ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

3ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΙΟΥ: «Αυτό που μας ενώνει…»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, 20 Μαΐου 2019, το 3ο Μαθητικό θεατρικό Φεστιβάλ της Αιγιάλειας στο Θέατρο «Γεώργιος Παππάς», στο Αίγιο. Για άλλη μια χρονιά, 162 μαθητές και μαθήτριες από 7 σχολεία της Αιγιάλειας παρουσίασαν μια πρωτότυπη για την περιοχή εκδήλωση, διαμορφώνοντας βιωματικά εργαστήρια για συμμαθητές τους από άλλα σχολεία και συνθέτοντας μια διαδραστική παράσταση για αυτά που μας ενώνουν.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας – Τμήμα Αγωγής Υγείας, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Αιγιάλειας και τη ΔΗΚΕΠΑ Αιγιάλειας. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θέματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;» που ταυτόχρονα εντασσόταν και στο ομώνυμο τοπικό Δίκτυο Αγωγής Υγείας στο οποίο μετέχουν 12 σχολικές μονάδες του νομού Αχαΐας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους και των θεατροπαιδαγωγών του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;», αξιοποίησαν τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος και δημιούργησαν βιωματικά εργαστήρια βασισμένα στα κοινά στοιχεία που ενώνουν όλους τους ανθρώπους. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους μοιράστηκαν αλληλεπιδρώντας με συμμαθητές τους από άλλα σχολεία της περιοχής και όλοι μαζί δημιούργησαν μια παράσταση ξεχωριστή.

Αυτή τη διαφορετική παράσταση επιμελήθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα σχολεία: 1ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, 4ο Νηπιαγωγείο Αιγίου, 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, Δημοτικό Ροδοδάφνης, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, Ειδικό Νηπιαγωγείο Αιγίου. Καλεσμένοι για να συν-δημιουργήσουν μαζί τους ήταν μαθητές/μαθήτριες από τα 1ο, 2ο, 5ο & 10ο Δημοτικά Σχολεία Αιγίου.

Θέλοντας να δείξουν σε όλους ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πιο δυνατά από αυτά που μας χωρίζουν, διαμόρφωσαν εργαστήρια για τους συμμαθητές τους αξιοποιώντας το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, τη νοηματική και το παιχνίδι. Έτσι, στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε μια σύντομη παρουσίαση των εργαστηρίων που διεξήχθησαν στη συνέχεια για τους μαθητές από το  τα φιλοξενούμενα σχολεία, προκειμένου όλοι μαζί να συνθέσουν, στο β μέρος, τη διαδραστική παράσταση που θέλησαν να μοιραστούν με όλους τους θεατές.

Η πορεία μέχρι την τελική εκδήλωση είχε διάρκεια 6 μηνών με δουλειά μέσα και έξω από την τάξη. Εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν, συνεργάστηκαν μεταξύ τους, δούλεψαν με τους μαθητές τους και αυτοί στη συνέχεια μεταξύ τους δημιούργησαν για τους υπόλοιπους συμμαθητές τους με στόχο να προβάλλουν τα κοινά στοιχεία των ανθρώπων με μια διαφορετική μορφή και με έκφραση εικαστική.

Πίσω από αυτή την προσπάθεια βρέθηκαν εκπαιδευτικοί που ακούραστα θέλουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω στους μαθητές τους με ένα τρόπο διαφορετικό και πιο συλλογικό, από το 1ο Δημοτικό Ακράτας: Ευσταθίου Αναστασία, Κοντολάτη Ελένη, Δανιά Θεοφανία, Γιαννοπούλου Μαρία, Παπαστράτου Αλεξάνδρα, από το 2ο Δημοτικό Ακράτας: Βασιλόπουλος Πάνος, Μαμωνά Χαρά, Τσοκανά Αλεξάνδρα, Κατούφα Αγγελική, από το 4ο Νηπιαγωγείο Αιγίου: Σκανδάμη Αθηνά, Ποντικάκη Θεοδοσία, από το 9ο Δημοτικό Αιγίου: Μπραουδάκη Ζαμπία, Καραγγελή Δήμητρα-Λαμπρινή, Σιακκής Γιώργος, από το Δημοτικό Ροδοδάφνης: Μπακάλη Έλενα, από το Ειδικό Δημοτικό Αιγίου: Σωτηροπούλου Καλλιόπη, Παπαγιαννοπούλου Ειρήνη, Αργυροπούλου Αγγελική, Πλούμπης Ευθύμης, Κυριακοπούλου Μαρία, Ανδριτσοπούλου Κατερίνα και από το Ειδικό Νηπιαγωγείο Αιγίου: Ηλιοπούλου Μαρία.

Εκ μέρους του προγράμματος θεατροπαιδαγωγική υποστήριξη στα σχολεία πρόσφερε ο εκπαιδευτικός, κ. Βασιλόπουλος Πάνος, ενώ το γενικότερο συντονισμό των δράσεων και της εκδήλωσης είχε η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Π.Ε. Αχαΐας και τοπική συντονίστρια του προγράμματος,  κ. Παπακωνσταντινοπούλου Άρτεμις.

Εκ μέρους του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση παραβρέθηκαν η Πρόεδρος, κ. Τσουκαλά Χαρά, ο Συντονιστής του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» κ. Γκόβας Νίκος, η Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος, κ. Κρητικού Λένα, ο Περιφερειακός Διαχειριστής του Προγράμματος, κ. Μπεκιάρης Γιώργος και η θεατροπαιδαγωγός, κ. Βούλγαρη Καλλιόπη. Τους φιλοξενούμενους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: από το 1ο Δημοτικό Αιγίου, Κολυπέρας Νίκος, από το 2ο Δημοτικό Αιγίου, Αντωνοπούλου Πολυξένη, Τσαρουχά Αντωνία και Πλατάνου Βασιλική, από το 5ο Δημοτικό Αιγίου, Βανδώρου και Θανοπούλου Γεωργία και από το 10ο Δημοτικό Αιγίου, Λαμπροπούλου Γεωργία και Χαλικιά Αναστασία. Ευχές για καλή επιτυχία έστειλε και η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, κ. Φελούκα Βασιλική, που συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για το όλο εγχείρημα και την προσπάθεια που είχαν καταβάλει. Ευχαριστίες απευθύνθηκαν επίσης, εκ μέρους των διοργανωτών, προς το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας και τη ΔΗΚΕΠΑ που φρόντισαν για τη μεταφορά των μαθητών, την παραχώρηση του χώρου και την ηχητική κάλυψη, αλλά και στους κ Μάντικα που επιμελήθηκε τον ήχο και κ. Καλογερή που φρόντισε για την βιντεοσκόπηση.

Saitis Home Έπιπλα