ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ

Σε κλίμα ιδιαίτερης θρησκευτικής κατάνυξης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 22 Μαΐου 2022, το ετήσιο ευλαβικό προσκύνημα στο Παλαιομονάστηρο της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, όπου ασκήτευσε ο Ιδρυτής και Κτίτορας της Ιεράς Μονής Όσιος Λεόντιος.

 

Μία υπέροχη και άρτια οργανωμένη εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική τραγωδία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν η μαθητιώσα νεολαία μας και οι κάτοικοι της περιοχής της Αιγιαλείας, την Τετάρτη 18 Μαΐου ε.έ. στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Απόλλων».

Η Ιερά Μητρόπολη σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αιγιαλείας, ενημερώνει ότι την Παρασκευή 27η Μαΐου και ώρα 7.00΄- 8.30΄μ.μ. η Κοινωνική Ιματιοθήκη που ευρίσκεται επί των οδών Μητροπόλεως και Μελετοπούλων γωνία, θα είναι ανοικτή.

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, εν όψει των προσεχών Προαγωγικών και Πανελλαδικών Εξετάσεων και συμμεριζόμενη την αγωνία των διαγωνιζομένων μαθητών, θεωρεί χρέος της να τους συμπαρασταθεί πνευματικώς και ηθικώς.

Το ερχόμενο Σάββατο 21 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, εορτάζει και πανηγυρίζει το φερώνυμο εξωκκλήσιο της ενορίας Αγίου Δημητρίου Λόγγου Αιγιαλείας.

H Iερά Μητρόπολή μας πληροφορεί τον πιστό λαό αυτής ότι, μετά την βεβήλωση του Τιμίου Σταυρού στο Σελινούντα από αγνώστους κατά την οποία εκλάπησαν οι οκτώ μπαταρίες που Τον ηλεκτροδοτούσαν, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Ιερώνυμος προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό την αποκατάσταση της ζημιάς.

Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Παναγίας Φανερωμένης, θα πραγματοποιήσει με το ταξιδιωτικό Γραφείο MATTHEOS TOURS, 7ήμερη οδική εκδρομή από 14 έως 20 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό να γνωρίσουμε από κοντά την Βασιλεύουσα με τα Ιστορικά Μνημεία και αξιοθέατα της.

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει σχετικά με τη θεάρεστη απόφαση του Κολλεγίου Αθηνών να θεσπίσει Πρόγραμμα Περιφερειακών Υποτροφιών για μαθητές, οι οποίοι παρόλο που σημειώνουν υψηλές σχολικές επιδόσεις, εντούτοις αδυνατούν να φοιτήσουν σε αυτό λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Δόξα, τιμή και απέραντη ευγνωμοσύνη αναπέμπουμε προς τον Άγιο Τριαδικό Θεό και την Υπερευλογημένη Υπεραγία Θεοτόκο διότι μας ευλόγησαν καθ' όλη αυτήν την περίοδο να βιώσουμε στιγμές κατανύξεως και πνευματικής ανατάσεως, συμμετέχοντας βιωματικώς στο Θείο Πάθος την Μ. Εβδομάδα, ζώντας την Ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας και εορτάζοντας κατά τα ειωθότα και τα πρέποντα, έπειτα από δύο χρόνια περιοριστικών υγειονομικών μέτρων, την Έφορο της Πόλεώς μας, την Κυρία του Αιγίου Παναγία Τρυπητή.

Παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητες απόδημου Ελληνισμού κ. Ανδρέα Κατσανιώτη, θα πραγματοποιηθούν φέτος με την αρμόζουσα θρησκευτική λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για τη γιορτή της Πολιούχου του Αιγίου και του Δήμου Αιγιαλείας Παναγίας Τρυπητής, την Παρασκευή του Πάσχα 29 Απριλίου. 

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Πλατεία Αγίας Λαύρας, δεν επιτρέπει φέτος την καθιερωμένη εδώ και πολλά χρόνια συνάντηση των Επιταφίων των Ιερών Ναών του κέντρου της πόλης του Αιγίου. Έτσι, οι Επιτάφιοι της Παναγίας Φανερωμένης και του Αγίου Ιωάννη Καλλιθέας θα συναντηθούν για πρώτη φορά στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, όπου θα ψαλεί δέηση και ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο αλλά και θα απευθύνει τις πασχαλινές του ευχές προς το ποίμνιό του.  

Με τη γνωστή θρησκευτική λαμπρότητα θα εορταστεί ξανά φέτος, μετά από "σιωπή" δύο ετών λόγω πανδημίας, η γιορτή της Πολιούχου του Αιγίου και του Δήμου Αιγιαλείας Παναγίας Τρυπητής, την Παρασκευή του Πάσχα 29 Απριλίου.

Τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας (οδός Ρωμανιώλη 41) θα παραμείνουν κλειστά, από την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου έως και την Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου 2022.


Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας ενημερώνει τον  ευσεβή λαό της ότι ο
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδος θα χοροστατήσει και θα λειτουργήσει σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος, στα πλαίσια των αρχιερατικών ποιμαντικών του υποχρεώσεων και έπειτα από συνεννόηση με την Διεύθυνση Δ. Ε., τέλεσε την Τετάρτη, 13 Απριλίου ε.έ το ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στο 2ο Γενικό Λύκειο Αιγίου.

 

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ενημερώνει τον ιερό κλήρο και το χριστεπώνυμο πλήρωμά της ότι, καθώς η αγία μας Εκκλησία οδεύει προς το τέλος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και στο πλαίσιο της προετοιμασίας των πιστών για την Μεγάλη Εβδομάδα,

Η Ιερά Μητρόπολή μας, στο πλαίσιο της ποιμαντικής της ευθύνης, ενημερώνει τον ευλαβή λαό της ότι, κατά την προσεχή περίοδο και συγκεκριμένα από το Σάββατο του Λαζάρου έως και την Κυριακή του Θωμά, δεν τελούνται Ιερά Μνημόσυνα.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως επισκέφθηκαν την Τρίτη 22 Μαρτίου οι μαθητές της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Διακοπτού, με την συνοδεία τριών εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Βυζαντινής Ιστορίας.

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας ενημερώνει τον ευσεβή και φιλακόλουθο λαό της, ότι κατά την ημέρα του Μεγάλου Κανόνα, δηλαδή την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 και ώρα 11.30 πρωινή, στο Αίγιο και στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Παναγίας της Φανερωμένης, θα γίνει υποδοχή της τιμίας και ιεράς χειρός του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου.

Συμπληρώνοντας 10 χρόνια από την εκδημία του Ιδρυτού του Ιδρύματος "ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ" Ναυάρχου και τέως Υπουργού, Ιωάννου Βασιλειάδου (+30.03.12), το Διοικητικό Συμβούλιο του ως άνω Ιδρύματος την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 τέλεσε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Γρεβενών κ. Δαβίδ, πρ. Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου που τυγχάνει και Πρόεδρος του Ιδρύματος.

Saitis Home Έπιπλα