ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Υποσχέσεις αλλά και...γκρίνιες, στην επίσκεψη Τσιρώνη στο Αίγιο - Όλα όσα ειπώθηκαν για τους αγρότες

Υποσχέσεις πως θα υπάρξει άμεση μέριμνα για πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς της Αιγιάλειας που επλήγησαν από τις χιονοπτώσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, άκουσε σήμερα η δημοτική αρχή δια στόματος του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίο βρέθηκε το πρωί στο Αίγιο για να συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της Αιγιάλειας, που φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο.

Ο κ. Τσιρώνης έφτασε νωρίτερα από το προκαθορισμένο ραντεβού του, γύρω στις 9 το πρωί στο Αίγιο, υποδεχόμενος από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Θανάση Παναγόπουλο, ο οποίος του ανέλυσε την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις χιονοπτώσεις, τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον παγετό αλλά και από το βάρος του χιονιού που έσπασε πολλά ελαιόδεντρα και δέντρα εσπεριδοειδών σε όλη την Αιγιάλεια, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Ταυτόχρονα, έγινε αναφορά και σε καταστροφές στο αγροτικό οδικό δίκτυο, με τον δήμαρχο να ζητά την άμεση μέριμνα του Υπουργείου για χρηματοδότηση της βελτίωσής του.

Ακολούθως δόθηκε ο λόγος σε εκπροσώπους από τον Ανεξάρτητο Αγροτικό Σύλλογο Αιγιαλείας, τον Αγροτικό Σύλλογο Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας» αλλά και εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών από κοινότητες της Αιγιάλειας, που εξέθεσαν στον αναπληρωτή Υπουργό διάφορα επί μέρους ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, με σημεία αιχμής τόσο τις αποζημιώσεις από την πρόσφατη κακοκαιρία, όσο και το νέο ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ, τις επιδοτήσεις και τις αναδιαρθρώσεις/αναμπελώσεις, με τον κ. Τσιρώνη να κρατάει επιμελώς σημειώσεις για όσα του έθεταν.  Μετά τις τοποθετήσεις ο αναπληρωτής Υπουργός έδωσε τις δικές του απαντήσεις, τονίζοντας ειδικά για το ασφαλιστικό πως υπολογίζεται ότι το 85% των αγροτών θα πληρώνουν λιγότερες εισφορές σχετικά με το προηγούμενο σύστημα, με παρόντες αγρότες να τον διαψεύδουν έντονα. Μάλιστα, μερίδα παρευρισκομένων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ δημιούργησαν ένταση, κατηγορώντας τον κ. Τσιρώνη και εν γένει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως «κάνουν πολιτική για τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ, ψηφίζοντας και εφαρμόζοντας νέα μνημόνια, στραγγαλίζοντας τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες αλλά και τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι διαμαρτυρίες πάντως δεν ξέφυγαν από τα όρια.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις, ο κ. Τσιρώνης τόνισε: «Ο ΕΛΓΑ είναι κουμπαράς. Σας μοιράζει τα δικά σας λεφτά πίσω σε περιπτώσεις ανάγκης». Αρκετοί παρευρισκόμενοι, πάντως, άφησαν αιχμές πως η επίσκεψη του κ. Τσιρώνη ήταν μια απόπειρα της κυβέρνησης να ‘καταλαγιάσει’ τις αντιδράσεις των αγροτών, οι οποίοι προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις μέσα στο μήνα.

Στη σύσκεψη το παρών έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Ανδρέας Ριζούλης και Κώστας Σπαρτινός, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος επίσης ζήτησε την αμέριστη συμπαράσταση της πολιτείας στους αγρότες, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, ο βοηθός δημάρχου σε αγροτικά ζητήματα κ. Νίκος Θανασούλιας και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Βασίλης Φιλιππόπουλος, Κώστας Παπακωνσταντίνου και Χρήστος Λαϊνάς.


ΤΣΙΡΩΝΗΣ: «Βρισκόμαστε σε μεγάλη ετοιμότητα και τηρούμε τις συμφωνίες μας»

«Η κυβέρνηση τηρεί μέχρι κεραίας αυτά που συμφώνησαν οι αγρότες με τον πρωθυπουργό πριν από λίγους μήνες, δηλαδή τα 25 σημεία». Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Πάτρα, με αφορμή την επίσκεψή του στην Αχαΐα.

Σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων σε παραγωγούς που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, ο Γιάννης Τσιρώνης είπε ότι «οι υπηρεσίες είναι σε πολύ μεγάλη ετοιμότητα για τέτοιες περιπτώσεις και όπως ενημερώθηκα από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, θα ανταποκριθούμε άμεσα και πολύ σύντομα θα δοθούν οι αποζημιώσεις».

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι η σημερινή επίσκεψή του στην Αχαΐα ήταν προγραμματισμένη από καιρό και δεν έχει να κάνει με τον αν οι αγρότες θα αποφασίσουν ή όχι κινητοποιήσεις.

Όμως, όπως πρόσθεσε, «σέβομαι απόλυτα τον αγώνα των αγροτών και τα αιτήματά τους, ανεξάρτητα αν συμφωνώ ή διαφωνώ με κάποια από αυτά, διότι αυτό έχει να κάνει με τις πολιτικές τοποθετήσεις».

Επίσης, ανέφερε ότι «απεδείχθη πως το ασφαλιστικό και το φορολογικό ήταν μια μεταρρύθμιση η οποία ήταν απολύτως αναγκαία, ώστε να είναι βιώσιμο το σύστημα και να μπορούμε να συντηρούμε την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία, ακόμα και των ανασφάλιστων». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «καταστήσαμε βιώσιμο το σύστημα μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές αθροιστικά με τη φορολογία, για το 85% των μικρών και φτωχών παραγωγών, και σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις είναι πολύ σημαντικές σε σχέση με το παλιό σύστημα».

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιανουάριο ξεκινάει η επιστροφή πετρελαίου στους παραγωγούς, εξοφλώντας οφειλές από το 2013 και το 2014. Επίσης, πρόσθεσε ότι «πιστευτούμε να εξοφληθεί φέτος και το 2015, διότι αυτά είναι πολύ σημαντικά χρήματα για τους παραγωγούς που τους τα οφείλουμε».

Ο Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε και τους στόχους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι «πρώτος μας στόχος είναι να κάνουμε τα αγροτικά μας προϊόντα ανταγωνιστικά, αφού έχουμε πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, που δεν τα έχουμε αξιοποιήσει, όπως είναι η ποιότητα».

Ακόμη, πρόσθεσε, «θα καταφέρουμε να εδραιώσουμε το ελληνικό προϊόν στα ευρωπαϊκά ράφια, και αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση σε ένα διεθνή ανταγωνισμό, όπου φέρνει πάρα πολύ φθηνά προϊόντα στην ελληνική αγορά». Μάλιστα, όπως τόνισε, «ο Έλληνας παραγωγός έχει πλεονεκτήματα, τα οποία θα τα αξιοποιήσουμε και θα τα εδραιώσουμε, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε τις αγορές».

Αναφερόμενος στα προγράμματα και στις ενισχύσεις, ο Γιάννης Τσιρώνης υπογράμμισε ότι «το 2016 ήταν χρονιά ρεκόρ, αφού οι αγρότες πήραν συνολικά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ». Αυτό, όπως πρόσθεσε, «δεν θα γίνεται κάθε χρόνο, αλλά επετεύχθη διότι καλύφθηκαν και νοικοκυρεύθηκαν παθογένειες του παρελθόντος».

Παράλληλα, τόνισε ότι «στο πρόγραμμα 2014 - 2020 υπάρχει μέχρι τώρα απορροφητικότητα 16%, που χαρακτηρίζεται ως ρεκόρ για την Ελλάδα», διότι «πρόκειται για ένα πρόγραμμα πενταετίας, και την πρώτη χρονιά του προγράμματος δεν έχουν βγει όλες οι προκηρύξεις». Ακόμα ανέφερε ότι «στα δύο πρώτα χρόνια του παλιού προγράμματος των προκατόχων μας, η απορροφητικότητα δεν ξεπερνούσε το 2% με 3% και στο τέλος επισπεύδανε».

Saitis Home Έπιπλα