ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Παρέμβαση "Forum Βοστίτσα" για τη διαχείριση των απορριμμάτων - Πρέπει να γίνει θέμα όλων των δημοτών

Από το FORUMBοστίτσα δόθηκε στη δημοσιότητα η εξής ανακοίνωση:

"Αγαπητοί συμπολίτες,  

Όπως έχετε ενημερωθεί με προηγούμενη ανακοίνωσή μας, το FORUM Βοστίτσα ιδρύθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2018 με σκοπό να προσφέρει βήμα σε κάθε γόνιμο προβληματισμό και σε κάθε τεκμηριωμένη πρόταση με στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη της Αιγιάλειας. Άμεσα συνδεδεμένο και με τις δύο αυτές επιδιώξεις είναι το ζήτημα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, το οποίο έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα για τον Δήμο μας και για τον κάθε πολίτη του.

Μολονότι πρώτο και αυτονόητο μέλημα όλων είναι η ταχύτατη αποκομιδή των απορριμμάτων από ολόκληρη την Αιγιάλεια,  όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει  να αναζητηθεί μια οριστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο μας.

Ως FORUM Βοστίτσα εστιάζουμε στα δύο κεντρικά στοιχεία της επιτυχημένης διαχείρισης απορριμμάτων οπουδήποτε έχει αυτή εφαρμοστεί:

1.    Βασικός κορμός της διαχείρισης απορριμμάτων δεν είναι η ανεύρεση χώρου ταφής αλλά η δραστική μείωση του όγκου τους.
2.    Δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων γίνεται μόνο με διαχωρισμό τους.

Εν τω μεταξύ, κάνουμε έκκληση σε κάθε πολίτη να αναλάβει άμεσα την ευθύνη διαχωρισμού των οικιακών απορριμμάτων, μειώνοντας έτσι δραστικά τον όγκο εκείνων που τελικά καταλήγουν στους κάδους:

•    Ξεχωρίζουμε πρώτα τα προϊόντα που προέρχονται από το κλάδεμα και την περιποίηση περιβολιών και κήπων. Η δενδρώδης φυσιογνωμία του τόπου μας τροφοδοτεί τους κάδους με μεγάλη ποσότητα «πράσινων» απορριμμάτων, αυξάνοντας δραματικά τον όγκο των σκουπιδιών.
•    Ξεχωρίζουμε, επίσης, τα ανακυκλώσιμα υλικά: χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, και, έτσι διαχωρισμένα, ας τα κρατήσουμε στους οικιακούς κάδους για όσο διάστημα χρειαστεί, δεδομένου ότι αυτά δεν υφίστανται αλλοίωση και, επομένως, δεν μας επιβαρύνουν με δυσοσμία.
•    Προχωρούμε σε κομποστοποίηση στο σπίτι. Υπενθυμίζουμε ότι η βασική κατηγορία των οικιακών σκουπιδιών είναι τα οργανικά (λαχανικά, φρούτα, φλούδες, χορτάρια,φύλλα, με εξαίρεση τα  λάδια και το κρέας). Αυτά, εάν αναμιχθούν με τα υπόλοιπα σκουπίδια, καθιστούν το σύνολο ΑΧΡΗΣΤΟ, ενώ μόνα τους μπορούν να μετατραπούν πολύ εύκολα σε κομπόστ (υπέροχο λίπασμα). Η κομποστοποίηση μπορεί να γίνει είτε στον κήπο, είτε στην αυλή, ακόμα και στο μπαλκόνι του σπιτιού μας.

Κάνοντας αυτές τις κινήσεις, τα σκουπίδια που απομένουν σε ένα νοικοκυριό είναι ένα μικρό μέρος (συχνά, μόλις το 15%!) του σημερινού όγκου.

Επίσης, κάνουμε έκκληση στον Δήμο Αιγιάλειας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, να αντιμετωπίσουν ως ευκαιρία την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρισκόμαστε και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα άντλησης οικονομικής και θεσμικής ενίσχυσης, έτσι ώστε να υλοποιήσουν –ή να τροποποιήσουν κατάλληλα όπου χρειάζεται- τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό προχωρώντας:

•    Στη διαχείριση όλων των «πράσινων» απορριμμάτων και των κλαδιών: χωριστή συλλογή και αποκομιδή, θρυμματισμός και υπαίθρια επεξεργασία).
•    Στην οργάνωση και λειτουργία «πράσινων σημείων», δηλαδή εκτάσεων στις οποίες οι ίδιοι οι πολίτες θα μπορούν να μεταφέρουν και να αποθέσουν όσα απορρίμματα είναι αξιοποιήσιμα.
•    Στη δημιουργία υποδομών για κομποστοποίηση (προμήθεια μεγάλου αριθμού οικιακών κομποστοποιητών και άλλου εξοπλισμού), καθώς εξάλλου υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με τοπική μονάδα παραγωγής κομπόστ.
•    Στη βελτίωση του εξοπλισμού (καθαρισμός και αντικατάσταση κάδων, εξασφάλιση περισσότερων απορριμματοφόρων).
•    Στην αναζήτηση χώρου διάθεσης του τελικού υπολείμματος.

Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι κλειδί της επιτυχίας σε κάθε ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων είναι η πρόθυμη συμμετοχή των πολιτών σε κάθε σχέδιο και η συμμόρφωσή τους με όποιον κανονισμό συμφωνηθεί. Συνεπώς ο Δήμος χρειάζεται να προβεί σε εκτεταμένη, συστηματική και καλά οργανωμένη ενημέρωση των πολιτών (π.χ., για τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες αποκομιδής του κάθε είδους απορριμμάτων σε κάθε περιοχή, για τη λειτουργία των «πράσινων σημείων», για το πώς γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων, ενδεχομένως και με την υιοθέτηση ενός συστήματος επιβραβεύσεων και ποινών).

Τέλος θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους τους πολίτες του δήμου μας ότι το FORUMΒοστίτσα προτίθεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του για το κρίσιμο αυτό ζήτημα σε ανοιχτή εκδήλωση που θα οργανωθεί στις 4 Ιουνίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες)."

PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ