ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΑΙΓΙΟ: Κινητοποίηση αγροτών την Πέμπτη το πρωί στην Τρίγωνη Πλατεία

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Αιγίου "Μπακόπουλος-Ντρίνιας" εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΤΡΙΝΙΑΣ»     
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ στις 10 π.μ., στη Τρίγωνη Πλατεία- Αίγιο

Αγρότες, κτηνοτρόφοι , συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Σε  επιπρόσθετο βαρύ «τσεκούρωμα» της Βασικής Ενίσχυσης προχωράει, φέτος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως διαπιστώσαμε όλοι μας , εισπράττοντας, αυτές τις μέρες, την προκαταβολή του 70%. Ταυτόχρονα, διαπιστώσαμε ότι σε πολλούς συναδέλφους γίνονται κατασχέσεις ποσών της Βασικής Ενίσχυσης από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για χρέη που έχουν σε εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζα.

Οι περικοπές στην Βασική Ενίσχυση είναι, φέτος, αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, και συγκεκριμένα στην Αιγιάλεια ξεπέρασαν το 10%  και αφορούν:
•    4,5% για τη δημιουργία Εθνικού Αποθέματος, για τη χορήγηση για πρώτη φορά δικαιωμάτων σε νεαρής ηλικίας και νεοεισερχόμενους γεωργούς και δικαιούχους Φόρμας 6.
•    3,125%  προκειμένου να εξασφαλισθούν πιστώσεις για την κάλυψη της αύξησης του ορίου των συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως αυτές τροποποιήθηκαν από το 2017.
•    0,79% για την προσαρμογή των δικαιωμάτων στο ανώτατο δημοσιονομικό όριο.

Στις δικαιολογημένες αντιδράσεις για αυτό το άγριο τσεκούρωμα, η κυβέρνηση απαντάει, μέσω ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι από την περασμένη Άνοιξη οι αγρότες γνώριζαν τις περισσότερες περικοπές που θα γίνονταν κι επομένως οι όποιες διαμαρτυρίες μας οφείλονται σε … παραπληροφόρηση.

Πράγματι, από την Άνοιξη ήταν γνωστό ότι θα γίνουν και φέτος περικοπές που έχουν αποφασιστεί στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ 2015 - 2020. Υπάρχει, όμως, και κάτι που δεν ήταν από τότε γνωστό κι αφορά στην αύξηση από το 2% στο 4,5%  της παρακράτησης για το Εθνικό Απόθεμα  με την δικαιολογία ότι είναι μεγάλος ο αριθμός δυνητικών δικαιούχων.

Η ίδια δικαιολογία της διεύρυνσης των δικαιούχων χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση και για το «τσεκούρωμα» της εξισωτικής αποζημίωσης των κτηνοτρόφων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.

Αν θέλει η κυβέρνηση αύξηση των δικαιούχων, ας εξασφαλίσει αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων και όχι να προχωράει σε συνεχείς περικοπές.

Και φυσικά, το γεγονός ότι γνωρίζαμε πως θα γίνουν κάποιες περικοπές δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε γι’ αυτές, πολύ περισσότερο που φορτωνόμαστε και με νέες τις οποίες δεν είχαν προαγγείλει.

Αυτό που φαίνεται καθαρά και από αυτή την εξέλιξη είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας στον «ντορό» των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει όλα μέτρα που λαμβάνονται στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, με στόχο την επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της παραγωγής, της εμπορίας και της μεταποίησης στον πρωτογενή τομέα, που οδηγεί σε παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα άγρια τσεκουρώματα στη Βασική Ενίσχυση και οι κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, όπως και όλα τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται στα πλαίσια της ΚΑΠ, των μνημονίων με τους «θεσμούς» και γενικότερα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων.
Αγρότες, κτηνοτρόφοι , συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Στα πλαίσια του καλύτερου συντονισμού της δράσης μας το ΔΣ του Συλλόγου μας συμμετείχε την Κυριακή 5 Νοέμβρη στην Περιφερειακή Σύσκεψη στον Πύργο της Ηλείας που διοργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων , και θα συμμετέχουμε και στην πανελλαδική Σύσκεψη που θα  πραγματοποιηθεί στην Λάρισα, την Κυριακή, 17 Δεκέμβρη, όπου θα οριστικοποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων και το χρονοδιάγραμμα των συντονισμένων πανελλαδικά κινητοποιήσεων

Το ΔΣ του Συλλόγου καλεί τους συνάδελφους μικρομεσαίους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα, σας καλεί, σε συμμαχία  με τους εργαζόμενους, τους μικρούς ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ που μας ξεκληρίζει, κατά των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων. Διεκδικούμε:
•    Κατάργηση των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
•    Ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 12.000 ευρώ. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Συμμετέχουμε  την Πέμπτη 9 Νοέμβρη στις 10 το πρωϊ στην κινητοποίηση στο κέντρο του Αιγίου κατά των νέων αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης που οργανώνει το ΠΑΜΕ, συνεχίζουμε τις περιοδείες στα χωριά τις επόμενες μέρες.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Το Διοικητικό Συμβούλιο
ΑΙΓΙΟ 7/11/2017"

Saitis Home Έπιπλα