ΓΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ...ΜΥΡΙΖΩ

Όμορφη μα και...βρώμικη Αλυκή - Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό του Μαρίνου Σταμούλη

Ποιος Αιγιώτης δεν αγαπά τον υδροβιότοπο της Αλυκής; Ένα μέρος που όλους μας έχει 'αποφορτίσει' από προβλήματα και σκέψεις, προσφέροντας γαλήνη και ομορφιά με εικόνες χιλιοφωτογραφισμένες. Μόνο που πίσω από την ομορφιά, κρύβεται η ασχήμια ή μάλλον η βρωμιά όσων, ασυνείδητα, ξεφορτώνονται άφθονα σκουπίδια και πληγώνουν βάναυσα τον υδροβιότοπο, που ειδικά αυτή την περίοδο φιλοξενεί δεκάδες είδη πουλιών, μεταξύ αυτών και τα εντυπωσιακά φλαμίνγκος αλλά και τους πανέμορφους κύκνους.

Ο Μαρίνος Σταμούλης, που έχει παρουσιάσει και άλλα 'αφιερώματα' στο filodimos.gr, αυτή τη φορά ετοίμασε ένα οδοιπορικό 'σύγκρισης': Από τη μια πλευρά η ομορφιά και από την άλλη η βρωμιά, μια κραυγή της φύσης που ζητά απεγνωσμένα να την προφυλάξουμε.

Ο ίδιος μας γράφει:


"Τέλος Νοεμβρίου και τέλος Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα), είχαμε κατέβει στο Αίγιο οικογενειακώς. Εννοείται μαζί και η φωτογραφική μου. Την πήρα λοιπόν και έκανα 2-3 βόλτες στον υδροβιότοπο. Έλεγα μήπως δω και τα φλαμίνγκο αλλά δεν τα πέτυχα. Δεν πειράζει. Τράβηξα όμως μερικές φωτογραφίες απαθανατίζοντας την ομορφιά του τοπίου. Δυστυχώς, όχι μόνο ...

Περπάτησα σε όλο το μήκος του υδροβιότοπου από την μεριά της θάλασσας. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική! Δεν πρέπει να βρήκα έστω και ένα μέτρο ακτογραμμής καθαρό και δίχως σκουπίδια! Τους κύκνους, τις χήνες, τα φλαμίνγκο και γενικότερα τα πουλιά που συνεχίζουν και συχνάζουν εκεί, μάλλον δεν τα ενοχλεί. Εμένα όμως δεν μ' αρέσει αυτή η συνύπαρξη πουλιών - σκουπιδιών, πόσω μάλλον σε έναν χώρο που θέλει να λέγεται υδροβιότοπος.

Έβγαλα φωτογραφίες του τοπίου, των πτηνών (με όσο zoom μού επιτρέπει ο φακός μου) και μερικών σκουπιδιών, τις έκανα ζευγαράκια και τις παρουσιάζω. Θέλω να δείξω ακριβώς αυτή τη θλιβερή συνύπαρξη. Της ομορφιάς και της ασχήμιας. Του καθαρού και της βρωμιάς".Saitis Home Έπιπλα