ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

'ΑΟΡ: Παρουσιάστηκε στο ΓΕΣ το Εθνικό 'Οπλο

Ενώπιον μιας ευάριθμης αντιπροσωπίας ανωτάτων και ανωτέρων αξιωματικών του ΓΕΣ παρουσιάστηκε το όπλο της σχεδιαστικής ομάδας 'ΑΟΡ αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια.

Το σχέδιο αφορά ένα σύγχρονο δείγμα αραβίδας με ταξινόμηση Μ21-5 διαμετρήματος 5,56mm NATO αλλά το όπλο μπορεί να προσφερθεί και με ταξινόμηση Μ21-7 στο διαμέτρημα 7,62 mm NATO. Από πλευράς λοιπών τεχνικών χαρακτηριστικών το όπλο μπορεί να παραχθεί σε υποεκδόσεις με διαφορετικά μήκη κάννης για την κάλυψη διαφορετικών επιχειρησιακών απαιτήσεων.

Ενδεικτικώς, προσφέρονται οι εκδόσεις:

Υποαραβίδας M21-5 CQB με κάννη μήκους 10,5 ιντσών
Αραβίδας M21-5 Carbine με κάννη 14,5 ιντσών
Τυπική έκδοση Μ21-5 Standard με κάννη 16 ιντσών
Τυφεκίου ακροβολιστού Μ21-5 DMR με κάννη 18 ιντσών.

Η αρχιτεκτονική του ΑΟΡ είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε επιχειρησιακή μετατροπή χρειαστεί για να καλύψει τις ανάγκες του ΕΣ τόσο σε τακτικό αγώνα Πεζικού όσο και σε ειδικές επιχειρήσεις.

Το βασικό σχέδιο που παρουσίασε η Σχεδιαστική Ομάδα Άορ, περιλαμβάνει λύσεις όπως συγκρότημα βάσεων – χειροφυλακτήρα τύπου M-LOK για μικρότερο βάρος και σταθερότερη προσαρμογή παρελκομένων, βελτιωμένη εργονομία με πλήρως αμφιδέξιους μοχλούς χειρισμού (μοχλός ασφαλείας/ βολής, αναστολέας γεμιστήρα, αναστολέας κλείστρου), πεπλατυσμένα χείλη υποδοχής γεμιστήρα και διευρυμένο προφυλακτήρα σκανδάλης, κάννη ελευθέρας ταλαντώσεως (Free Float), ενισχυμένη ακαμψία συνόλου για βελτιωμένη ακρίβεια πυρός και διατήρηση ρυθμίσεων, βαμμένο κορμό σε απόχρωση για βελτιωμένη παραλλαγή, φινίρισμα με ιδιότητες αντι-IR, πτυσσόμενο κοντάκιο και εσωτερικές παρεμβάσεις για ενισχυμένη αξιοπιστία λειτουργίας.

Όλα τα απάρτια θα κατασκευάζονται από κράματα μετάλλων υψηλής ποιότητας και αντοχής και πλαστικά μέρη ενισχυμένα με υαλονήματα που ανταποκρίνονται σε στρατιωτικές προδιαγραφές, με τις ανάλογες επιφανειακές βαφές όπως φωσφάτωση, ανοδίωση, επιχρωμίωση κ.λπ. Η κατασκευή του όπλου μπορεί να γίνει 100% στην Ελλάδα.

Η αντιπροσωπεία του ΓΕΣ ενημερώθηκε και για βήματα που μπορούν να γίνουν στο μέλλον για την περαιτέρω εξέλιξη του όπλου, εφόσον βέβαια υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον.

Οι εκπρόσωποι της Σχεδιαστικής Ομάδας Άορ ανέπτυξαν την πρόταση που ως ιδιωτική πρωτοβουλία απευθύνεται ασφαλώς στο Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή για την παραγωγή του όπλου από τα κρατικά ΕΑΣ.

Όπως είχαμε επισημάνει και σε παλαιότερο άρθρο το 'ΑΟΡ λόγο του ότι είναι ένα πραγματικά εθνικό όπλο, σχεδιασμένο από Έλληνες και παραγόμενο από τα ΕΑΣ και συγκεκριμένα από το εργοστάσιο του Αιγίου, έχει πολύ μικρό κόστος παραγωγής σε σχέση με όπλα ξένων εταιριών.

'ΑΟΡ και ΕΑΣ

Το 'ΑΟΡ σύμφωνα με την σχεδιαστική ομάδα αλλά και με την κείμενη νομοθεσία μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα μόνο από τα ΕΑΣ.

Τα ΕΑΣ και ιδιαίτερα το εργοστάσιο του Αιγίου θα βγουν ωφελημένα παντοιοτρόπως από την επιλογή του 'ΑΟΡ διότι  πρώτον ξαναμπαίνει προϊόν μαζικής παραγωγής στο εργοστάσιο και αυξάνεται το προσωπικό, δεύτερων αποκτά τεχνογνωσία για την παραγωγή σύγχρονου οπλισμού και τρίτων και πιο σημαντικό είναι ότι η άδεια παραγωγής του όπλου είναι για όλο τον κόσμο έναντι πολύ μικρού αντιτίμου πράγμα που σημαίνει ότι τα ΕΑΣ βγαίνουν και πάλι στην διεθνή αγορά με ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό προϊόν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 'ΑΟΡ θα μας απασχολήσει και πάλι στο άμεσο μέλλον και ας ελπίσουμε να δούμε το όπλο με το τόσο ιστορικό όνομα να παράγεται  και πάλι από χέρια Αχαιών.

PrintEmail


 

Saitis Home Έπιπλα