ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ

Εντυπωσιακή η ανάδειξη της Παλαιάς Μονής Ταξιαρχών - Με κατάνυξη και συγκίνηση τα «αποκαλυπτήρια» του έργου

Σε μια πραγματικά συγκινητική γιορτή, τόσο από πλευράς θρησκευτικής όσο και από αρχαιολογικής άποψης, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της περασμένης Κυριακής, παρουσία πλήθους κόσμου, τα αποκαλυπτήρια του έργου «ΣΤΕΡΕΩΣΗ-ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΑΛΑΙΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΥΤΗΣ».

Ένα όραμα πολλών ετών που κατακτήθηκε με πολλούς κόπους, έφτασε στην υλοποίησή του με την αρχαιολογική μέριμνα να προσθέτει ένα πραγματικά σπουδαίο αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημείο στην αίγλη της Μονής Ταξιαρχών. Από τη θέση της στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων τότε, η σημερινή διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαϊας Αν.Κουμούση, έθεσε στόχο την ανάδειξη της παλαιάς Μονής και το πρωί της Κυριακής η συγκίνησή της ήταν φανερή, παρουσιάζοντας το πραγματικά εξαιρετικό έργο. Μάλιστα όπως ανέφερε η κα Κουμούση από την χρονολόγηση που έγινε αλλάζουν τα δεδομένα της βυζαντινής ιστορίας όχι μόνον της Αχαϊας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, αφού απεδείχθη ότι τουλάχιστον 200 χρόνια πριν (απ`ό,τι γνωρίζουμε), δηλαδή από τον 12ο αιώνα υπήρχαν στην περιοχή Βυζαντινά Μοναστήρια! Ενώ η Παλαιά Ιερά Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας που βρίσκεται νότια του Αιγίου στους πρόποδες του όρους Κλωκού, ιδρύθηκε από τον όσιο Λεόντιο τον Μονεμβασιώτη στα τέλη του 14ου αιώνα, σε χώρο όπου υπήρχαν πολλά ασκητήρια ήδη από την μεσοβυζαντινή περίοδο.

Την περασμένη Κυριακή, 600 χρόνια μετά… ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος ιερούργησε επίσης με βαθειά συγκίνηση στο παλιό μοναστήρι, κάνοντας σύντομη αναδρομή στο βίο του Αγίου Λεοντίου, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην συμβολή της κας Κουμούση και την επίπονη προσπάθεια για την ολοκλήρωση του έργου.ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΚΑΙ ΒΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΝΥΞΗ

Η προσέλευση του κόσμου στα εγκαίνια και τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε, ήταν πράγματι συγκινητική με την θρησκευτική κατάνυξη να διαδέχεται τον εντυπωσιασμό για τη σπουδαιότητα του Μνημείου.

Πέραν των εκατοντάδων πιστών την χθεσινή τελετή τίμησαν με την παρουσία τους εκτός του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απ.Κατσιφάρα και του δημάρχου Αιγιαλείας Θ.Παναγόπουλου, οι βουλευτές Θ.Παπαθεοδώρου και Νίκος Νικολόπουλος, ο πρώην βουλευτής Κώστας Σπηλιόπουλος, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Αιγιαλείας Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Στρατής Βαρδάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Χριστόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο.ΝΔ Αιγιαλείας Βασίλης Σταθακάρος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγίου, Φάνης Χριστοδουλόπουλος και Άκης Τριανταφύλλου αντίστοιχα και αρκετοί εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Το έργο είχε διάρκεια υλοποίησης από το Μάιο του 2014 έως το Δεκέμβριο του 2015 και προϋπολογισμό 675.000 ευρώ. Στόχοι των επεμβάσεων ήταν να επιτευχθεί η διατήρηση του μοναστηριακού συγκροτήματος και να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών τόσο αρχαιολογικού όσο και προσκυνηματικού τουρισμού.

Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν εργασίες:

1. Ανασκαφικές, οι οποίες έφεραν στο φως τους βοηθητικούς χώρους του βυζαντινού μοναστηριού καθώς και στοιχεία που επιτρέπουν την αποκατάσταση της αρχικής μορφής του καθολικού.
2. Στερεωτικές-αναστηλωτικές που αποκατέστησαν πλήρως τα κτήρια της Μονής (πυλώνας, περίβολος, καθολικό, παρεκκλήσια).
3. Συντήρηση των τοιχογραφιών βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου που κοσμούν το καθολικό και τα τρία παρεκκλήσια.
4. Εδαφοτεχνικές εργασίες σταθεροποίησης του υπερκείμενου βράχου.
5. Διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της μονής (πρόσβαση, διάδρομος κυκλοφορίας επισκεπτών με μεταλλικό στέγαστρο προστασίας, σταθμός πληροφόρησης ΑΜΕΑ).

PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ