ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ

Λιτανεία επί της Μητροπόλεως και στα Ψηλαλώνια για τη γιορτή της Παναγίας Τρυπητής

Με τη γνωστή θρησκευτική λαμπρότητα θα εορταστεί ξανά φέτος, μετά από "σιωπή" δύο ετών λόγω πανδημίας, η γιορτή της Πολιούχου του Αιγίου και του Δήμου Αιγιαλείας Παναγίας Τρυπητής, την Παρασκευή του Πάσχα 29 Απριλίου.

Η Ιερά Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας, ως γνωστόν, τίθεται σε προσκύνημα προσωρινά στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης στο Ιερό Προσκύνημα της παραλίας, οπότε εκεί θα ψαλούν ο Πανηγυρικός Εσπερινός, η Ιερά Αγρυπνία και ανήμερα της γιορτής η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, παρουσία αρκετών Μητροπολιτών. Η δε λιτάνευση της Εικόνας θα ξεκινήσει από τη Φανερωμένη, θα ανεβεί τη Μητροπόλεως έως την Αράτου και ακολούθως θα κατευθυνθεί στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, όπου και θα ψαλεί δέηση και θα εκφωνηθεί ο Πανηγυρικός Θείος Λόγος.

Το πρόγραμμα της εορτής δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας και θα έχει ως εξής:

 

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

- Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, ώρα 7.00 μ.μ.

- Ιερά Αγρυπνία, ώρα 11.00 μ.μ.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

- Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ώρα 7.00 π.μ.

- Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας, ώρα 10.45 π.μ.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ 1η ΜΑΙΟΥ

- Απόδοση εορτής-Χαιρετισμοί της Παναγίας, ώρα 7.00 μ.μ.

 

Στις Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας θα συμμετάσχουν οι κάτωθι Αρχιερείς: ο Σεβασμιώτατος Γέροντας από Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης κ. Παύλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους & Κατερίνης κ. Γεώργιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ιερώνυμος.

Όσον αφορά, δε, στη Λιτάνευση της Ιεράς εικόνας, αυτή θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

α) πεζή: Από τον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης – Μητροπόλεως – Υψηλά Αλώνια, όπου θα αναπεμφθεί Δέησις στην Υπεραγίαν Θεοτόκον διά την «υγείαν και ειρήνην του Σύμπαντος Κόσμου» και εν συνεχεία θα εκφωνηθεί ο Πανηγυρικός Θείος Λόγος.

β) Με όχημα του Στρατού: Μητροπόλεως - Σολωμού - Ρήγα Φεραίου – Κανελλοπούλου – Σολιώτη - Ταξιαρχών – Τρίγωνη Πλατεία – Κλεομένους Οικονόμου – Αιγιαλέως – Ρωμανιώλη - Βασ. Κων/νου – Κλεομένους Οικονόμου – Μητροπόλεως – Φανερωμένη.

 

Στη συνέχεια, ο Δήμος Αιγιαλείας θα παραθέσει επίσημο δείπνο για τους προσκεκλημένους, στο κέντρο "Λιόπετρο" στη Φωνησκαριά Αιγίου.

Saitis Home Έπιπλα