ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, στη γιορτή της Παναγίας Τρυπητής

Παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητες απόδημου Ελληνισμού κ. Ανδρέα Κατσανιώτη, θα πραγματοποιηθούν φέτος με την αρμόζουσα θρησκευτική λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για τη γιορτή της Πολιούχου του Αιγίου και του Δήμου Αιγιαλείας Παναγίας Τρυπητής, την Παρασκευή του Πάσχα 29 Απριλίου. 

Ο κ. Κατσανιώτης θα εκπροσωπήσει τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έγινε γνωστό από τον Δήμο Αιγιαλείας. 

Η Ιερά Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας, ως γνωστόν, τίθεται σε προσκύνημα προσωρινά στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης στο Ιερό Προσκύνημα της παραλίας, οπότε εκεί θα ψαλούν ο Πανηγυρικός Εσπερινός, η Ιερά Αγρυπνία και ανήμερα της γιορτής η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, παρουσία αρκετών Μητροπολιτών. Η δε λιτάνευση της Εικόνας θα ξεκινήσει από την πλατεία της Φανερωμένης και παρουσία τιμητικού αγήματος του Στρατού, μαθητικών, προσκοπικών και άλλων τμημάτων, Σωμάτων Ασφαλείας και των Φιλαρμονικών Αιγίου, Αιγείρας, Ακράτας και Δερβενίου, θα ανεβεί τη Μητροπόλεως έως την Αράτου και ακολούθως θα κατευθυνθεί στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, όπου και θα ψαλεί δέηση και θα εκφωνηθεί ο Πανηγυρικός Θείος Λόγος.

Οι προετοιμασίες, τόσο από πλευράς Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας όσο και του Δήμου Αιγιαλείας και του αρμοδίου αντιδημάρχου κ. Ευστράτιου Βαρδάκη, είναι πυρετώδεις έτσι ώστε ο φετινός εορτασμός, μετά από περιορισμούς δύο ετών, να είναι όσο λαμπρός αρμόζει στην Παναγία Τρυπητή, την προστάτιδα της πόλης.

Το πρόγραμμα της εορτής δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας και θα έχει ως εξής:

 

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

- Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, ώρα 7.00 μ.μ.

- Ιερά Αγρυπνία, ώρα 11.00 μ.μ.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

- Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ώρα 7.00 π.μ.

- Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας, ώρα 10.45 π.μ.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ 1η ΜΑΙΟΥ

- Απόδοση εορτής-Χαιρετισμοί της Παναγίας, ώρα 7.00 μ.μ.

 

Στις Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας θα συμμετάσχουν οι κάτωθι Αρχιερείς: ο Σεβασμιώτατος Γέροντας από Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης κ. Παύλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και ο Σεπτός Ποιμενάρχης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

Όσον αφορά, δε, στη Λιτάνευση της Ιεράς εικόνας, αυτή θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

α) πεζή: Από τον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης – Μητροπόλεως – Υψηλά Αλώνια, όπου θα αναπεμφθεί Δέησις στην Υπεραγίαν Θεοτόκον διά την «υγείαν και ειρήνην του Σύμπαντος Κόσμου» και εν συνεχεία θα εκφωνηθεί ο Πανηγυρικός Θείος Λόγος.

β) Με στρατιωτικό όχημα: Μητροπόλεως - Σολωμού - Ρήγα Φεραίου – Κανελλοπούλου – Σολιώτη - Ταξιαρχών – Τρίγωνη Πλατεία – Κλεομένους Οικονόμου – Αιγιαλέως – Ρωμανιώλη - Βασ. Κων/νου – Κλεομένους Οικονόμου – Μητροπόλεως – Φανερωμένη.

 

Στη συνέχεια, ο Δήμος Αιγιαλείας θα παραθέσει επίσημο δείπνο για τους επίσημους προσκεκλημένους, στο κέντρο "Λιόπετρο" στη Φωνησκαριά Αιγίου.

Saitis Home Έπιπλα