ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ

Μεγαλοσχημία μοναχής Σωφρονίας στην Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Ακράτας

Με τις εορταστικές κωδωνοκρουσίες της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Ακράτας, το απόγευμα της 5/5/2018, εισήλθε στο χώρο του Μοναστηριού και αμέσως στο εκκλησάκι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Αμβρόσιος. Δίπλα του ο Άγιος Ηγούμενος της Αγίας Λαύρας π. Ευσέβιος, ο πρωτοπρεσβύτερος του Αγίου Ανδρέα π. Γεώργιος Ηλιόπουλος, ο υπεύθυνος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα π. Γεώργιος, η Ηγουμένη αδελφή Επιστήμη με την συνοδεία 7 μοναζουσών της Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου Βερίνου και σχεδόν στο σύνολό τους οι Ιερείς Ανατολικής Αιγιάλειας.

Οι μελωδικές ψαλμωδίες των μοναζουσών έδωσαν το στίγμα του γεγονότος που θα ακολουθούσε και ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την τελετή Μεγαλοσχημίας της μοναχής Σωφρονίας. Μια τελετή πνευματικού συμβολισμού για το «γάμο» της Μοναχής με τον Ιησού Χριστό και την Εκκλησία.

Το πλήθος των προσκυνητών που, ανεξάρτητα από τη βροχερή ημέρα, είχε κατακλύσει το προαύλιο χώρο της Μονής, ακούγοντας από τα μεγάφωνα την όλη ακολουθία, περίμενε με σεβασμό και αγάπη να νιώσει τα νοήματα της Μεγαλοσχημίας και να ευχηθούν τον «καλό Παράδεισο» στην αδελφή Σωφρονία.

Στη μέση του εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος επέλεξε να συνεχιστεί η τελετή στον προαύλιο χώρο της Μονής για να έχουν και οπτική επαφή οι προσκυνητές με το θαύμα που επιτελείται. Έτσι όλοι μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τις υποσχέσεις της συγκινημένης αδελφής που έδωσε ενώπιον του Θεού αλλά και των ανθρώπων. Ένιωσαν όλοι το μεγάλο βήμα της αδελφής να εγκαταλείψει επίσημα πλέον τα εγκόσμια και να περάσει στη νέα πνευματική της ζωή. Μια ζωή που της χαρίζει το μεγαλείο να συνεχίσει το έργο που ο μοναχικός κόσμος έχει προσφέρει στην Ορθοδοξία μας. Θαυμάσιες οι ευχές με τα καλωσορίσματα και γενικά η ομιλία του Σεβασμιωτάτου.

Κατά γενική ομολογία οι «όρκοι» της αδελφής, τα δάκρυά της αλλά και τα συναισθήματα της μεγάλης της στιγμής, πέρασαν στους προσκυνητές. Νοερά συμμετείχαν και συμπαραστέκονταν στην αδελφή Σωφρονία και έστελναν τις καλύτερες ευχές τους να πετύχει στο θεάρεστο έργο που επέλεξε να ασκήσει. Η μεγάλη γιορτή όμως ετελείτο ταυτόχρονα και στους Ουρανούς, γιατί εδώ προετοιμαζόταν ένας επίγειος Άγγελος για να συμπληρώσει τα τάγματα των Ουρανίων Αγγέλων.

Για τους φίλους της Ιεράς Μονής ήταν ξεχωριστή η χαρά τους γιατί μέσα στις τόσες υποσχέσεις που επιβάλλει η Μεγαλοσχημία, δεσμεύτηκε η αδελφή να παραμείνει στο Μοναστήρι μας σε όλη της τη ζωή. Και εμείς της υποσχεθήκαμε την αμέριστη βοήθειά μας και συμπαράσταση στο έργο που καλείται να επιτελέσει.

Τέλος, όλοι οι προσκυνητές ασπαζόμενοι τον Σταυρό της Μοναχής, της ευχήθηκαν τον «Καλό Παράδεισο» και να ευαρεστήσει Θεό και ανθρώπους.

Σε όλους προσεφέρθησαν, μαζί με την μπομπονιέρα του «γάμου» και καλούδια που φίλοι και φίλες της Μοναχής είχαν προσφέρει για την περίσταση.

Ακράτα 7 Μαΐου 2018
Σπυρίδων Μ. Ασημακόπουλος

PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ