ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ

"Επιστήμη και Θεολογία, η μεγάλη συνάντηση" - Αξιόλογη και κατατοπιστική η διάλεξη του διακεκριμένου χειρουργού Ιερ. Σπανού στην Ακράτα

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή το απόγευμα η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Ακράτας στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννησις», με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και με προσκεκλημένο ομιλητή τον διεθνούς φήμης επιστήμονα, ιατρό χειρουργό κ. Ιερόθεο Σπανό ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Επιστήμη και Θεολογία: Η μεγάλη συνάντηση». Η ομιλία αυτή ουσιαστικά εγκαινίασε μια σειρά ενημερωτικών διαλέξεων και εκδηλώσεων με κοινωνικό και θεολογικό περιεχόμενο, που προγραμματίζει η Ιερά Μονή στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς στην τοπική κοινωνία.

Στην κοινή λογική, οι έννοιες Επιστήμη και Θεολογία φαντάζουν αρχικά ως εκ διαμέτρου αντίθετες, μιας και οι περισσότεροι θεωρούν πως αντιπαρατίθενται ή και συγκρούονται. Με μια πιο ψύχραιμη σκέψη όμως, καθένας μπορεί να διαπιστώσει πως οι δύο αυτές έννοιες αλληλοεπιδρούν, σε μια σχέση δυνατή και με ρίζες βαθιές ανά τους αιώνες. Αυτό ήταν και το κύριο ζήτημα που αναπτύχθηκε από τον ομιλητή, με λόγο μεστό και κατανοητό στους δεκάδες ακροατές, που έσπευσαν να ακούσουν όλα τα ενδιαφέροντα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στην παρουσίαση του κ. Σπανού, η οποία συνοδευόταν από εικόνες και βίντεο. Με επιχειρήματα και αποτελέσματα επίσημων ερευνών, ο ιατρός ουσιαστικά απέδειξε πως Επιστήμη και Θεολογία συνεργάζονται έχοντας τον ίδιο σκοπό, την Αλήθεια, καθώς και πως η καλή ψυχολογία, η ελπίδα και η προσευχή μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στην γρήγορη και ομαλή αποθεραπεία ενός ασθενούς, ως placebo.

Τον διακεκριμένο επιστήμονα, με πολύχρονη εμπειρία και προσφορά σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, παρουσίασε στο κοινό η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Ακράτας, μοναχή Σωφρονία μιλώντας για το έργο του, τονίζοντας παράλληλα: «Ἡ ἀλήθεια τοῦ χριστιανισμοῦ πηγάζει ἄμεσα ἀπό τόν Θεόν καί ἔχει ὑποστατικό χαρακτήρα. Βρίσκεται στό Πρόσωπο, ἀποκαλύπτεται ὡς πρόσωπο καί μετέχεται μέ προσωπική σχέση καί κοινωνία. Προσφέρεται ὡς ἄκτιστη δωρεά καί δέν συγκρούεται οὔτε εἶναι δυνατόν νά συγκρουσθεῖ μέ τήν ἐπιστήμη γιατί ἔχει διαφορετική φύση καί κινεῖται σέ ἐπίπεδα ἀπόλυτης ἐλευθερίας».

Χαιρετισμούς απηύθυναν στο κοινό η πρόεδρος της Τ.Κ. Ακράτας κα Μαρία Καρρά και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννηση» Ακράτας κ. Ανδρέας Σακελλαρίου, ενώ μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν ο βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νίκος Νικολόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιαλείας κ. Γιώργος Γιοβάς, η πολιτικός μηχανικός κα Χριστίνα Αλεξοπούλου, εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου κ.α.. Σημειώνεται πως η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμπαράσταση του Φιλανθρωπικού Συλλόγου «Ο Καλός Σαμαρείτης» Ακράτας και του Ανθρωπιστικού Συλλόγου Κραθίου, ενώ την παρουσίαση και τον συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος Πέπη Σπηλιωτοπούλου.

PrintEmail

Saitis Home Έπιπλα