ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Μαμμή: "Γιατί εφαρμόζουμε ΣΔΙΤ με ιδιωτικό ακτινοδιαγνωστικό κέντρο - Προσωρινή η λύση" - Η καταγγελία από τους Νοσοκομειακούς Ιατρούς

Στην κοινοποίηση της απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Αιγίου για να αντιμετωπιστεί η ελλιπής στελέχωση εφημέρευσης του Ακτινολογικού Τμήματος με μεταφορά ασθενών με ΕΚΑΒ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με έξοδα του Νοσοκομείου και για κάποιες μέρες του μήνα, προχωρά η διοικήτρια κα Παναγούλα Μαμμή, μετά από την καταγγελία εκ μέρους της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας πως η απερχόμενη διοικήτρια προωθεί τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) στο Νοσοκομείο και κατηγορώντας την κα Μαμμή πως λειτουργεί ως "λαγός" της κυβέρνησης της ΝΔ, παρότι διορίστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της κας Μαμμή αναφέρει τα εξής:

"Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών της Αιγιαλείας για την αποφυγή παρερμηνειών, κοινοποιούμε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου που αφορά την αντιμετώπιση ανεπαρκούς στελέχωσης εφημέρευσης του Ακτινολογικού Τμήματος για πλήρη μηνιαία κάλυψη, που αποφάσισε:


1.    Να ασκηθεί πίεση στην 6η Υ.ΠΕ για την ολοκλήρωση της θέσης Ακτινολόγου που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των κρίσεων καθώς και να προωθηθεί άμεσα η επόμενη για προκήρυξη θέση που βρίσκεται στο Υπουργείο
2.    Να ενισχυθεί η εφημέρευση με την συμμετοχή ακτινολόγου από όμορο Νοσοκομείο (έχει ήδη δρομολογηθεί)
3.    Να ενημερωθούν τα όμορα εφημερεύοντα Νοσοκομεία ώστε να υπάρχει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των ασθενών που θα μεταφέρονται από το Γ.Ν. Ανατολικής Αχαΐας – Ο.Μ. Αιγίου για  Ακτινοδιάγνωση.
4.    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2315/19-06-2018 αρθ. 18 «Αδυναμία εκτέλεσης – θεραπευτικής πράξης ή εξέτασης κατά την διάρκεια νοσηλείας» και την υπάρχουσα πρακτική, με γνώμονα την ταχεία και ασφαλή εξυπηρέτηση του ασθενούς, να υπάρχει η δυνατότητα να  μεταφέρεται ο ασθενής στην πλησιέστερη ιδιωτική δομή, με όλους τους κανόνες ασφαλείας, σύμφωνα με την κρίση του εφημερεύοντος ιατρού και της κλινικής

Για τις παραπάνω αποφάσεις λάβαμε υπόψιν τα εξής:
1)    Η μεταφορά των ασθενών σε εφημερεύον νοσοκομείο των Πατρών είναι μία ταλαιπωρία περίπου τριών ωρών μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία π.χ. εκτέλεση και διάγνωση αξονικής τομογραφίας, ενώ ταυτόχρονα το νοσοκομείο σ’ αυτό το χρονικό διάστημα στερείται της παρουσίας του γιατρού που συνοδεύει τον ασθενή όπως συχνά απαιτείται.
2)    Η διενέργεια αξονικής τομογραφίας για τους ασφαλισμένους, κατά την εφημέρευση, όπως συμβαίνει συνήθως εξυπηρετείται από ιδιωτικό φορέα.
Στο συγκεκριμένο διάστημα θα εξυπηρετούνται και οι ανασφάλιστοι και το κόστος θα βαρύνει το νοσοκομείο (μιλάμε για 8-10 μέρες το μήνα σε σύνολο τριών μηνών)
3)    Οι ασθενείς δεν θα ταλαιπωρούνται  γιατί η μεταφορά τους θα γίνεται από το ΕΚΑΒ όπως  από το νόμο προβλέπεται.
4)    Η επιλογή για την διεξαγωγή υπερήχων ή αξονικής προς τον ιδιωτικό φορέα θα είναι απόφαση αποκλειστικά του εφημερεύοντα και της κλινικής και θα βασίζεται μόνο σε ιατρικά κριτήρια.

Να τονιστεί ότι η απόφαση αποβλέπει στο να μην διακοπεί η 24ωρη εφημέρευση του Νοσοκομείου που εξυπηρετεί καθημερινά πλήθος πολιτών της Αιγιαλείας αλλά προσωρινά και μέχρι την κάλυψη των εφημεριών, να εξασφαλιστεί η ταχεία και ασφαλής διαχείριση των ασθενών καθώς και η διευκόλυνση του έργου των γιατρών."

*********************

Η ανακοίνωση της Ε.Ι.Ν.Α. αναφέρει τα εξής:

"Είναι γνωστό ακόμα και σε εκείνους που δεν έχουν καμία σχέση με κανένα σύστημα υγείας, ότι ένα νοσοκομείο χωρίς ακτινολόγους παύει να είναι νοσοκομείο. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως Κέντρο Υγείας ή σταθμός πρώτων βοηθειών ή διακομιστικό κέντρο, σίγουρα όμως όχι νοσοκομείο.

Εδώ και μήνες η ΕΙΝΑ είχε προειδοποιήσει την Διοίκηση του νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ ότι στο τέλος του 2019 με την επικείμενη συνταξιοδότηση των δύο συναδέλφων ακτινολόγων,  όχι μόνο δεν θα λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος αλλά ούτε υπέρηχος δεν θα γίνεται. Η απάντηση από την πλευρά της Διοίκησης ήταν ότι κινδυνολογούμε και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Πλέον η κατάσταση έχει ως εξής: Σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά και δέχεται όλα τα περιστατικά, στο ακτινολογικό τμήμα υπηρετούν δύο συνάδελφοι, εκ των οποίων κανένας δεν έχει οργανική θέση στο ΓΝ Αιγίου αλλά είναι με μετακίνηση από το ΓΝ Αγ. Ανδρέας και ΓΝ Καλαβρύτων. Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών μετακινήθηκε επιπλέον μια συνάδελφος επικουρική ιατρός από το ΓΝ Αγ. Ανδρέας για την κάλυψη μερικών εφημεριών, όλα αυτά την στιγμή που εκκρεμούν έως και 1,5 χρόνο οι κρίσεις για τον διορισμό δύο μόνιμων ιατρών ακτινολόγων.

Με αυτά τα “μπαλώματα” πλέον μένουν 9 εφημερίες το μήνα χωρίς ακτινολόγο. Η κα Μαμμή παρουσίασε σαν λύση σε συνάντηση με μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑ,  τη μεταφορά των ασθενών με το ΕΚΑΒ (!!!) σε ιδιωτικό ακτινοδιαγνωστικό κέντρο του Αιγίου. Ακόμα και οι πιο καλοπροαίρετοι (δηλαδή εκείνοι που δεν βλέπουν την συνειδητή απαξίωση  ενός νοσοκομείου και το ξεπούλημα μετά σε ιδιώτες) καταλαβαίνουν ότι ένα νοσοκομείο  δεν λειτουργεί με ωράριο καταστημάτων.

Η κα Μαμμή, διορισμένη επί ΣΥΡΙΖΑ, πλέον λειτουργεί ως λαγός της κυβέρνησης της ΝΔ και του μειοψηφικού προεδρείου του ΠΙΣ και βιάζεται , λίγο πριν την λήξη της θητείας της, να δείξει καλή διαγωγή και να εφαρμόσει τις ΣΔΙΤ, δίνοντας έτοιμη πελατεία στους ιδιώτες, πριν από αυτούς για αυτούς. Με ιδιαίτερο ζήλο, προσπαθεί να καταγραφεί ως η πρώτη διοικήτρια πανελλαδικά που θα προκαλέσει ανατριχίλα σε ασθενείς  και υγειονομικούς, κάνοντας πράξη την πρωθυπουργική απειλή. Αντίστοιχη προσπάθεια έκανε και πριν μερικούς μήνες προτείνοντας πρόσληψη παθολόγων με μπλοκάκι, η οποία ευτυχώς στέφηκε με αποτυχία λόγω της δικαιολογημένης κατακραυγής.Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη κα Μαμμή που παρέλαβε ένα νοσοκομείο, ομολογουμένως με πολλά προβλήματα, και παραδίδει ένα διακομιστικό κέντρο.

Είναι προφανές ότι ο οικονομικός στραγγαλισμός, το στέγνωμα από ανθρώπινο δυναμικό, ειδικά των επαρχιακών νοσοκομείων που οδηγεί στην απαξίωσή τους, αποτελεί πάγια και διακομματική επιλογή των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, ώστε η λύση των ιδιωτών να παρουσιάζεται σαν την μοναδική και σωτήρια λύση για τους ασθενείς και το προσωπικό.  Τουλάχιστον να δηλώσουν ξεκάθαρα στην τοπική κοινωνία της Αιγιάλειας ότι  είναι δική τους πολιτική επιλογή να κλείσει ένα νοσοκομείο με κοινωνική προσφορά δεκαετιών, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη και το κόστος.  

Διερωτόμαστε εάν η ηγεσία της 6ης ΥΠΕ είναι ενήμερη για τις πρωτοβουλίες της κας Μαμμή κι αν συμφωνεί με αυτές.

Απαιτούμε:

•    Άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και διασφάλιση απρόσκοπτης και πλήρους λειτουργίας του Ακτινολογικού τμήματος με  αξονικό τομογράφο
•    Καμία σκέψη για ΣΔΙΤ και συμβάσεις με ιδιωτικά ακτινοδιαγνωστικά κέντρο
•    Να επιταχυνθούν άμεσα οι κρίσεις των δύο μόνιμων ιατρών ακτινολόγων για το ΓΝ Αιγίου
•    Να προκηρυχτούν άμεσα οι δύο θέσεις των συνταξιοδοτηθέντων ακτινολόγων"

Saitis Home Έπιπλα