ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Συνέντευξη σε κλίμα πανηγυρικό για την ένταξη έργων Αποκατάστασης της Παναγιάς Τρυπητής - Ευχαριστίες Αμβροσίου σε Περιφέρεια και Εφορεία Αρχαιοτήτων

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Μητροπολίτη Αμβροσίου είχε χαρακτήρα πανηγυρικό. Ο Μητροπολίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη του έργου Αποκατάστασης του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Τρυπητής που θα εκτελεστεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Ως γνωστόν, το έργο με προϋπολογισμό 1.200.000,00€ εντάχθηκε στο INTERREG Ελλάδα-Ιταλία μαζί με έξι ακόμα προτάσεις που αφορούν την Δυτική Ελλάδα κάτι που έγινε γνωστό στην 6η επιτροπή παρακολούθησης που διεξήχθη στα Ιωάννινα το διήμερο 26 και 27/2/2019.

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος μαζί με την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε και τις ευχαριστίες στου στον Περιφερειάρχη Απ.Κατσιφάρα και τον Αιγιώτη βοηθό περιφερειάρχη Χρήστο Μπούνια  αλλά και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αν.Κουμούση.

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση που έχει με την Παναγιά και ιδίως το προσκύνημα της Τρυπητής που νοιώθει ότι τον έφερε στη Μητρόπολη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας ενώ έκανε μια σύντομη αναδρομή στον αγώνα που έχει ξεκινήσει από το 2013 για ανάπλαση, καλλωπισμό και προσβασιμότητα στο Ι.Π. Παναγίας Τρυπητής.

Ωστόσο η αρχική μελέτη που αποτελούσε και το όραμα του Μητροπολίτη Αμβροσίου, αντιμετώπιζε μια σειρά κωλυμάτων σε ό,τι αφορά τα πολεοδομικά ζητήματα αφού δεν έχει χαρακτηρισμό Αιγιαλού, δεν έχει αποχαρακτηριστεί η παλαιά εθνική οδός και ήταν μία ατέρμονη διαδικασία, οπότε αποφασίστηκε να προχωρήσει η αποκατάσταση με μια σειρά εργασιών που μπορούν να ενταχθούν και να προχωρήσουν.

Όπως εξήγησε ο βοηθός περιφερειάρχη: «Συμμετείχα την Επιτροπή παρακολούθησης του INTERREG με δικαίωμα ψήφου θα μπορούσαν να εγκριθούν 2 εκατ. όμως αξιολογήθηκε ως μη εφικτό στην πράξη άρα καταθέσαμε την σημερινή μελέτη τροποποιημένη περάσαμε πάλι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Δεν θα γίνουν νέα κτίρια όπως είχε η πρώτη μελέτη. Θα είναι ένα κόσμημα για την περιοχή  μας και πρέπει να δώσουμε τη δύναμη και τη βοήθεια να το αναδείξουμε και σε τουριστικό επίπεδο».

Από την πλευρά του ο βοηθός περιφερειάρχη Χρ.Μπούνιας έδωσε περισσότερα στοιχεία για την πορεία του έργου που υπολογίζεται ότι θα συμβασιοποιηθεί περί τις 10 Μαΐου και εντός τριετίας από την ένταξη της πρότασης, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.

«Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, είναι ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ θα είναι αυτούσιο, όλο έργο δεν θα υπάρχουν εκπτώσεις» τόνισε ο κ΄.Μπούνιας και συνέχισε: «Για εμάς στην Περιφέρεια η Παναγία Τρυπητή είναι ένα εμβληματικό μνημείο, το θεωρούμε ότι πρώτον πρέπει να γίνει για θρησκευτικούς λόγους για την Παναγία πάνω από όλα και δεύτερον ότι θα προσδώσει μία προστιθέμενη αξία σε όλη την περιοχή. Γενικότερα υπάρχει μέριμνα για την περιοχή, προχωρά η σύνδεση του λιμανιού με την εθνική οδό, έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση, γίνεται το Ι.Π. Τρυπητής, οπότε μιλάμε για μία οργανωμένη χωρική επέμβαση με ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής που θα αλλάξει το ύφος όλου του παραλιακού μετώπου του Αιγίου».

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οι εργασίες που θα εκτελεστούν είναι ασανσέρ στην δυτική πλευρά του ναού καθώς και ασανσέρ από το κάτω μέρος, όπως περνούμε επί της οδού Ζωοδ. Πηγής, θα γίνει μία εσοχή που θα παρκάρει το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο και θα γίνεται άνοδος με ασανσέρ στον επάνω χώρο. Θα αναπλαστούν όλα τα παρτέρια, όλη η εξωτερική όψη των κήπων καθώς και όλος ο ναός εξωτερικά με βαψίματα, στερεώσεις όπου χρειάζεται, ενώ στο εσωτερικό θα συντηρηθούν αγιογραφίες, πατάρια, σκεπές που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Στο κάτω μέρος του ναού θα γίνουν πασαλομπήξεις οπότε με τα χρόνια να μην υπάρχει πρόβλημα στατικότητας ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν και στον βράχο, θα τσιμεντωθεί, θα μπει πλέγμα ώστε να μην πέφτουν πέτρες και αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τα χρόνια.

*Στον Άξονα 2.1, που είναι ο θεματικός τουρισμός, όλα τα μνημεία τα οποία θα είναι μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας Περιφέρεια Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας Ιονίων Νήσων, θα υπάρχει μία αλληλοσύνδεση με μία πλατφόρμα ηλεκτρονική που ο κάθε τουρίστας θα ενημερώνεται κυκλικά σε όλες τις Περιφέρειες θα προσδώσει προστιθέμενη αξία και αυτό στην περιοχή, σε συνδυασμό και με την επέκταση του Μουσείου του Αιγίου θα υπάρχει μία συνδεσιμότητα.

PrintEmail

 

 

 

 
 
 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ