό Σχολείο Αιγείρας. Εξάλλου, ήδη λειτουργούν τμήματα ένταξης στο 4ο Νηπιαγωγείο Αιγίου, στα Δημοτικά Σχολεία 6ο και 7ο Αιγίου, Αβύθου, Διακοπτού, 1ο Ακράτας και στο 4ο Γυμνάσιο Αιγίου. Τονίζεται πως το τμήμα Ένταξης είναι μια δομή της Ειδικής Αγωγής μέσα στα γενικά σχολεία που στόχο έχει την εκπαιδευτική παρέμβαση με εξατομικευμένα προγράμματα στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Λειτουργεί μέσα στο γενικό σχολείο ως ξεχωριστό τμήμα και δέχεται παιδιά από όλες τις τάξεις.

 

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

PrintEmail

Saitis Home Έπιπλα