ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Τηλιγάδης "καλεί" Σταϊκούρα για επαναφορά του δικαστικού τμήματος στη ΔΟΥ Αιγίου

Αίτημα προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα ώστε να επαναλειτουργήσει το δικαστικό τμήμα στη ΔΟΥ Αιγίου, που έχει συγχωνευθεί με αυτό της Α' ΔΟΥ Πάτρας, απέστειλε ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης κ. Άρης Τηλιγάδης, ενώ αναμένεται ανάλογη επιστολή παρέμβασης και από το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Τα καθημερινά παράπονα από πολίτες και επαγγελματίες που ταλαιπωρούνται αφάνταστα για να διεκπεραιώσουν διάφορες συναλλαγές τους, καθιστούν επιτακτική ανάγκη την επαναφορά του συγκεκριμένου τμήματος στη ΔΟΥ Αιγίου, μιας και εξυπηρετεί μεγάλο όγκο αιτημάτων που αφορούν σε φορολογικές ενημερότητες, άρσεις κατασχέσεων, ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο κλπ.

Σήμερα, το μοναδικό δικαστικό τμήμα για όλη την Αχαΐα (!) εξυπηρετεί αποκλειστικά στην Α' ΔΟΥ Πατρών και για να μεταβεί ένας πολίτης από Αιγιάλεια ή Καλάβρυτα θα πρέπει στην κυριολεξία να χάσει τουλάχιστον μία ημέρα από την εργασία του, μιας και υπάρχουν συναλλαγές που δεν γίνονται αυτόματα μέσω TAXISNET, ενώ με την πανδημία και την νέα κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες υπηρεσίες, το πρόβλημα έχει διογκωθεί. Γι'αυτό και η ΠΑΕΚ ζητά από τον Υπουργό να μεριμνήσει ώστε να γίνει επαναφορά του Δικαστικού Τμήματος στη ΔΟΥ Αιγίου αλλά και να αναβαθμιστούν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του κοινού.

Η επιστολή που απεστάλη αναφέρει τα εξής:

"Κύριε Υπουργέ,

Αρκετοί φορολογούμενοι αναγκάζονται να επισκεφθούν καθημερινά τις ΔΟΥ προκειμένου να διεκπεραιώσουν μια ή περισσότερες συναλλαγές. Στην πορεία της χρονικής αναδιάρθρωσης των ΔΟΥ οι περισσότεροι φορολογούμενοι αντί να δουν μια καλύτερη εξυπηρέτηση διαπιστώνουν μεγάλα προβλήματα εξυπηρέτησης στην επικοινωνία τους με τους υπαλλήλους, απώλεια χρόνου, ταλαιπωρία, εκνευρισμό και όλα τα παραπάνω προσπαθώντας απλώς να είναι τυπικοί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Χιλιάδες είναι και αυτοί που επισκέπτονται καθημερινά τις εφορίες προκειμένου να ρυθμίσουν οφειλές προς το δημόσιο από παλαιότερους φόρους που δεν έχουν εξοφληθεί. Για να ρυθμίσουν το χρέος τους θα πρέπει να επισκεφθούν περισσότερα από ένα σημεία στην εφορία (τμήματα Εσόδων, Δικαστικού, προϊστάμενο εφορίας). Οι επισκέψεις αυτές οδηγούν σε μεγάλη απώλεια χρόνου και εκνευρισμό.

Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις εφοριών προχώρησαν χωρίς να έχει γίνει επαρκής προετοιμασία και σχεδιασμός. Το αποτέλεσμα ήταν οι φορολογούμενοι να αντικρίζουν εικόνες χάους στις εφορίες υποδοχής άλλων εφοριών. Μάλιστα, ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα έχουν δημιουργήσει οι αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ να συγχωνεύσει τα τμήματα Δικαστικού και Ελέγχου των εφοριών, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές όπως η Αιγιάλεια, τα Καλάβρυτα και η ευρύτερη περιοχή της Αχαϊας αφού το μοναδικό Δικαστικό τμήμα εξυπηρετείται από την Ά ΔΟΥ Πατρών.

Τα τμήματα Δικαστικού είναι αυτά που χορηγούν τις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης σε όσους φορολογούμενους έχουν οφειλές προς το δημόσιο. Πρόκειται για ένα τμήμα, που όπως αναφέρθηκε, δέχεται μεγάλο αριθμό φορολογούμενων αφού οι αιτήσεις για χορήγηση ρύθμισης τμηματικής εξόφλησης οφειλών που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής, είτε χάνονται είτε υποβάλλονται με ελλιπή στοιχεία ανάμεσα στα υπηρεσιακά έγγραφα με αποτέλεσμα την έντονη δυσφορία πολιτών και την χρονοκαθυστέρηση απλών ενεργειών.

Ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες συμπολιτών μας που δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν σε απλές ενέργειες των ΔΟΥ που απευθύνθηκαν, παρακαλούμε για την εξέταση επαναφοράς του Δικαστικού τμήματος στην ΔΟΥ Αιγίου με σκοπό την μείωση της γεωγραφικής χρονοβόρας απόστασης από και προς την Πάτρα καθώς για να μετακινηθεί κάποιος συμπολίτης μας από και προς την Α ΔΟΥ Πατρών πρέπει να αφιερώσει μία ημέρα από την εργασία του. Επιπλέον παρακαλούμε για την σύγχρονη αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ώστε να γίνεται ομαλά και χωρίς προβλήματα η εξυπηρέτηση των χιλιάδων συμπολιτών μας, επαγγελματιών και επιχειρηματιών της περιοχής μας."

Saitis Home Έπιπλα