ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Η νέα εποχή για τον Πύργο των Υψηλών Αλωνίων Αιγίου : Όταν η ζωή νικάει την εγκατάλειψη

Talk of the town πριν καν ανοίξει, ο "Πύργος" στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων ήρθε ξανά για να πρωταγωνιστήσει στην κοσμική ζωή της πόλης, μιας και μετά από χρόνια εγκατάλειψης και θλίψης, παίρνει πάλι ζωή και χρώμα υπό τη διεύθυνση των αδελφών Φράγκου που ενοικίασαν το θρυλικό δημοτικό κτίριο για να λειτουργήσει ως καφέ-μπαρ.

Οι καλαίσθητες παρεμβάσεις, οι φωτισμοί, η διακόσμηση, τα χρώματα και τα σχήματα, όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά απαράμιλλης τεχνικής και έκφρασης τέχνης, αποτελούν έμπνευση του αιγιώτη αρχιτέκτονα Νίκου Μουρίκη και σε όσους ήδη έχουν επισκεφθεί το χώρο, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για τον τρόπο που η πλατεία των Υψηλών Αλωνίων βρίσκει την αρχοντιά και την αίγλη της στο πλαίσιο της σύγχρονης ζωής της πόλης.

Το filodimos.gr μίλησε με τον Νίκο Μουρίκη για την υλοποίηση αυτού του τολμηρού και συνάμα αρμονικού σχεδίου και πώς το εμπνεύστηκε: "Η παρέμβαση και η βήμα-βήμα αναζήτηση της χρήσης μέσα από την ιστορική ταυτότητα του Πύργου των Υψηλών Αλωνίων, ήταν πράξη αγάπης και ένταξης του μνημείου στη νέα χιλιετηρίδα. Του πήραμε από πάνω του τον χρόνο και τη φθορά της εγκατάλειψης και το εντάξαμε με κριτήριο το μέτρο στην σύγχρονη ζωή της πόλης. Μόνον έτσι η πλατεία παραμένει κομμάτι του αστικού σχεδιασμού και δεν μετατρέπεται σε εγκαταλελειμμένο οικόπεδο. Τα κτίρια και οι πλατείες απειλούνται μόνον από την εγκατάλειψη".

Ο Πύργος των Υψηλών Αλωνίων είναι ο μικρότερος νεοκλασικός πύργος στην Ελλάδα με νεογοτθικά παράθυρα. Κατασκευάστηκε πιθανότατα το 1900 και θεωρείται πολύ πιθανόν να έχει σχεδιαστεί από κάποιον από τους μαθητές του σπουδαίου Σάξωνα αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, που εκείνη την περίοδο έζησε και δραστηριοποιήθηκε στο Αίγιο, δημιουργώντας κτίσματα που ακόμα και σήμερα κοσμούν την πόλη. Όπως σημειώνει ο Νίκος Μουρίκης, στα 100 τ.μ. του Πύργου κρύβεται όλη η μαγεία την επιστήμης των κατασκευών, η στατική του θωράκιση και η σπάνια αρχιτεκτονική του, μια αρχιτεκτονική υποταγμένη στο μέτρο και την αρμονία.

Το καφέ αναμένεται να λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες και μάλιστα θα αξιοποιηθεί και η ταράτσα του ισογείου ως roof garden. Ειδικά το σούρουπο αλλά και τις βραδινές ώρες, σίγουρα θα αποτελεί ένα must σημείο για τους θαμώνες. Το δε ελαιόδεντρο που δεσπόζει μέσα στο μπαρ της πλατείας, μας συγκίνησε με την απλότητα και τον αθάνατο συμβολισμό του, που ενώνει το "Αγνάντιο" (όπως ονομαζόταν στα τέλη του 19ου αιώνα ο χώρος της πλατείας) με το σήμερα.

Την εσωτερική και εξωτερική φωτογράφηση του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου ανέλαβε ο αιγιώτης αρχιτέκτων-φωτογράφος Πυγμαλίων Καρατζάς (περισσότερες φωτό ΕΔΩ)

Saitis Home Έπιπλα