ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης των Εισοδίων, με χρηματοδότηση του εφοπλιστή Αθ.Μαρτίνου - Η υπουργική απόφαση Μενδώνη "ξεκόλλησε" τα εμπόδια

Ενάμιση και πλέον χρόνο μετά την αναγγελία της χαρμόσυνης είδησης για την χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου της αναστήλωσης του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου στο Αίγιο, λίγες ημέρες πριν την 26η επέτειο του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την πόλη και «τραυμάτισε» σοβαρά το αριστούργημα του Ερνέστου Τσίλλερ, έρχεται η ιστορική είδηση της έναρξης των εργασιών αναστήλωσης μετά από την απόφαση αποδοχής εκ μέρους της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Μενδώνη, της θετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την έναρξη των εργασιών από την εταιρεία «ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΟΥ», συμφερόντων του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους, εφοπλιστή κ. Αθανασίου Μαρτίνου που χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου και το έργο.

Τα έργα ξεκίνησαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα, με τσιμεντενέσεις και άλλες υποστηρικτικές δράσεις, όπως σημειώνει μιλώντας στο filodimos.gr ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος. «Με τη βοήθεια του Θεού και την καίρια επέμβαση της Υπουργού κας Μενδώνη, την οποία ευχαριστούμε δημοσίως, ξεπεράστηκαν επιτέλους τα γραφειοκρατικά προβλήματα που είχαν προκύψει για την εκτέλεση των εργασιών, ώστε να προχωρήσει η αναστήλωση αυτού του πραγματικού στολιδιού για την πόλη. Πλέον, οι εργασίες ξεκίνησαν και ευχόμαστε, με την ευλογία της Παναγίας μας, το έργο να ολοκληρωθεί γρήγορα και ο Ιερός Ναός να ξαναλειτουργήσει μετά από τόσα χρόνια σιωπής. Απευθύνουμε για μια ακόμη φορά θερμές ευχαριστίες στον εφοπλιστή κ. Μαρτίνο που ανέλαβε να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει, με μεγάλη πίστη και αφοσίωση, αυτό το έργο και βεβαίως οφείλουμε να τιμούμε πάντοτε τον πρώην Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, που χάρη στην επιμονή του και τις επίπονες, πολύχρονες προσπάθειές του, κατάφερε να βρεθεί η πολυπόθητη λύση του δύσκολου αυτού ζητήματος» δηλώνει ο Σεβασμιώτατος.   

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΜΕΝΔΩΝΗ            

Ειδικότερα, στην απόφαση που υπεγράφη στις 26 Απριλίου από την Υπουργό και κοινοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου σε σειρά αποδεκτών, μεταξύ των οποίων και η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας, αναφέρεται πως ο ναός, που είναι κηρυγμένος από το 1982 ως «έργο τέχνης που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας, διότι αποτελεί σημαντικό έργο του Ziller με αναγεννησιακό ύφος και γοτθικά στοιχεία». Μετά από την πρόταση δωρεάς από την εταιρεία «ΑΙΓΕΑΣ» τον Δεκέμβριο του 2019 να αναλάβει με ίδια έξοδα τις εργασίες και όσες μελέτες υπολείπονται, η Ιερά Μητρόπολη ενημέρωσε σχετικά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Λόγω όμως του ότι θα υπήρχε χρηματοδότηση από τη Μητρόπολη (μέσω της δωρεάς) και όχι από εθνικούς πόρους, η Εφορεία Αρχαιοτήτων ενημέρωσε τον Ιούνιο του 2020 πως γεννήθηκε νομικός προβληματισμός και η υπόθεση «κόλλησε». Με νέο έγγραφό της η Μητρόπολη, τον Νοέμβριο του 2020, υπενθύμισε την πολύ κακή κατάσταση του κτίσματος και του εσωτερικού διακόσμου και επεσήμανε την κατεπείγουσα ανάγκη να ξεκινήσουν οι εργασίες, για να διασφαλισθεί η προστασία του μνημείου.

Γι’αυτό το λόγο και ανέλαβε να δώσει τη λύση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όπου και κατατέθηκε σχετικό ερώτημα για ερμηνεία της νομολογίας που αφορά στο ζήτημα. Η αρχή αποφάσισε πως το δικαίωμα και συγχρόνως η υποχρέωση αποκατάστασης των μνημείων από τους ιδιοκτήτες, νομείς ή κατόχους τους, θεσπίζεται με τις διατάξεις του εκτελεστικού του Συντάγματος αρχαιολογικού νόμου, ενώ δεν προβλέπεται ότι απαιτείται η άδεια του ΥΠΟΟΑ για έναρξη εργασιών αποκατάστασης μνημείου. Έτσι, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δίνει εντολή στο Υπουργείο να ενημερώσει τη Μητρόπολη ότι μπορεί να αρχίσει την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης του Ιερού Ναού, πάντα σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες και με τις υποδείξεις και εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Στο ζήτημα παρεμβαίνει με δηλώσεις του στο filodimos.gr και ο πρώην αντινομάρχης κ. Νίκος Τσάνης, ο οποίος με έκδηλη συγκίνηση σημειώνει: «Μετά από τόσα χρόνια αγώνων, η Παναγία ευλόγησε και η επιθυμία Της  για τη διάσωση και αναστήλωση του ναού Της, επιτέλους βρήκε το δρόμο της και υλοποιείται. Ως πολίτης του Αιγίου ευχαριστώ από βάθος καρδιάς τον δωρητή κ. Μαρτίνο που ανέλαβε τη χρηματοδότηση των εργασιών».

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Saitis Home Έπιπλα