ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

"Πλατεία Γρηγόρη Σολωμού" στο χωριό καταγωγής του Κούμαρι Αιγίου -Συγκινητική η εκδήλωση (ΦΩΤΟ)

 

Ένα απόγευμα λουσμένο στη βροχή και στην αγάπη... ήταν το απόγευμα της Κυριακής στο χωριό Κούμαρι, που τίμησε το άξιο τέκνο της, τον αξέχαστο γιατρό, υπουργό και διοικητή του ΙΚΑ Γρηγόρη Σολωμό, δίνοντας το όνομά του στην ανακαινισμένη πλατεία της Κοινότητας.

Δεκάδες φίλοι, σύντροφοι, συνεργάτες μα και πολιτικοί "αντίπαλοι" ήταν εκεί, αψηφώντας την ισχυρή βροχόπτωση, για να αποτίσουν φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο της προσφοράς και του κοινωνικού αγώνα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας και κατόπιν σχετικής εισήγησης από την Κοινότητα Κούμαρι.

Εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας κ. Γιώργος Ντίνος διάβασε τη σχετική απόφαση και παράλληλα έκανε αναφορά στις σημαντικότερες στιγμές της πολιτικής και κοινωνικής διαδρομής του Γρηγόρη Σολωμού, ενώ η αντιδήμαρχος κα Μαρία Γιδά μετέφερε με τρυφερά λόγια οικογενειακές αναμνήσεις. Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Μπονάνος και ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ κ. Ιάσων Φωτήλας μοιράστηκαν τις δικές τους αναμνήσεις από τη συνεργασία και τη φιλία τους με τον εκλιπόντα. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κούμαρι κ. Παναγιώτης Μαρκόπουλος μίλησε για την αγάπη του Γρηγόρη Σολωμού για το χωριό του και για όσα προσέφερε κατά τη θητεία του σε υψηλόβαθμες θέσεις αλλά και ως επιστήμονας και τέλος, η κόρη του Κατερίνα Σολωμού, καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, με μια γεμάτη συγκίνηση ομιλία και εκ μέρους της οικογένειάς της που ήταν παρούσα, ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν ώστε η γενέτειρα του πατέρα της να τιμήσει με το όνομά του, την κεντρική πλατεία του χωριού, ώστε και οι νεώτεροι να μάθουν και να εμπνευστούν. Τέλος, αποκαλύφθηκε η τιμητική πλάκα που πλέον κοσμεί την πλατεία.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν οι πρώην νομάρχες Αχαΐας κ.κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος και Στάθης Αθανασόπουλος-Σερέτης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος και Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, οι επικεφαλής των παρατάξεων "Αιγιάλεια Αύριο" κ. Χρήστος Γούτος και "Ποιοτική Αιγιάλεια" κα Βασιλική Ψυχράμη, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ με τον γραμματέα κ. Γ. Αθανασόπουλο και τα μέλη κ.κ. Γ. Παπασταθόπουλο και Κ. Χριστόπουλο, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κ. Γιώργος Πατριαρχέας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών κ. Π. Ζαφειρόπουλος και ο αντιπρόεδρος κ. Χ. Σολωμός, ο πρ. αντινομάρχης και αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Φιλιππάτος κ.α.. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Πέπη Σπηλιωτοπούλου.

 

 

 

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

 

Γεννήθηκε το 1929 στο Κούμαρι της επαρχίας Αιγιαλείας.
Αποφοίτησε από το 8τάξιο Γυμνάσιο του Αιγίου το 1947.
Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Ειδικεύτηκε  στην ορθοπεδική στο Ασκληπιείο Βούλας και μετεκπαιδεύτηκε στη Μ. Βρετανία με υποτροφία του Ελληνικού Ερ. Σταυρού.
Αριστούχος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1961.
Το 1962 ίδρυσε  στην Πάτρα  την πρώτη επαρχιακή ιδιωτική ορθοπεδική κλινική στην Ελλάδα.
Στα χρόνια της κατοχής ενστερνίστηκε τις πολιτικές αρχές και τις κοινωνικές διακηρύξεις   του   ΕΑΜ,   προσχώρησε   στην   ΕΠΟΝ   και   συμμετείχε  στην   Εθνική αντίσταση. Για την προσφορά του αυτή πήρε τιμητικό μετάλλιο.
Στα φοιτητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε σε οργανώσεις της αριστεράς και ασχολήθηκε με το συνδικαλιστικό κίνημα στο Πανεπιστήμιο. Με τα Ιουλιανά, γνώρισε τον Ανδρέα   Παπανδρέου   και  εντάχθηκε  στους  δημοκρατικούς   συνδέσμους  της Ένωσης Κέντρου για να περάσει μετά την μεταπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ.
Παντρεύτηκε την Λεμονιά Βαμβακά και απέκτησε τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι.
Το 1962 οργάνωσε και λειτούργησε με εντολή του Ε.Ε.Σ. ως Διευθυντής ορθοπεδική κλινική στο Καραμανδάνειο Νοσ/μείο Παίδων Πάτρας.  Από το εν λόγω Νοσοκομείο, που εργάσθηκε δωρεάν από το 1962, απελύθη το 1969 από το δικτατορικό καθεστώς ως μοναδικός Γιατρός επί την επταετία.
Ασχολήθηκε με τον Ιατρικό συνδικαλισμό αμέσως μετά την μεταπολίτευση και εκλέχτηκε (τρις) μέλος  του Δ.Σ.   του Ι.Σ. Πατρών, το 1979 του Πανελληνίου Ιατρ.Συλλόγου και το 1981 πρόεδρος του Ι.Σ. Πατρών. Από την τελευταία αυτή θέση του απεχώρησε τον Σεπτέμβρη του 1981 για να ασχοληθεί με την πολιτική και εξελέγη τρεις   φορές   Βουλευτής,   1981,   1985   και   1989.  Από   τον   Οκτώβρη   του   1986 διετέλεσε   Υφυπουργός   Υγείας   Πρόνοιας   και   Κοιν.   ασφαλίσεων   μέχρι   τον Σεπτέμβρη του 1987. Στην συνέχεια (μέχρι Δεκέμβρη) χρημάτισε Υφυπουργός Παιδείας και στην συνέχεια και πάλι Υγείας μέχρι τον Ιούλιο του 1988.
Τον   Νοέμβρη του 1993 τοποθετήθηκε στη θέση του Διοικητή  του ΙΚΑ στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Φλεβάρη του ’99.
Σημαντικά   ευαίσθητος   σε   κοινωνικά   και   υγειονομικά   θέματα   ίδρυσε   στην Πάτρα   την  Ελληνική   εταιρία   αγωγής   Υγείας  (παράρτημα   Δυτ.   Ελλάδος)  και οργάνωσε με επιτυχία τρία Πανελλήνια Συνέδρια με διεθνή συμμετοχή.

 

           Από το λίαν σημαντικό έργο που άφησε ξεχωρίζουμε :

 1. Στο Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:
 • Το ξαναζωντάνεμα του αντικαπνιστικού αγώνα στην Ελλάδα.

Εδώ υπενθυμίζουμε ότι η αναγραφή στο πακέτο των τσιγάρων ότι «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία», είναι αποκλειστική δική του πρωτοβουλία.

 • Τον θεσμό της πρόσθετης ασφάλισης των αγροτών, που συνιστά έμπνευση και έργο της ζωής του, όπως του άρεσε να σεμνύνεται. Ο νόμος εκείνος (1745/87) σήμερα αποτελεί την βάση για το νομοθετικό πλαίσιο της κύριας ασφάλισης των αγροτών.
 • Διέσωσε το Κ. Υγείας Χαλανδρίτσας ως Υφυπουργός Υγείας, που είχε αποφασισθεί να μην γίνει.
 • Επί των ημερών του στο Υπουργείο Υγείας άνοιξε τις πύλες του και άρχισε την λειτουργία του το Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Πατρών.
 • Θεμελίωσε στην Βιομηχανική ζώνη Πατρών, εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων.
 • Με ενέργειές του το Καραμανδάνειο Νοσ/μείο Παίδων Πατρών μεταστεγάσθηκε στο Πρεβαντόριο.

 

 1. Στο Κοινοβούλιο:
 • Πρώτος – εκ των τριών – εισηγητής στη Βουλή του Ν/Σ Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) Ν. 1397/83.
 • Εισηγητής του Νόμου 1568/86 «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς».
 • Πλήθος άλλες ομιλίες και παρεμβάσεις κατά την συζήτηση του Νομοθετικού έργου και κοινοβουλευτικού ελέγχου στην Βουλή.

 

 1. Στο ΙΚΑ. (Σε τοπικό επίπεδο):
 • Ολοκλήρωση και λειτουργία του Υποκαταστήματος Αγ. Αλεξίου, που αποτελεί ένα εκ των μεγαλύτερων Μονάδων του ΙΚΑ πανελλήνια.
 • Ανακαίνιση του Περιφερειακού Κεντρικού υποκαταστήματος Πατρών.
 • Αγορά οικοπέδου στο Αίγιο για την οικοδόμηση κτιρίου, που στέγασε τις εκεί υπηρεσίες του ΙΚΑ, Υγειονομικές και Διοικητικές.
 • Ίδρυση και λειτουργία 4 (τεσσάρων) περιφερειακών Ιατρείων στο νομό Αχαΐας (Βραχνέϊκα, Παραλία Πατρών, Δεξαμενής Αιγίου και Συμπολιτείας).
 • Ίδρυση Ιατρείων και παραρτήματος ΙΚΑ στην Κ. Αχαΐα.

 

 1. Τα Γενικά επιτεύγματα που σημειώθηκαν επί της θητείας του στο ΙΚΑ είναι πολλά, που βοήθησαν τόσο στην οικονομική κατάσταση του ιδρύματος, όσο και τους εργαζόμενους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Ως τεραστίας σημασίας έργα του μεγάλου βεληνεκούς θεωρούνται :

 • Ο καθολικός εμβολιασμός των παιδιών του ΙΚΑ και των ανασφάλιστων από 2 ετών μέχρι 18 χρονών κατά της ηπατίτιδος Β΄. Το μέτρο κάλυψε τους Πομάκους της Θράκης και τις άλλες θρησκευτικές μειονότητες της περιοχής.
 • Η ανάπτυξη διασυνοριακών προγραμμάτων Intereg I και ΙΙ του ΙΚΑ σε συνεργασία με επτά Βουλγαρικά Πανεπιστήμια.
 • Ίδρυση και λειτουργία Ορθοδοντικής Σχολής.
 • Η τοποθέτηση αξονικών και μαγνητικών τομογράφων στα υποκαταστήματα ΙΚΑ.
 • Η ίδρυση και λειτουργία πολλών υποκαταστημάτων ΙΚΑ σε νησιά και απόμακρες επαρχιακές περιοχές.
 • Η ανάπτυξη και λειτουργία πέντε Κέντρων Υγείας 24ωρου λειτουργίας με πέντε ειδικότητες στο Περιστέρι, Δραπετσώνα, Καλλιθέα, Υμηττό και Πέραμα.
 • Ο εμπλουτισμός των 4 Νοσοκομείων του ΙΚΑ με σύγχρονης τεχνολογίας μηχανήματα, αξονικούς, μαγνητικούς τομογράφους, λιθοτρίπτη, αγγειογράφους κ.λπ.
 • Η ανάπτυξη τμήματος προγεννητικού ελέγχου στο 3ο Νοσοκομείο ΙΚΑ, το πρώτο σε δημόσιο φορέα στην Ελλάδα και η λειτουργία Ηπατολογικού κέντρου στο 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ.
 • Η θωράκιση του ΙΚΑ με Νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
 • Η ολοκλήρωση των διαδικασιών του διαγωνισμού για τη μηχανοργάνωση του ΙΚΑ.
 • Εφήρμοσε πρώτος τη Λίστα φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων με πολύ καλά στατιστικά αποτελέσματα.
 • Τέλος, διοίκησε το ΙΚΑ επί μία και πλέον πενταετία χωρίς δανεισμό και επί των ημερών για πρώτη φορά το ΙΚΑ δημοσίευε τους ισολογισμούς του.

  

Το τεράστιο κοινωνικό έργο που δημιούργησε στο ΙΚΑ καταγράφεται στο βιβλίο τοu: «Η κοινωνική ασφάλιση σε μετάβαση» που εξέδωσε το 1999.

Εκτός από αυτό το βιβλίο έχει εκδώσει και άλλο το 1990, με θέμα: «Η κοινωνική ασφάλιση: Από την κρίση στον ενιαίο φορέα».

Άφησε πλούσια αρθρογραφία στον Αθηναϊκό και Πατρινό τύπο σε θέματα   επιστημονικά, κοινωνικά και πολιτικά.

Ο Γρηγόρης Σολωμός έφυγε από τη ζωή στις 10 Ιουλίου 2013.

Saitis Home Έπιπλα