ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Προς το παρόν στασιμότητα στην αναζήτηση χώρων για φιλοξενία προσφύγων στην Αχαΐα

Μετά τη σωρεία δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο που αξιοποιούσαν δημοσιογραφικές πληροφορίες (ασφαλείς ή μη) σχετικά με πιθανούς χώρους για τη φιλοξενία προσφύγων στην Αχαΐα και ειδικότερα στην Αιγιάλεια, στασιμότητα επικρατεί τις τελευταίες μέρες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έχει πλέον αναλάβει την όλη ευθύνη εύρεσης και διαμόρφωσης χώρων.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά το Υπουργείο Εσωτερικών είχε ζητήσει από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (δηλαδή τις Περιφέρειες και τους Δήμους) να υποδείξουν δημοτικούς ή δημόσιους χώρους που θα μπορούσαν να κριθούν κατάλληλοι για να διαμορφωθούν εκεί κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων (με ό,τι μπορεί να προσδιορίσει η έννοια 'προσωρινή'), όμως μετά την απροθυμία των περισσοτέρων δήμων και τις αρνητικές εισηγήσεις εκ μέρους των δημοτικών συμβουλίων, ήρθε η 'Σολομώντειος λύση' εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που 'πάγωσε' τις διαδικασίες εκ μέρους των Δήμων αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη. Μάλιστα, το Υπουργείο τόνιζε πως ξεκινά από μηδενική βάση την αναζήτηση, χαρακτηρίζοντας τα εκάστοτε δημοσιεύματα 'αποκυήματα της φαντασίας' των δημοσιογράφων.

Η στασιμότητα που παρατηρείται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του filodimos.gr, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άρνηση των προσφύγων να μεταβούν με λεωφορεία σε περιοχές της Αχαΐας αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας και βεβαίως δια της βίας δεν προβλέπεται να γίνει η όποια μετακίνησή τους. Έτσι, στελέχη του ΥΠΕΘΑ σημειώνουν πως υπάρχει εύλογη διστακτικότητα στο να διαμορφωθούν χώροι, ενέργειες που θα κοστίσουν αρκετά σε χρήματα και σε προσωπικό κόπο και που θα είναι τελικά άχρηστες, αν τελικά οι πρόσφυγες δεν φιλοξενηθούν εκεί.

Όσον αφορά στην Αιγιάλεια, οι τελευταίες πληροφορίες (οι οποίες βεβαίως μπορεί να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή) θέλουν την περιοχή να μην είναι από τις πρώτες στη λίστα προτεραιότητας ώστε να φιλοξενηθούν πρόσφυγες είτε σε δημόσιους χώρους, είτε σε διάφορους ιδιωτικούς όπως έχει γραφτεί σε τοπικές εφημερίδες. Ειδικά για τους ιδιωτικούς, ιδιοκτήτες που μίλησαν στο filodimos.gr δηλώνουν πλήρη άγνοια και απορούν πώς χωρίς να ερωτηθούν, εμφανίζονται από δημοσιογράφους οι ιδιοκτησίες τους ως υποψήφιες για φιλοξενία προσφύγων, μαζί με φωτογραφικό υλικό μάλιστα.

Το δια ταύτα είναι πως έχει καθυστερήσει αρκετά η διαδικασία εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο να αποστείλει κλιμάκια στην περιοχή για να ελέγξει πιθανούς χώρους που να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος μάλλον έχει...βαρεθεί να εξηγεί μιλώντας τόσο σε δημοσιογράφους, όσο και σε συμπολίτες που συναντά καθημερινά, το ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση εκ μέρους των αρμοδίων για το μέλλει γενέσθαι αλλά και τη δική του πληροφόρηση πως προς το παρόν, η Αιγιάλεια δείχνει να 'αποφεύγει' το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα όρια του Δήμου. Από την άλλη, πηγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρει στο filodimos.gr πως στην Αχαΐα το πιο πιθανό σημείο για διαμόρφωση κέντρου είναι στους πρώην Φούρνους ΚΕΤΧ στο Προάστειο Πατρών, κοντά στο Αθλητικό Κέντρο “Δημ.Τόφαλος”. Έτσι, δεν μπορεί να ειπωθεί πως έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν τελικά πρόσφυγες στην ευρύτερη περιοχή, στο άμεσο ή προσεχές μέλλον και φυσικά τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη.

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ