ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

ΕΛΜΕ Β' ΑΧΑΪΑΣ: "Το Υπουργείο Παιδείας «πετσοκόβει» εκατοντάδες τμήματα σε όλη την Ελλάδα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία και για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων"

Από την ΕΛΜΕ Β' ΑΧΑΪΑΣ δόθηκε στη δημοσιότητα η εξής ανακοίνωση:

"Διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταδικάζουμε την πολιτική του υπουργείου Παιδείας να προχωρεί σε συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη την Ελλάδα. Με μια εντολή συγχωνεύονται 1000 τμήματα ανά την Ελλάδα, στην προσπάθεια να καλυφθούν περίπου 6.000 κενά. Το αφήγημα του Υπουργείου περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων ξεφτίζει μέρα με τη μέρα και φανερώνει τη γύμνια των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης. Μια νεροποντή στην Αθήνα αρκεί για να φανεί η εγκατάλειψη του σχολείου από τους πολιτικά υπεύθυνους, ενώ τα κενά ανά την Ελλάδα -παρά τα ψεύδη του υπουργείου και των πληρωμένων κονδυλοφόρων των ΜΜΕ ότι οφείλονται στις άδειες των εκπαιδευτικών καλά κρατούν. Η ανάγκη για την κάλυψή τους οδηγεί στις βεβιασμένες συγχωνεύσεις, γιατί, ως γνωστόν «λεφτά υπάρχουν» (Rafalle, φρεγάτες, ΜΜΕ) αλλά όχι για τα σχολεία.

Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί μια τέτοια εντολή, καθώς:

-στοιβάζονται μαθητές σε 27άρια και 28άρια τμήματα εν μέσω πανδημίας με δυσμενείς συνέπειες τόσο υγειονομικές όσο και μορφωτικές,
-επιδεικνύεται αναλγησία και εγκληματική αδιαφορία και τις ιδιαίτερες κτιριακές συνθήκες του κάθε σχολείου που επέβαλλαν το σπάσιμο των τμημάτων σε μικρότερα (λες κι είναι -ευθύνη των εκπαιδευτικών και των μαθητών να δουλεύουν σε προκάτ αίθουσες ή κοντέινερ)
-αποδεικνύεται η διοικητική αδιαφορία για την ευρυθμία και την οργάνωση του διδακτικού έργου, όταν έναν μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους μεταβάλλονται -εργασιακές σχέσεις και διδακτικές σχέσεις μαθητών και εκπαιδευτικών και το όποιο παιδαγωγικό κλίμα είχε επιτευχθεί αίρεται τραυματίζοντας τη σχέση των μαθητών με το σχολείο.

Οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες έχουν πάει στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς η σχετική ρύθμιση στο νόμο που μειώνει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα σε περίπτωση ύπαρξης τέτοιων περιπτώσεων έχει απλώς απενεργοποιηθεί χρόνια τώρα από τις πρακτικές της διοίκησης, ενώ υπάρχοντα Τμήματα Ένταξης είναι έωλα και χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό και σε άλλη περίπτωση παρά την περί του αντιθέτου ρητή διαβεβαίωση δεν ιδρύθηκε καν.

Στην περιοχή ευθύνης της Β’ Αχαΐας τρία σχολεία πλήττονται απ’ αυτήν την απόφαση. Διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά με κοινό παρονομαστή ότι καμιά από τις παρατηρήσεις και τις ιδιαιτερότητες του καθενός (μαθητές ΑΜΕΑ, μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, ανεπαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις, ικανός αριθμός μαθητών ανά τάξη βάσει νόμου) -όλα αυτά, εν πάση περιπτώσει, που καταγράφονται στην περίφημη «αξιολόγηση για την βελτίωση της σχολικής μονάδας» που διεκδικεί το Υπουργείο και συκοφαντεί τους εκπαιδευτικούς που την «αρνούνται»- δεν λήφθηκαν υπόψη, όταν έλαβαν εντολή για συγχώνευση. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!

Απαιτούμε:

-Την άμεση και οριστική ανάκληση της απόφασης. Η «αναστολή» για να κατευναστούν τα πνεύματα στις τοπικές κοινωνίες δε μας αρκεί.  Καλούμε τους γονείς  να προβούμε από κοινού σε διαμαρτυρία στη ΔΔΕ.
-Να μην κλείσει ούτε 1 τμήμα! Έγκριση όλων των τμημάτων με βάση τις ανάγκες των μαθητών.
-15 μαθητές ανά τάξη. Εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, για να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις.
-Προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων. Να καλυφθούν όλα τα κενά τώρα."

Saitis Home Έπιπλα