ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Άνω του επιτρεπτού ορίου, διάφορα στοιχεία στα υπόγεια ύδατα λόγω του ΧΥΤΑ Αιγείρας, "βλέπει" έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας - "Κλείστε τον τώρα" λένε οι κάτοικοι"

 

Μια έκθεση που μπορεί να αποτελέσει "όπλο" στη φαρέτρα των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας στον αγώνα τους για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας, αποτελεί η έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που αφορά στα αποτελέσματα των αναλύσεων από δείγματα του υδροφόρου ορίζοντα του ΧΥΤΑ που ελήφθησαν πρόσφατα στο πλαίσιο ελέγχου. Όπως αναγράφεται ρητά στην έκθεση, από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και λαμβάνοντας υπόψιν τα επιτρεπόμενα όρια, υπάρχει υπέρβαση ορίου τιμών σε στοιχεία όπως αμμώνιο, θειικά, νιτρικά, νιτρώδη και χλωριούχα ιόντα και έτσι υπάρχει επίπτωση στην ποιότητα των υπογείων υδάτων, κατά παράβαση των σχετικών παραγράφων του Ν. 1650/86.

Η Επιτροπή Αγώνα των Κατοίκων σε ανακοίνωσή της, αφού μιλά για δικαίωση και επιβεβαίωση των υποψιών τους για μόλυνση του νερού της περιοχής, καλεί σε νέα επιστράτευση την τοπική κοινωνία με παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το πρωί της Δευτέρας, ώστε να ζητηθεί το άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ στην Αιγείρα.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρονται τα εξής:

"Μας κοινοποιήθηκε έκθεση του τμήματος περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, που αφορά στα αποτελέσματα των αναλύσεων από δείγματα του υδροφόρου ορίζοντα του ΧΥΤΑ. Και στις τρεις γεωτρήσεις εντοπίζεται σοβαρή μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, σε μια δε - εκείνη που άφριζε κατά τη διαδικασία διάνοιξής της - οι τιμές ρύπων είναι οκτώ φορές μεγαλύτερες του επιτρεπτού ορίου.

Τώρα πια που οι υποψίες μας δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αδρανήσει. Ο υδροφόρος ορίζοντας βγαίνει μολυσμένος, το νερό μας δηλητηριάζεται από τη λειτουργία του παράνομου ΧΥΤΑ.

Από την επικίνδυνη και ανίκανη δημοτική αρχή δεν περιμένουμε τίποτα. Ούτε και από τους εξαρτημένους και πάντα απόντες δημοτικούς συμβούλους της που στα χαρτιά μας εκπροσωπούν, ούτε και από τα «πρόθυμα  παπαγαλάκια» τοπικούς προέδρους. Η μόνη φροντίδα του δημάρχου είναι πώς να συντηρήσει τον χορό εκατομμυρίων των εργολάβων με τη δική μας τσέπη. Δίνει 600.000 ευρώ το χρόνο, για την ενοικίαση μιας τριτοκοσμικής εγκατάστασης υποτιθέμενης διαλογής στην Τέμενη και ακόμα 200.000 ευρώ για την κάλυψη με νάιλον!!! του ΧΥΤΑ για να μην βρέχεται!!!

Δεν μας αρκούν πια τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και η συμπάθεια στον αγώνα μας από το υπουργείο και την Περιφέρεια. Η τελευταία είναι υπεύθυνη που συνεχίζει να διατηρεί σε λειτουργία αυτό το έγκλημα και αρκείται στο ρόλο του καταγραφέα του αργού θανάτου όλης της περιοχής μας.

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους συντοπίτες μας σε καθολική επιστράτευση. Σαν πρώτο βήμα, η δυναμική παρουσία μας στην Περιφέρεια τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις 2.30 μ.μ.. Να απαιτήσουμε εδώ και τώρα απόφαση για κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Προσυγκέντρωση στην Αιγείρα, στον Αγ. Παντελεήμονα στις 8.30 π.μ."

PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ