ΓΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ...ΜΥΡΙΖΩ

Με το «Downsizing» του αιγιώτη Αλεξάντερ Πέιν, ξεκίνησε το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας

Άνοιξε την Τετάρτη 30/8 η αυλαία για το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, με την προβολή της ταινίας «Downsizing» του αιγιώτη στην καταγωγή Αλεξάντερ Πέιν, μια κοινωνική σάτιρα γύρω από τη συρρίκνωση των ανθρώπων ως λύση για τον υπερπληθυσμό και την κλιματική αλλαγή.

Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Ματ Ντέιμον και Κρίστεν Γουίγκ. Στο σενάριο παρουσιάζεται η ιστορία του εργοθεραπευτή, Πολ Σάφρανεκ και της συζύγου του, Όντρι. Θέλοντας να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, οι δυο τους αποφασίζουν να συρρικνωθούν –υποβάλλοντας τους εαυτούς τους σε μια μη αναστρέψιμη διαδικασία– για να γίνουν μέλη μιας εύπορης «μικρής κοινότητας».

Παρά τις ευγενείς προθέσεις των επιστημόνων, οι περισσότεροι άνθρωποι που συμφωνούν να συρρικνωθούν, το κάνουν για να πολλαπλασιάσουν τα εισοδήματά τους και να αποκτήσουν είδη πολυτελείας. Το αποτέλεσμα είναι η «Λίζουρλαντ», η κοινότητα των συρρικνωμένων, να μετατραπεί σταδιακά σε μια εκδοχή (σε σμίκρυνση) της σημερινής κοινωνίας, με οικονομικές ανισότητες και διαφθορά.

«Οι ταινίες είναι το καλύτερο όχημα που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν οι μεν τους δε», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Ματ Ντέιμον, προσθέτοντας: «Κατά βάθος το “Downsizing” είναι μια αισιόδοξη ταινία». «Στο τέλος, υπάρχει μια αίσθηση ότι το βιώνουμε όλοι μαζί αυτό… Νομίζω ότι είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα σε έναν πολύ διχασμένο κόσμο», δήλωσε ο 46χρονος ηθοποιός.

Το «Downsizing» είναι μία από τις 21 ταινίες που θα διαγωνιστούν για τον Χρυσό Λέοντα που θα απονεμηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

PrintEmail

Saitis Home Έπιπλα