ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Ατομική και συλλογική ευθύνη, η εξάλειψη του φαινομένου της κακοποίησης των γυναικών - Αξιόλογη εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου "Αλέκος Μέγαρης"

Η αναγκαιότητα να εμπλακεί η κοινωνία στη μάχη της εξάλειψης του φαινομένου της κακοποίησης των γυναικών σε κάθε της μορφή (σωματική, ψυχολογική, λεκτική), ήταν το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», υπό τη διοργάνωση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Αιγιαλείας, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την επιστημονική υποστήριξη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Πάτρας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (υπό την επιστημονική εποπτεία του ΚΕΘΙ), καθώς και με την υποστήριξη της ΔΗΚΕΠΑ Αιγιαλείας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου). Τα στερεότυπα των κοινωνιών, ακόμα και σε χώρες που θεωρούνται ανεπτυγμένες, δυστυχώς πολλές φορές «καλύπτουν» τους θύτες με την ανοχή τους και παράλληλα αποτρέπουν τις γυναίκες και τα κορίτσια να καταγγείλουν τα περιστατικά εναντίον τους ή μέσα στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, δίνοντας «άφεση» με αυτόν τον τρόπο σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις, που κατά κανόνα δεν συμβαίνουν μόνο μία φορά.

Τους παρευρισκόμενους, που ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες, καλωσόρισε ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, για να πάρει ακολούθως το λόγο ο εντεταλμένος σύμβουλος και βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Αντώνης Χαροκόπος. Στη συνέχεια η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Φύλων κα Βασιλική Ψυχράμη έκανε μια σύντομη παρουσίαση της επιτροπής και των σκοπών της, για να πάρουν ακολούθως το λόγο οι τρεις Κοινωνικές Λειτουργοί που συνεργάζονται με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας: Οι κυρίες Χρυσούλα - Μαρία Φλωροπούλου, Χρυσούλα Κοντογεώργη και Ζωή Σακκούλη, αναφέρθηκαν στο έργο του Κέντρου, παραθέτοντας πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών αλλά και ειδικότερα για το «Human Trafficking», με πραγματικές ιστορίες γυναικών που έχουν προσφύγει στο Κέντρο και που στην κυριολεξία έκοψαν την ανάσα όσων τις παρακολούθησαν. Μετά από διαλογική συζήτηση, το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε μελοποιημένα ποιήματα σε μουσική του αιγιώτη συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου, που τα ερμήνευσε συντροφιά με τη Χριστιάννα Ζάρου στο βιολί και την Άννη Ονουφρίου στο τραγούδι. Ανάμεσα στα τραγούδια, οι συγγραφείς από την Αιγιάλεια Μαρία Παναγιωτακοπούλου και Αναστασία Ευσταθίου διάβασαν αποσπάσματα από τα βιβλία τους «Γυναικών Καθρέφτισμα» και «Γυναίκα είσαι και φαίνεται» αντίστοιχα.

Την όλη εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Πέπη Σπηλιωτοπούλου. Ήταν πράγματι μια πλήρης και άψογα σχεδιασμένη εκδήλωση, που δεν περιορίστηκε σε ομιλίες και συμπεράσματα αλλά αποτέλεσε αφορμή για προβληματισμό, συζήτηση μα και ελπίδα για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μέσω της ενημέρωσης και της κατάρριψης στερεοτύπων που καθένας μπορεί να προκαλέσει, έστω στον μικρό του κύκλο, προχωρώντας στη συνέχεια στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Π.ΣΠ.

PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ