ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

"Ωδές": 7 δαχτυλίδια προσευχής σχεδιασμένα από το Νίκο Μουρίκη, κατακτούν τον κόσμο

Μέσα στο γκρίζο μιας καθημερινότητας γεμάτης από τη σκόνη της κούρασης και της αβεβαιότητας, δύο άνθρωποι με φωτεινό όραμα ξεκινούν από το Αίγιο ένα εγχείρημα με παγκόσμια εμβέλεια, γεμάτο συμβολισμούς, ελπίδα και ευλογία. Η σειρά δαχτυλιδιών "Ωδές" που σχεδίασε ο αιγιώτης αρχιτέκτων, ζωγράφος και γλύπτης Νίκος Μουρίκης και προωθεί ο αιγιαλέας επιχειρηματίας Δημήτρης Μουτούσης, δημιουργήθηκαν με αφορμή τα 1.000 χρόνια της ρωσικής παρουσίας στη μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους αλλά και του φετινού έτους Ελλάδας-Ρωσίας και ήδη διατίθενται ως δαχτυλίδια προσευχής, φτιαγμένα από χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους.

Ο σχεδιασμός τους 'αυστηρός', αφαιρετικός, υψηλής αισθητικής και φινέτσας. Η υλοποίηση της έμπνευσης του καλλιτέχνη, μοναδική και συγκινητική. Η φιλοδοξία τους, θεάρεστη: να αποτελέσουν μία αξιόλογη προσθήκη στο χώρο της ορθοδόξου χριστιανικής τέχνης, όπως τονίζει ο Νίκος Μουρίκης.

Η σειρά των επτά συνολικά δαχτυλιδιών, παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο filodimos.gr τον περασμένο Δεκέμβριο προκαλώντας αίσθηση και έντονο, με θετικό πρόσημο, ενδιαφέρον. Οι δύο φίλοι και συνεργάτες, λίγους μήνες μετά, ετοιμάζονται για 'μεγάλα πράγματα', μιας και οι "Ωδές" θα παρουσιαστούν το ερχόμενο φθινόπωρο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Οι ίδιοι πάντως επιθυμούν και σχεδιάζουν, να έχει προηγηθεί η επίσημη 'πρώτη' στο Αίγιο. Ακολουθούν ανάλογες παρουσιάσεις σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει Ορθοδοξία, μιας και άλλα Μουσεία και χώροι τέχνης σε συνεργασία με Αρχιεπισκοπές έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν στη διάδοση αυτής της σπάνιας ιδέας.

Προς το παρόν, μεγάλες εφημερίδες και ΜΜΕ της χώρας ανακαλύπτουν και μιλούν με διθυραμβικά λόγια για τις "Ωδές". Γράφει ο καλός συνάδελφος Σάκης Ιωαννίδης στην 'Καθημερινή' της Παρασκευής 15 Ιουλίου:

 

"Με φόρμα στιβαρή, διατηρώντας τη βυζαντινή αυστηρότητα στις γραμμές και στα ορθόδοξα σύμβολα, αλλά αφαιρώντας όπου είναι απαραίτητο για να γίνει η σύζευξη με τη σύγχρονη εποχή, ο ζωγράφος και γλύπτης Νίκος Μουρίκης ολοκλήρωσε τη σειρά κοσμημάτων «Ωδές», τα οποία σχεδιάστηκαν με αφορμή τα 1.000 χρόνια της ρωσικής παρουσίας στη μοναστική κοινότητα του Αγίου Ορους.

Κάθε ένα από τα επτά δαχτυλίδια που σχεδίασε ο κ. Μουρίκης λαμβάνει την ευλογία από την Ιερά Μονή Φιλοθέου του Αγίου Ορους, σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση και εγχάρακτη σφραγίδα του Ιερού Κελλίου Γενέσιον της Θεοτόκου - Παναγούδας.

Οι «Ωδές», όπως μας πληροφορεί ο κ. Μουρίκης, θα παρουσιαστούν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας τον ερχόμενο Οκτώβριο. «Ευελπιστούμε τα κοσμήματά μας να αποτελέσουν μία αξιόλογη προσθήκη στον χώρο της ορθοδόξου χριστιανικής τέχνης», αναφέρει ο καλλιτέχνης.

Ο Νίκος Μουρίκης γεννήθηκε στο Αίγιο, σπούδασε αρχιτεκτονική στη Γένοβα της Ιταλίας και από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη ζωγραφική. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1983 και αφιερώθηκε επαγγελματικά στην αρχιτεκτονική, χωρίς όμως ποτέ να χάσει το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Από το 2007 εντατικοποιεί την ενασχόλησή του με τις τέχνες και παράγει τις πρώτες του ελαιογραφίες, πίνακες μεγάλου μεγέθους, και από το 2012 εκθέτει κυρίως στην Ιταλία.

Στα έργα του εξερευνά κυρίως τις γυναικείες φιγούρες και την ανθρώπινη φύση, συλλαμβάνοντας προσωπικές στιγμές σε ένα δραματικό «παιχνίδι» φωτός και σκιάς, επηρεασμένος από τους Ιταλούς και τους Φλαμανδούς ζωγράφους της Αναγέννησης και του Μπαρόκ.

«Το σύμπαν του Ελληνα ζωγράφου Νίκου Μουρίκη είναι μία ζωγραφική αφήγηση λυρικής ομορφιάς της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης ψυχής. Αγαπημένο του θέμα είναι η γυναικεία φιγούρα, της οποίας με εξαιρετική ευαισθησία συλλαμβάνει την πιο απόκρυφη ουσία, αποκαλύπτοντας τις μυστικές κινήσεις της καρδιάς», αναφέρει η ιστορικός τέχνης Φλάβια Μοτολέζε, με αφορμή την ατομική του έκθεση στο Παλάτσο Στέλλα της Γένοβας το 2014".

 

Το ταξίδι ξεκινά λοιπόν και μάλιστα, με έντονο 'άρωμα' εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, καθώς μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις θα διατεθεί σε φιλανθρωπικό σκοπό. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.athosblessing.org

 

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

PrintEmail

\

 

Saitis Home Έπιπλα