ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ

Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου η έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης για το "Φτύστε τους!" του Αμβροσίου κατά των ομοφυλοφίλων

Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου εκδικάζεται (μετά από αναβολή) στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου η έφεση που έχει κατατεθεί κατά της αθωωτικής απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, μετά από μήνυση με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους, που είχε υποβληθεί από πολίτες εναντίον του, για ανάρτηση που είχε κάνει στο προσωπικό του ιστολόγιο κατά των ομοφυλόφιλων, χρησιμοποιώντας τη φράση «Φτύστε τους».

Ο Μητροπολίτης σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την ημερομηνία διεξαγωγής της έφεσης "και μετά σας χαιρετάω", όπως χαρακτηριστικά είπε, συμπληρώνοντας "θα πιούμε καφέ της παρηγοριάς". Οι δημοσιογράφοι επέμεναν για το αν θα αποχωρήσει τελικά αμέσως μετά από Μητροπολίτης και ο ίδιος δεν απάντησε ευθέως, είπε όμως: "Τι να κάτσω να κάνω, όταν φωνάζω μόνος μου και δεν εισακούγομαι; Αν μείνω θα είμαι συνυπεύθυνος για ό,τι συντελείται, με την Κυβέρνηση να πολεμά την Ορθοδοξία και με τους Αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου να μην αντιδρούν. Οπότε γιατί να μείνω; Αν ήταν να μπορούσα να άλλαζα τα πράγματα, θα έμενα και θα έδινα και τη ζωή μου. Αλλά δεν μπορώ".

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία, αποφάσισε την αθώωση του Μητροπολίτη Αμβροσίου από τις κατηγορίες της υποκίνησης μίσους και βίας κατά των ομοφυλοφίλων.

Η έδρα έκανε τότε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία θεώρησε πως το κείμενο με την επίμαχη φράση "Φτύστε τους!" (και για την οποία είχε κατατεθεί σε βάρος του μήνυση από 7 συνολικά άτομα) επιδέχεται τόσων ερμηνειών όσοι είναι και οι αναγνώστες του και έτσι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επικίνδυνο για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ομοφυλοφίλων, ούτε πως παραβίασε την κείμενη αντιρατσιστική νομοθεσία. Στην απολογία του ο Μητροπολίτης είχε μεταξύ άλλων αναφέρει πως κανείς δεν έφτυσε κανέναν ομοφυλόφιλο επειδή ο ίδιος έγραψε το "Φτύστε τους", σημείωσε πως η φράση απευθυνόταν στους πολιτικούς και όχι στον απλό κόσμο και με την παράθεση αρκετών ευαγγελικών περικοπών και επεισοδίων από Βίους Αγίων, τόνισε πως η ορθόδοξη θρησκεία διώκει διαχρονικά τους αμαρτωλούς που δεν μετανοούν για τις αμαρτωλές πράξεις τους. "Μήπως και στο Κοράνι δεν αναγράφεται "φονεύστε τους απίστους"; Δεν είδα όμως να κόπτεται κανείς, μόνο του Μητροπολίτη Αμβροσίου κοιτούν να πιουν το αίμα" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος δεν πήρε πίσω ούτε λέξη από τις επίμαχες εκφράσεις του κειμένου για το οποίο διώχθηκε ποινικά. "Κι εγώ προσεβλήθην από φωτογραφίες ομοφυλοφίλων που ντύνονται παπάδες και φιλιούνται έξω από εκκλησίες και από αυτά που προσπαθούν να επιβάλουν τα μέλη της LGBT κοινότητας, το ότι δηλαδή η ομοφυλοφιλία είναι φυσιολογική. Να μην αντιδράσω με τέτοια πρότυπα που πάνε να περάσουν; Ο Θεός έφτιαξε άνδρα και γυναίκα και μόνο η ένωσή τους είναι η φυσιολογική" ανέφερε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι υπερασπιστές του Μητροπολίτη -μεταξύ αυτών και οι δήμαρχοι Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ.κ. Παναγόπουλος και Λαζουράς- ανέφεραν πως ο ιεράρχης σέβεται τους πάντες, δεν τιμά όμως τους αμετανόητους αμαρτωλούς (κάτι που τόνισε και ο ίδιος) και πως η εκκλησία βοηθά ανεξαιρέτως όποιον έχει ανάγκη, ανεξαρτήτως σεξουαλικών προτιμήσεων και μάλιστα υπάρχουν και συγκεκριμένα παραδείγματα που το αποδεικνύουν (βεβαίως δεν αναφέρθηκαν ονόματα).

Την ημέρα της δίκης μάλιστα, είχαν συγκεντρωθεί στο Αίγιο γύρω στα 100 άτομα που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά και στην κοινότητα των LGBT, οι οποίοι κρέμασαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά του Αμβροσίου, ενώ προπηλάκισαν και τον πρώην βουλευτή της Χ.Α. κ. Μιχάλη Αρβανίτη κατά την είσοδό του στο κτίριο από την πόρτα του κυλικείου, με αποτέλεσμα της συμπλοκής να προκληθούν φθορές στην πόρτα μιας και έσπασε το τζάμι. Λίγο αργότερα, τα ίδια άτομα έφυγαν πεζή προς το κέντρο του Αιγίου, τοποθέτησαν την πολύχρωμη σημαία των LGBT έξω από τη Φανερωμένη και αφαίρεσαν την ελληνική σημαία στο Ηρώον των Υψηλών Αλωνίων, γράφοντας παράλληλα συνθήματα σε τοίχους της κεντρικής οδού της πόλης.

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

PrintEmail

Saitis Home Έπιπλα