ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Τι λέει ο Δήμος Αιγιαλείας για τις 3 Γαλάζιες Σημαίες που αποσύρθηκαν - "Προχωρούμε ήδη σε διορθώσεις, πρέπει να συνεργαστούν και οι πολίτες"

Από το Αυτοτελές Τμήμα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας, δόθηκε στη δημοσιότητα η εξής ανακοίνωση σχετικά με την απόσυρση των 3 Γαλάζιων Σημαιών στις παραλίες Πούντας, Διγελιωτίκων και Ελαιώνα:

"Τριανταοκτώ (38) βραβευμένες ακτές από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2018 και έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις.

Οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.

Στον Δήμο Αιγιαλείας αποσύρθηκαν από το πρόγραμμα οι 3 από τις 4 ακτές. Η εικόνα των ακτών του Δήμου Αιγιαλείας, όχι μόνο των βραβευμένων με Γαλάζια Σημαία, αλλά του συνόλου του έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο με τη συνεχή τοποθέτηση νέου εξοπλισμού όπως: αποδυτήρια, καλαθάκια απορριμμάτων, κάδους ανακύκλωσης, ράμπες πρόσβασης, προστατευτικά κιγκλιδώματα, ντουζιέρες, πινακίδες πληροφόρησης κ.α. Η ποιότητα των υδάτων των ακτών μας είναι εξαιρετική καθώς και οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τα κύρια προβλήματα που εντοπίστηκαν όμως αφορούσαν την καθαριότητα όχι μόνο της ακτής αλλά και του περιβάλλοντα χώρου. Εντοπίστηκαν επίσης αυτοκίνητα και βάρκες στην ακτή καθώς και υπολείμματα μπαζών από τα καταστήματα αναψυχής που λειτουργούν στις ακτές.
Δεδομένου ότι η βράβευση αφορά την προηγούμενη και όχι την τρέχουσα χρονιά, αν οι επαναληπτικές αξιολογήσεις που θα γίνουν σε αυτές τις ακτές δε δείξουν πλήρη αντιμετώπιση των προβλημάτων πριν το τέλος της κολυμβητικής περιόδου, οι συγκεκριμένες ακτές δεν μπορούν να είναι υποψήφιες για βράβευση το 2019.

Ο Δήμος Αιγιαλείας έχει προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις των παρατηρήσεων των αξιολογητών και σκοπεύει να διεκδικήσει την επιστροφή των Γαλάζιων Σημαιών.

Το βραβείο της Γαλάζιας Σημαίας αποτελεί δείγμα του πολιτισμού μας. Οφείλουμε ως πολίτες να σεβόμαστε το περιβάλλον, να μην ρυπαίνουμε την ακτή, να μην πετάμε σκουπίδια παντού. Πετάμε τα σκουπίδια μέσα στους κάδους-όχι έξω από αυτούς. Αυτό ισχύει για όλη την πόλη! Η διατήρηση ενός διεθνούς βραβείου χρειάζεται συνεχή προσπάθεια και συνεργασία όλων των φορέων (Δήμος, Τοπικές Κοινότητες, επιτηδευματίες, Πολίτες)."

PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ