ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: "Ισχυρό μήνυμα η καταδίκη Παναγόπουλου για τον ΧΥΤΑ Αιγείρας"

Ηθική δικαίωση των αγώνων της κοινωνίας μας και ισχυρό μήνυμα προς κάθε είδους και βαθμίδας καταχραστές της εξουσίας αποτελεί η καταδίκη του πρώην δημάρχου Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλου, από το τριμελές δικαστήριο του Αιγίου.

Οι δικαστές αποδέχθηκαν την κατηγορία του σκοπούμενου δόλου στις ενέργειες του πρώην δημάρχου, που είχαν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής μας. Με πλήθος στοιχείων που η δικηγόρος μας Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε, απεδείχθη η σκόπιμη και συνεχής παράβαση καθήκοντος ενός αιρετού καταχραστή της εξουσίας που η πολιτεία του παραχώρησε. Το δικαστήριο ομόφωνα επέβαλλε στον κατηγορούμενο την ποινή 17 μηνών φυλάκισης. Η απόφαση αποτελεί ηθική δικαίωση των πολύμηνων και επίμονων αγώνων, για την προστασία της υγείας μας και του περιβάλλοντος.  Είναι ακόμα ένα ισχυρό μήνυμα προς εκείνες τις  εξουσίες που θεωρούν ότι μπορούν να παραβιάζουν δικαιώματα κι ελευθερίες χωρίς συνέπειες.
 
Νοιώθουμε την ανάγκη να αναφερθούμε στις δικηγόρους μας Μαρία Νικολοπούλου και Ζωή Κωνσταντοπούλου για την τεράστια συμβολή τους στην έκβαση της δίκης. Η πρώτη στην διατύπωση του κατηγορητηρίου και την συλλογή των στοιχείων και η δεύτερη για την εκπληκτική παρουσία της και την ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία της στην δίκη που είχε σαν αποτέλεσμα την ανατροπή της αρχικής πρότασης της εισαγγελέως της έδρας.

Ο δικαστικός αγώνας δεν έχει ακόμα τελειώσει. Τον Σεπτέμβριο έχουμε στα Καλάβρυτα αυτή τη φορά, δυο δίκες. Η μία στις 3 Σεπτεμβρίου, με κατηγορούμενους δεκάδες συντοπίτες μας που είχαν αποκλείσει τον ρυπογόνο και καρκινογόνο ΧΥΤΑ και βασικό μάρτυρα κατηγορίας τον πρώην δήμαρχο Θανάση Παναγόπουλο. Στην άλλη, 13 Σεπτεμβρίου,  ο Θ. Παναγόπουλος θα κληθεί και πάλι να απολογηθεί για τις πράξεις του κατηγορούμενος από την επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας και την επιτροπή αγώνα, σε μια διπλή δίκη που λόγω συνάφειας του κατηγορητηρίου θα διεξαχθεί ταυτόχρονα.

Μπορεί στον εγκαταλελειμμένο πλέον ΧΥΤΑ να μην έρχονται άλλα σκουπίδια, αλλά η μόλυνση που προκαλεί δεν έχει αποτραπεί. Εκκρεμούν ακόμα βασικά έργα αποκατάστασης που το δικαστήριο ένα χρόνο πριν έχει διατάξει να πραγματοποιηθούν. Παρακολουθούμε το έργο αποκατάστασης και δεν θα διστάσουμε να αντιδράσουμε σε περίπτωση εγκατάλειψης, αδράνειας ή καθυστερήσεων.  Πρωτίστως όμως εκκρεμεί η απόφαση της περιφέρειας για το οριστικό κλείσιμο του. Απόφαση που απαιτεί αντίστοιχο αίτημα από την δημοτική αρχή.

ΑΙΓΕΙΡΑ 17/7/2020

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Saitis Home Έπιπλα