ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Ιδρύονται 6 ΚΔΑΠ σε όλη την Αιγιάλεια - Στόχος η λειτουργία από Οκτώβριο - Πώς γίνονται αιτήσεις

Μετά από πολύ αγώνα και «τρέξιμο» τα έξι Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πύλες τους για να δεχθούν παιδιά ηλικιών 5-12 ετών, προσφέροντας δημιουργικές ώρες σε αυτά, αλλά και χείρα βοηθείας σε εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής.

Ο στόχος είναι να ξεκινήσει η λειτουργία τους από την 1η Οκτώβρη, αφού ξεπεράστηκαν μία σειρά από «εμπόδια», χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες δήμου, αντιδημαρχίας Παιδείας και ΝΠΔΔ «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός & Κοινωνική Προστασία Δήμου Αιγιαλείας», με τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής να δίνουν αναλυτικά στοιχεία και παράλληλα μια σειρά από ευχαριστίες για όσους «έτρεξαν» προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού και να υπάρξει και στην Αιγιάλεια η δυνατότητα λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής όπως σε άλλους δήμους της χώρας.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ

Τα έξι ΚΔΑΠ παρουσιάστηκαν και επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη – έδρα του Νομικού Προσώπου, ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος, η αντιδήμαρχος Παιδείας Βάσω Ψυχράμη και ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, παρουσία και του αντιπροέδρου του Νομικού Προσώπου Νίκου Θανασούλια αλλά και συνεργατών. Η παρουσίαση έγινε με αφορμή την αδειοδότηση των ΚΔΑΠ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, επιτροπές υπηρεσιών της οποίας, όλο το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποιούσαν ελέγχους στους χώρους που θα στεγάζουν τα Κέντρα.

Τα ΚΔΑΠ που θα δημιουργηθούν είναι: Δύο στο Αίγιο, ένα στις εγκαταστάσεις του 2ου Δημοτικού και ένα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, ένα στην Ακράτα, στις εγκαταστάσεις του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας, ένα στο Διακοπτό, στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου, ένα στη Συμπολιτεία, στο Δημοτικό Σχολείο Αβύθου κι ένα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στο Αίγιο και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του 1ου Ειδικού Σχολείου και του 10ου Δημοτικού.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, τα πέντε Κ.Δ.Α.Π. έχουν δυναμικότητα 20 παιδιών και το Κ.Δ.ΑΠ. – ΜΕΑ, έχει δυναμικότητα δεκαπέντε 15 παιδιών ανά βάρδια. Θα λειτουργούν όλο το χρόνο από Δευτέρα έως Σαββάτο ως εξής: Κατά την διάρκεια του σχολικού έτους από Δευτέρα έως Παρασκευή σε δύο βάρδιες από 16:30 έως 21:00 και το Σάββατο σε τρεις βάρδιες από 08:00 έως 14:00. Την περίοδο των διακοπών Χριστούγεννα, Πάσχα και θερινή περίοδος από Δευτέρα έως Παρασκευή σε τρεις βάρδιες από 08:00 έως 14:00. Για τα όλα τα Κ.Δ.Α.Π. έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την ένταξή τους στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και αναμένεται η έγκρισή τους.

Προτεραιότητα στην επιλογή φιλοξενίας θα έχουν τα παιδιά μητέρων που θα διαθέτουν «εντολές τοποθέτησης» (voucher) στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» – (διευκόλυνση των μητέρων να εναρμονίσουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής). Θα φιλοξενούνται επίσης και άλλα παιδιά εκτός του προγράμματος ΕΣΠΑ καταβάλλοντας μηνιαία συνδρομή, η οποία θα ορισθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ.

Συγκεκριμένα η κα Ψυχράμη ανέφερε: "Οι δικαιούχες μητέρες, δηλαδή όσες πληρούν τις προϋποθέσεις, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε στη διάθεσή τους εμείς και το προσωπικό του ΝΠΔΔ για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση, ακόμα κι αν κάποια από τις μητέρες δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορούμε να την εξυπηρετήσουμε".

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ

Ο δήμαρχος μίλησε επίσης και για έναν αγώνα που ξεκίνησε από την κ.Ψυχράμη και συνεχίστηκε σε συνεργασία με τον κ. Παπαγιαννακόπουλο και τους συνεργάτες τους, έτσι ώστε να κατατεθεί ένας πλήρης φάκελος στην Περιφέρεια, θεωρώντας καθοριστική τη συμβολή του αντιπεριφερειάρχη κ. Αλεξόπουλου. «Με τα ΚΔΑΠ θέλουμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη «αγκαλιά» για αυτά τα παιδιά που θα τη χαίρονται με την ψυχή τους. Εξίσου σημαντικό είναι ότι αυτό το πρόγραμμα είναι μια σημαντική ανάσα για τους γονείς αφού αφορά εργαζόμενες μητέρες, ελεύθερες επαγγελματίες, άνεργες καθώς και πατέρες εφόσον έχουν την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών. Οι γονείς αυτοί όχι μόνο θα είναι ήσυχοι για τη φύλαξη των παιδιών τους αλλά και σίγουροι για την ψυχαγωγία και τη διαπαιδαγώγηση τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγόπουλος

Τις ευχαριστίες της προς τον δήμαρχο, τον κ. Παπαγιαννακόπουλο στο πρόσωπο του οποίου βρίσκει έναν εξαίρετο συνεργάτη, στο υπόλοιπο Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου και το προσωπικό, τη Σχολική Επιτροπή, τους διευθυντές των σχολείων, την Τεχνική Υπηρεσία, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το προσωπικό της Δ/νσης Υγείας και τους εξωτερικούς συνεργάτες που εργάστηκαν για τα ΚΔΑΠ, εξέφρασε και η κ. Ψυχράμη, πρωτεργάτρια αυτής της προσπάθειας.

Η κα Ψυχράμη έκανε ακόμη γνωστό ότι από τις αρχές της εβδομάδας αναμένεται η ανακοίνωση από την ΕΕΤΑΑ για την υποβολή αιτήσεων, ούτως ώστε στη συνέχεια και ανάλογα με τις ανάγκες να «τρέξουν» τις διαδικασίες για την κάλυψη των θέσεων που θα χρειαστούν, ο αριθμός των οποίων θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί.

Τέλος, ο κ. Παπαγιαννακόπουλος έκανε ειδική αναφορά στις προσπάθειες των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου, τονίζοντας πως και τα μέλη που προέρχονται από την αντιπολίτευση εργάζονται και κάνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις αλλά και στους υπαλλήλους του Νομικού Προσώπου.

PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ